Vilken ålder är rätt att börja använda sociala medier?

Låt mig hjälpa dig att bestämma när du ska låta ditt barn använda sociala medier.

Du vill inte att jag ska berätta för dig att barn kan vara dumma.

Om sociala medier kan pressa in dem svälja Tide pod rengöringsmedel, sätta eld på sig självaeller häller kokande vatten på sina intet ont anande kamraterdet är uppenbart att du måste övervaka deras digitala liv lite för noga.

Innan vi pratar om när ditt barn ska börja med sociala medier, låt oss försöka förstå psykologin bakom det.

Det är enkelt! För att få kontakt med vänner, dela sina egna liv, få feedback, etc, etc. Och de digitala marknadsförarna har sina egna ”professionella” skäl att använda dessa plattformar.

Men med tanke på användningen för jobbet, vad är den dolda motivationen att använda sociala medier?

Enligt a Harvard studie, att ta emot likes på sådana plattformar kan avfyra dopamin i våra hjärnor. Detta är samma kemikalie som också frigörs när vi äter god mat, genomför träning och har framgångsrika sociala interaktioner.

Det hjälper oss att känna oss fulländade och motiverar oss att upprepa den specifika aktiviteten (inlägg på sociala medier, i det här fallet), vilket förklarar dess beroendeframkallande karaktär.

Låt oss analysera motsatsen. Vad händer om du inte får några likes när du gör ett inlägg, medan dina kamrater blir översvämmade med dem?

Som vuxen kan ”vad är det för fel på mig” slå mig väldigt snart efter några sådana händelser. Jag skulle försöka några gånger till innan jag ställde upp med verkligheten att det är okej. De är bättre än mig. Fred! ☮️

Men som barn måste du känna lust att tävla. Detta förklarar vad som kunde ha gått fel med dessa tonåringar som försökte slutföra de fåniga, livsfarliga utmaningarna.

Dessutom handlar sociala medier mest om perfektion. Sällan kommer du att se någon posera på badrumsgolvet efter att de halkade och brutit näsan.

Så det handlar om att visa upp prestationer. Detta kan inkludera lukrativa jobbbyten, fantastiska semestrar och till och med lägga upp bilder på sina nyfödda bebisar.

För att sammanfatta det här avsnittet har vi två viktiga skäl bakom kulisserna för normala människor att upprepade gånger logga in på dessa sociala plattformar:

 • Att få gilla-markeringar känns bra, och vi fortsätter att publicera för mer.
 • Vi firar våra vinster för social acceptans.
 • Så, förutom att få kontakt med våra kamrater och bli informerad, drivs social aktivitet främst av de digitala klapparna människor får på axeln för sitt deltagande.

  Men till vilken kostnad?

  Det är konstigt för en teknik som faktiskt verkar föra människor samman skapar depression, ångest och ensamhet.

  Forskning visar att sociala medier kan få dig att känna dig tom och osäker. Det kan tillskrivas att se andra leva ”perfekta” liv. Även när du vet att detta inte är hela historien, ger upprepade intryck av sådana händelser ett konstant sug efter att göra något extraordinärt för att bevisa för alla ditt värde och att du inte är mindre och till och med bättre än andra.

  Dessutom tyder forskning på sociala medier påverkar psykisk hälsa negativt hos unga vuxna. Det kan också störa deras sömnmönster och utsätta dem för mobbning och rykten.

  Missförstå mig inte, för jag kanske låter för negativ om det. Men om vi tror att sociala medier helt kan ersätta konventionella, personliga nätverk… måste vi tänka om!

  Jag hoppas att det var så enkelt. Men det handlar faktiskt om dina lokala lagar, den specifika sociala medieplattformen och innehållet.

  Till exempel, i USA, fastställer Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) en minimiåldersgräns till 13 år. Tvärtom, Europas allmänna dataskyddsförordning (GDPR) har detta nummer kopplat till 16, med möjligheten att sänka denna gräns öppen för dess medlemsländer. På samma sätt finns det olika lagar runt om i världen.

  Du måste dock vara 18+ för att delta i vissa subreddits på Reddit, vilket signalerar vikten av innehållstypen som övervägs. Och att vi inte blint kan sätta en hård gräns på någon plattform.

  Som sagt, det finns ”inget idiotsäkert sätt att hindra människor från att förvränga sin ålder”, säger Meta (Facebooks moderbolag).

  Man kan enkelt registrera sig för ett Google-konto (för att få ett e-postmeddelande) genom att felaktigt ange deras ålder, vilket ger dem YouTube-åtkomst. Och ett barn kan också använda den e-postadressen för att registrera sig på flera andra sociala medieplattformar. Och det är inte bara Google; det finns tiotals, om inte ton, andra tjänsteleverantörer där vem som helst kan få ett e-postmeddelande utan att korrekt verifiera sin ålder.

  Med andra ord kan barn göra dessa åldersbegränsningar till ett skämt genom att helt enkelt ljuga, och det finns lite som dessa företag kan göra åt det.

  Om de verkligen vill sätta stopp för detta, bör det första steget vara att länka varje socialt mediekonto till ett telefonnummer eller, bättre, ett nationellt ID, utan utrymme för att använda verifieringsdokumentet två gånger.

  Men eftersom det inte är fallet i dagsläget är det i slutändan en förälders ansvar mer än någon annan att bestämma för sitt barn.

  Rätt ålder?

  Vänta så länge du kan”, säger Dr. Mitch Prinstein, en klinisk psykolog som betjänar American Psychological Association om att exponera dina barn för sociala medier för första gången.

  ”Vetenskapen tyder på att det finns en större risk för ungdomars hjärnor än det är fördelar för deras sociala liv,” tillägger han.

  Dessutom bör föräldrar inte ge efter för att deras barn ska missa något. Dessutom finns det inga bevis för att ett barn kommer att lida för att inte vara på sociala plattformar, enligt samma CNBC-rapport.

  När man ska börja beror på tillståndet av känslomässig mognad, vilket inte kan vara relaterat till kronologisk ålder. Jag föreslår att börja gradvis, börja med en gräns på 15-20 minuter per dag. Och du bör observera efterverkningarna och justera därefter.

  Personligen blev mitt 3-åriga barn alldeles för arg när jag startade honom med en 30-minuters daglig TV (tecknade barnfilmer). Jag slutade och försökte igen två gånger med några månaders mellanrum. Ändå blev slutresultatet detsamma: han var mer olycklig, irriterad och missnöjd för det mesta.

  Slutligen begränsade jag honom till 30 minuter veckovis skärmtid, och det blev bättre.

  Om detta är resultatet av en rolig standard-TV-session, som är mycket bättre än oändligt rullande sociala medier, har skärmar i allmänhet inte gjort någon nytta för människor, har blivit min personliga åsikt.

  Sociala medier: Ju mindre, desto bättre

  Sociala medier kanske inte är 100% onda. Och det går inte att undvika dem helt.

  Du kan börja med att kolla in dessa appar för föräldrakontroll, som hjälper dig att säkerställa ditt barns onlinesäkerhet.

  Be också din församling att komma ut oftare och träffa människor på det gamla goda sättet. Detta kommer att ge dem en tjuvtitt på verkligheten och dess skillnad från en ”polerad” närvaro på sociala medier.

  Äntligen, som förälder, skulle jag prata med mitt barn om det. Säg till honom att sociala medier är en plats där människor visar bra saker om sig själva medan de mest döljer sina brister och misslyckanden. Den liknar en så kallad händelsebaserad film, där rampljuset riktas mot den idealiserade sanningen utan att nämna de fula, verkliga fallgroparna.