Vad, varför och hur 2022

Enhetstestning är en populär metod inom mjukvarutestning som hjälper utvecklare att hitta buggar i koden så att de kan åtgärdas tidigt för att ge den bästa produkten till dina slutanvändare

Det är en integrerad del av arbetsflödet för mjukvaruutveckling som påverkar din kodkvalitet.

Enhetstestning verifierar beteendet hos din kod som svar på gränsen, standarden och felaktiga fall av indata. Den kommer också att kontrollera de implicita och explicita antaganden som koden gör, om några.

Ändå är enhetstestning en detaljerad procedur med flera steg. När du delar slutprodukten med din kund måste du se till att det inte finns några misstag och att den fungerar enligt kundens förväntningar.

Därför är det nödvändigt att testa innan arbetet lämnas in för att säkerställa detta och återspegla din arbetsstandard. Det är också en värdefull färdighet att lära sig.

Så låt oss förstå vad enhetstestning är och varför det är viktigt för organisationer och utvecklare.

Vad är enhetstestning?

Enhetstestning är en viktig del av mjukvaruutvecklingsprocessen som testar enskilda komponenter i applikationen eller programvaran för att enkelt fånga felet. Huvudsyftet med enhetstestning är att kontrollera att varje enskild del fungerar enligt kundens krav. Den kan ha många ingångar men en enda utgång.

När en utvecklare skriver ett program delas hela programmet upp i olika testbara enheter för att kontrollera källkoden. Enhetstestning kontrollerar alltså varje procedur, metod eller funktion och testar för både objektorienterad och procedurprogrammering. Det är användbart när du skriver om eller omfaktorerar ett stycke kod.

Med enkla ord är enhetstestning en testprocedur för mjukvaruutveckling där en ”enhet” hänvisar till en enskild komponent som måste testas för att känna till kodens kvalitet.

Dessutom hittar du olika ramverk för enhetstestning för olika programmeringsspråk, såsom C eller C++, Python, C#, Java, JavaScript, med mera. Några av ramverken för enhetstestning är JEST, AVA, NUnit, unittest, JUnit, TestNG, Embunit, HtmlUnit och mycket mer.

Vilka typer av enhetstestning finns det?

Om vi ​​bara pratar om mjukvarutestning finns det många typer, och enhetstestning är en av dem. Enhetstestning är vidare uppdelad i två typer. Låt oss diskutera dem en efter en.

Manuell testning: Vid manuell enhetstestning skriver en utvecklare kod för att testa en viss sektion genom att interagera med API:erna eller programvaran personligen för att fånga felen. Detta är en lite dyr och tidskrävande uppgift eftersom det kräver att någon arbetar i en sådan miljö för att testa enskilda komponenter i programvaran. Detta kan leda till mänskliga fel, såsom stavfel, utelämnande av steg och mer.

Automatiserad testning: Maskinen utför samma uppgift som enhetstestning och exekverar testskriptet som tidigare skrivits. Med automatiserad enhetstestning kan du testa en enstaka sekvens eller komplex sekvens som ger samma resultat.

Det är mer pålitligt och kraftfullt än manuell testning. Således använder maximala organisationer ett automatiserat tillvägagångssätt för att testa sin programvara. Men det finns en liten begränsning, dvs kvalitetsproblem. Kvaliteten beror i slutändan på den förskrivna koden.

Du kan hänvisa till detta som nyckelkomponenten i regelbunden integration och leverans som skalar din QA-process när du lägger till nya funktioner i applikationen.

Varför är enhetstestning viktigt?

Huvudsyftet med enhetstestning är att separera varje del av programmet så att du kan testa om varje del av programvaran fungerar korrekt utan några fel. På grund av isoleringen av varje del kan den enkelt bestämma det exakta beteendet för din kod enligt dina förväntningar.

Några av fördelarna med enhetstestning är:

Kvalitet på koden

Enhetstestning förbättrar kodens kvalitet. Det tillåter utvecklare att verifiera alla defekter som finns i enheterna innan de distribueras. Det exponerar även de minsta kantfallen och gör att du kan skriva bättre kod med tillförsikt.

Dessutom, när du testar din kod, tvingar den dig ibland att tänka annorlunda medan du utför individuella tester. Detta kan leda till bättre designidéer. Det liknar korrekturläsningsprocessen som låter dig förbättra din kodstil.

Agil process

Enhetstestning gör din kodningsprocess mer smidig. När du lägger till nya funktioner i din programvara kan du behöva ändra några av de koder som redan testats genom enhetstestning. Detta kan vara kostsamt och riskabelt. Men om du har testerna på plats kan du refaktorisera kod med tillförsikt.

Tidig buggupptäckt

Att fånga buggar innan integrationsprocessen är alltid fördelaktigt och tidsbesparande. Eftersom utvecklare skriver koder för enhetstestning kan problem hittas tidigt, vilket kan lösas ytterligare av utvecklaren i tidiga skeden. Detta kommer att spara tid och kvaliteten på koden kommer att förbättras.

Korrekt dokumentation

En utvecklare förstår grundenhetens gränssnitt och hur man använder testprogrammen för att kontrollera enskilda delar av koden. På så sätt kan en utvecklare också lära sig alla funktioner i enhetskoden och se till att programvaran beter sig som förväntat.

Låga kostnader

Eftersom du lätt kan hitta buggar i utvecklingsstadiet, kostar enhetstester dig mindre. Föreställ dig en situation där du hittar en bugg under senare utvecklingsstadier, till exempel under acceptanstestning eller systemtestning. Det kostar dig mer att fixa då du måste byta en större del. Tidig upptäckt kommer inte bara att minska dina kostnader utan också spara tid.

Vilka är de olika teknikerna för enhetstestning?

Enhetstestning fungerar på alla delar av ett program för att fånga upp oväntade buggar eller fel så att hela programmet kan överföras till testprocessen. För att påskynda arbetet använder den tre tekniker:

#1. White-Box-testning

White-box-testning är också känd som transparent eller glass-box-testning. Här känner testaren till den interna funktionaliteten. Så det innebär att testa de funktionella aspekterna av en mjukvarulösning eller applikation. Arbetsprocessen innefattar input, bearbetning, korrekt testplanering och utdata eller slutrapport.

#2. Black-Box-testning

Denna typ av testning innebär att du testar användargränssnittet för din mjukvarulösning tillsammans med både indata och utdata. Den kontrollerar systemets scenario.

En användare får till exempel inte ett felmeddelande när han anger ett felaktigt lösenord, eller så kanske en användare anger lösenordet i fel format.

#3. Gray-Box-testning

Gray-box-testning kallas semi-transparent testning. Det är en kombination av white-box- och black-box-testning. Här är användaren delvis medveten om programvarans interna funktionalitet. Det involverar flera tester, inklusive matristestning, mönstertestning, regressionstestning och ortogonal mönstertestning.

Hur skriver man ett enhetstest?

Tja, att skriva en enhetstestkod liknar att utveckla vilken kod som helst, men med vissa skillnader. Du skapar ett stort program för att lösa användarnas problem, men du skapar enhetstestkod för att lösa problem i ditt eget program.

I grund och botten är du din egen kund när det kommer till enhetstestning. Du måste tänka som om du är kunden och testa varje enskild del för att uppfylla dina förväntningar. Eftersom du är skaparen av koden kan du enkelt veta var du ska göra ändringar för ett bättre resultat.

  • Först, förstå kraven för varje kod du ska testa och ge den ett metodnamn.
  • Sedan måste du fixa några testparametrar och se till att varje test ger det förväntade resultatet. Undvik testklasshierarkier, men du kan använda inställningsmetoder såväl som kapslade verktygsklasser.
  • Följ mönstret för arrangera, agera och hävda och börja skriva provet.

Gör samma sak för varje del av det större programmet och skriv effektiv kod för att testa din egen kod. Ta reda på problemen och kom till saken omedelbart.

Vilka är begränsningarna för enhetstestning?

Även om enhetstestning är en av typerna av mjukvarutestning tar det längre tid än vanligt att testa ens en enda del, än mindre de större och mer komplexa koderna.

Så det kanske inte går att fånga alla fel i ditt program. Det kan dock fånga funktionalitetsfel men kan misslyckas med att fånga upp prestandaproblem, systemomfattande problem eller integrationsfel. Enhetstestning är endast effektiv när du använder den med andra programvarutestmetoder.

Den huvudsakliga begränsningen är att den inte kan visa frånvaron av fel. Det kan bara visa närvaron som andra typer av tester. Du måste föra noggranna register över enhetstestkoden så att du kan använda dem under hela testprocessen.

Dessutom är det inte möjligt att testa alla möjliga kombinationer på ingångssidan för någon programvara utan automatiserad karakterisering. Du måste fokusera på de stora programmen för att testa varje hörn av din kod, vilket definitivt är tröttsamt.

Låt oss se de verkliga nackdelarna i korthet:

  • Det kommer att ta betydande tid att skriva testfall.
  • Det är uppenbarligen svårt att skriva enhetstester för äldre kod.
  • Underhåll krävs.
  • Att testa GUI-kod är väldigt utmanande.
  • Det kan misslyckas med att fånga alla fel i din kod.

Enhetstestning kontra funktionell testning: skillnad

Enhetstestning och funktionstestning är båda grunden för mjukvarutestningsprocessen. Båda har sin egen betydelse inom området som visar upp deras individuella fördelar. Men den största skillnaden mellan de två är att enhetstestning utförs av mjukvaruutvecklarna själva, medan funktionstestning utförs av mjukvarutestaren under systemtestning.

Låt oss ta reda på deras viktigaste skillnader:

#1. Enhetstestning testar enheterna i din kod genom att isolera enskilda delar av programvaran. Å andra sidan testar funktionstestning hela programmets funktioner enligt användarens krav.

#2. Enhetstestkod är lätt att skriva och köra för nästa steg. Det kommer under white-box-tekniken. Huvudsyftet bakom testning är att isolera varje enhet eller modul i koden för att testa varje individ.

Tvärtom är det mer komplext att skriva en funktionell testkod. Det faller under black-box-testtekniken. Huvudsyftet med funktionstestning är att testa hela mjukvaruapplikationens funktionalitet.

#3. Enhetstestning kan täcka kantfall och kodgrenar. Men du måste skriva ett stort antal testfall för att testa varje hörn.

Vid funktionstestning behöver du inte skriva ett högre antal testfall. Den täcker applikations- eller mjukvarufunktionalitet.

#4. Enhetstestning har en låg underhållskostnad. Här skriver en utvecklare koden på samma programmeringsspråk. Det beror också på antalet rader kod.

Underhållskostnaden för funktionstestning är dock högre än enhetstestning. För att testa funktionaliteten behöver en testare inte samma programmeringsspråk för att skriva koder. Detta test täcker slutanvändarnas krav.

#5. När du ändrar en enda sak, som att lägga till nya funktioner eller ta bort onödiga tillägg, måste du också ändra enhetstestkoden. Du kommer att skriva enhetstestkod i utvecklingsfasen. Som sagt tidigare är det skrivet av utvecklare för att testa sina program.

Däremot skrivs den funktionella testkoden av testare efter utvecklingsstadiet. Du kan använda detta test när du testar funktionaliteten för varje funktion. En liten förändring i mjukvaran påverkar inte så mycket på funktionalitetssidan.

#6. Populära verktyg för att skriva enhetstester är Mockito, TestNG, NUnit, JUnit och mer. Å andra sidan är några populära verktyg för att skriva funktionstester SahiPro, UFT, Selenium och mer.

Några populära enhetstestverktyg

  • NUnit: Det är ett enhetstestverktyg eller ramverk baserat på .NET-plattformen som låter dig skriva testskript manuellt gratis. Dessutom stöder den datadrivna tester.
  • JUnit: Det är ett testramverk med öppen källkod för enhetstester som hjälper Java-utvecklare att skriva och utföra repeterbara tester. Det fungerar på samma sätt som NUnit.
  • TestNG: Det är återigen ett testramverk speciellt inspirerat av NUnit och JUnit. Du kommer att hitta några extra funktioner. Dessutom stöder den datadriven och parametriserad testning.
  • Jtest: Jtest är utvecklat av Parasoft och används speciellt för att testa Java-program. Dessutom stöder den statisk kodanalys och hävdar felfri kodning under hela mjukvaruutvecklingsprocessen.
  • EMMA: Det är en öppen källkod och gratis uppsättning verktyg för att mäta och analysera Java-kodtäckning. Du kommer att få stöd för storskalig mjukvaruutveckling samtidigt som du hanterar individuellt arbete iterativt och snabbt.
  • PHPUnit: Det är ett utvecklarorienterat testverktyg för PHP som testar små enheter av din PHP-kod separat. Den innehåller också en hel del flexibla och enkla påståenden som tillåter testning av kod med lätthet.
  • enhetstest: unittest är ett inbyggt ramverk för enhetstestning för att testa Python-kod. Den har en enkel testlöpare som låter dig köra testerna utan krångel.
  • QUnit: Det är ett robust testramverk som en utvecklare kan använda med en frontend. Utvecklare av JQuery Mobile, JQuery UI-bibliotek och JQuery föredrar QUnit-ramverket framför andra verktyg.
  • Dockspelare: Det är ett fantastiskt testkörningsverktyg som är byggt av Google-teamet. Här tillhandahåller den ett huvudlöst krom-API för dina NodeJS-applikationer.
  • Embunit: Det är ett mest använda ramverk för enhetstestning för att testa C- och C++-koder. Du kommer att få det gratis på marknaden. Det står för Embedded Unit, vilket är väldigt lätt att använda.

Slutsats

När du skriver stora eller komplexa program behöver du enhetstestmoduler för att kontrollera de minsta testbara enheterna i din applikation. Under utvecklingsprocessen skriver och kör utvecklaren enhetstestkoden för att enkelt fånga upp buggar.

Dessutom säkerställer enhetstestning att när du ändrar koden så bryter den inte applikationen; snarare förbättrar det kvaliteten på din programvara. Sammantaget, med korrekt enhetstestning kan du presentera en utmärkt applikation för slutanvändare eller din kund som uppfyller deras förväntningar.

Kolla sedan in de olika typerna av applikationstestning.