5 korrigeringar när diktering inte fungerar på din iPhone

Har du problem med att konvertera röst till text på din iPhone? Eller kanske dikteringsikonen inte finns någonstans? Oroa dig inte; det här är flera enkla felsökningssteg du kan följa när diktering inte fungerar på din iPhone.

1. Kontrollera om diktering är aktiverat på din iPhone

Dikteringsfunktionen representeras av en mikrofonikon längst ner på din iPhones skärmtangentbord. Medan diktering är aktiverat som standard, måste du först aktivera det i Inställningar om du inte ser mikrofonikonen på tangentbordet.

Gå till Inställningar > Allmänt > Tangentbord och slå på Aktivera diktering. Tryck på Aktivera diktering igen för att bekräfta. Mikrofonikonen kommer nu att visas på iOS-tangentbordet; tryck på den för att börja diktera.

Om diktering redan är aktiverad, men ikonen fortfarande saknas, försök att inaktivera och återaktivera funktionen. På samma tangentbordsinställningssida, slå av Aktivera diktering, tryck på Stäng av diktering för att bekräfta och slå sedan på Aktivera diktering igen.

2. Lägg till dikteringsspråket på ditt iPhone-tangentbord

Låt oss säga att du vanligtvis skriver på engelska på din iPhone men vill diktera något på kinesiska. iPhones dikteringsfunktion kommer inte att känna igen vad du säger om kinesiska inte har lagts till på tangentbordet ännu.

I det här fallet går du till Inställningar > Allmänt > Tangentbord > Tangentbord > Lägg till nytt tangentbord. I listan väljer du kinesiska (eller ditt föredragna språk), väljer tangentbordsinmatningsmetod och trycker på Klar.

Om du tänker diktera text på en kinesisk dialekt finns det ytterligare en inställning du behöver göra. Gå till Dikteringsspråk på inställningssidan för tangentbord. I listan väljer du en av språkvarianterna utöver mandarin.

Nu när det gäller att diktera din text, kom ihåg att byta dikteringsspråk också. Tryck på mikrofonikonen, tryck på EN (som står för engelska) och välj ditt nya föredragna dikteringsspråk.

Diktering är inte tillgänglig för alla språk. Du kan kolla Apples webbplats för en lista över dikteringsspråk som är tillgängliga för iPhone.

3. Tillåt Siri och diktering i din iPhones skärmtidsinställningar

Om diktering fortfarande inte fungerar på din iPhone kan det bero på din iPhones skärmtidsinställningar, vilket kan begränsa dikteringsfunktionen på din enhet.

För att kontrollera detta, gå till Inställningar > Skärmtid > Innehålls- och sekretessbegränsningar > Tillåtna appar. Om Siri & Dictation är avstängd, slå på den så att din iPhone låter dig använda dikteringsfunktionen igen.

4. Testa din iPhones mikrofon

Om du har alla korrekta inställningar på plats, men dikteringen inte fungerar, kan problemet ligga i din iPhones mikrofon.

Ett snabbt sätt att testa det är att spela in ett kort ljudklipp med din iPhones app Voice Memos. Om det är ett programvaruproblem finns det lösningar för att snabbt fixa din iPhones mikrofon.

Men om det är ett maskinvaruproblem måste du förmodligen kontakta Apple Support eller en Apple-auktoriserad serviceleverantör.

5. Allmänna korrigeringar: Starta om, uppdatera eller återställ din iPhone

Om ovanstående lösningar misslyckas, som ett sista försök, finns det några allmänna korrigeringar du kan prova. Starta först om din iPhone, vilket helt enkelt innebär att du stänger av din enhet och sätter på den igen.

Gå också till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering för att se om en iOS-uppdatering är tillgänglig för din enhet. Uppdateringar ger prestandaförbättringar och buggfixar, så försök att uppdatera din iPhone för att se om det löser dikteringsproblemet.

Slutligen kan du välja att återställa alla inställningar på din iPhone. Denna process återställer alla dina iPhone-inställningar till deras standardläge utan att radera dina värdefulla data.

Gå till Inställningar > Allmänt > Överför eller återställ iPhone > Återställ > Återställ alla inställningar. Processen tar lite tid, så det är bäst att försöka det bara när du inte behöver använda din iPhone på ett tag.

Sammanfattningsvis måste du först se till att diktering är aktiverad i din iPhones app Inställningar. Lägg sedan till rätt språk på tangentbordet och växla mellan dina föredragna språk innan du dikterar.

Testa också att starta om, uppdatera eller återställa din iPhone. Om du misstänker att grundorsaken är hårdvara är det bäst att kontakta Apple Support eller en Apple-auktoriserad serviceleverantör för ytterligare hjälp. Under tiden kan du också prova några iPhone-dikteringsappar i App Store.