De 9 minsta Linux-distroerna som är superlätta

snabblänkar

Har du en gammal dator som ligger och samlar damm? Vad sägs om ett USB-minne med liten kapacitet som sitter oälskad i en låda? Du kan återanvända din gamla dator och ett USB-minne genom att installera en liten Linux-distribution.

Mini Linux-distros är fantastiska eftersom de kräver färre systemresurser än andra alternativ men ändå levererar en hel operativsystemupplevelse, och vi har nio av de minsta Linux-distroerna att välja mellan.

Innan du börjar: Hur man skapar ett startbart USB-minne

Det första du behöver är ett verktyg för att skapa ett startbart USB-minne. Du måste bränna den lilla Linux-distron till startbar media innan du gör något annat. Det finns många verktyg du kan använda för att skapa ett startbart USB-minne. Den bästa rekommendationen för Windows-användare är dock Rufus, medan Linux- och macOS-användare bör prova Etcher.

Rufus

Rufus är ett av de snabbaste, minsta och enklaste USB-bränningsverktygen som finns tillgängliga för Windows. Den har anständiga anpassningsalternativ och kan automatiskt upptäcka ditt USB-minne. Dessutom kan Rufus upptäcka vilken typ av ISO du försöker bränna och tillämpa en gemensam inställning för vilken liten Linux-distro som helst.

Ladda ner: Rufus för Windows

Etsare

Linux- och macOS-användare bör använda Etcher, ett USB-bränningsverktyg med öppen källkod. Liksom Rufus är Etcher liten, väldigt snabb och har ett bra GUI som gör verktyget otroligt enkelt. Etcher har inte många inställningar, men det fungerar bra den överväldigande majoriteten av tiden. Windows-användare som tycker att Rufus är förvirrande kan också använda Etcher, eftersom verktyget även är tillgängligt för Windows.

Ladda ner: Etsare

Nu till de små Linux-distroerna!

ArchBang är baserad på Arch Linux och inspirerad av CrunchBang, en annan liten Linux-distro. ArchBang är i huvudsak Arch Linux som är enklare och reducerad i storlek. Det inkluderar kraften och flexibiliteten hos Arch Linux utan den komplexa installationen och installationen, men i en liten Linux-distrobunt.

ArchBang fungerar på i686- eller x86_64-kompatibla maskiner, använder 700 MB diskutrymme och kräver bara 256 MB minne.

ArchBang är ett fullt utrustat skrivbordsoperativsystem eller ett bärbart live-operativsystem. Den är snabb, stabil och alltid uppdaterad, vilket gör den till en praktisk minimal Linux-distro för alla med en gammal dator.

Tiny Core är en Linux-distro utvecklad av Robert Shingledecker, huvudutvecklare av den tidigare distron, Damn Small Linux. Även om den Damn Small Linux-sajten nu är död, kan du fortfarande hitta aktiva ISO:er online.

Tiny Core Linux TinyCore-installationen är en minut på 21MB, inklusive basdistro och ett anständigt GUI. Basinstallationen kräver minst 46MB RAM för att köras, men du behöver lite mer (128MB rekommenderas) om du vill köra ytterligare applikationer och annan programvara (medan MicroCore bara kräver 28MB!). Observera att du måste använda en Ethernet-kabel för att komma online med TinyCore, eftersom det inte finns något direkt trådlöst stöd.

Det bästa alternativet för de flesta är CorePlus-installationen, som kommer in på 106 MB. CorePlus har trådlöst stöd, stöd för icke-amerikanska tangentbord, installationsverktyg för alternativa fönsterhanterare och andra praktiska installationsverktyg.

Absolute Linux är en 64-bitars Linux-distro baserad på Slackware-projektet. Den levereras med LibreOffice och Firefox förinstallerade men krånglar inte till tunga skrivbordsalternativ som KDE eller GNOME. Istället använder Absolute Linux den smidiga IceWM-fönsterhanteraren.

Det är inte den minsta Linux-distro när det gäller faktisk nedladdnings- eller installationsstorlek, avrundning upp till cirka 2-3 GB, men den kommer att fungera på de flesta hårdvara genom sitt lätta totala paket och minimala hårdvarukrav.

Porteus är en lätt men komplett Linux-distro optimerad för att köras från ett USB-minne. Har du ingen? Oroa dig inte! Porteus fungerar på ett SD-kort, CD, DVD, hårddisk eller andra startbara lagringsmedia. Det är litet och vansinnigt snabbt, vilket gör att du kan starta och komma online medan andra operativsystem fortfarande funderar på att starta.

Porteus körs på vilken Intel-, AMD- eller VIA x86/64-processor som helst (det finns även i586-versioner tillgängliga), som bara kräver 512 MB diskutrymme och 256 MB minne. Du behöver ingen hårddisk eftersom den kan köras från flyttbara lagringsmedier. Om du använder Porteus på en flyttbar lagringsmedieenhet kan du dra fördel av dess ”Persistent”-läge och spara data direkt på lagringsenheten.

Den finns i både 32-bitars (perfekt för äldre datorer) och 64-bitars. Porteus kioskupplaga finns också tillgängligt, vilket är ett minimalt system som är låst för allmänt bruk på webbterminaler. Du kan välja att ladda ner versionerna Cinnamon, GNOME, KDE Plasma, LXDE, LXQt, MATE, Xfce eller Openbox av Porteus – ett stort antal alternativ för en liten distro.

Puppy Linux är en mycket lätt Linux-distro som körs bäst från ett USB-minne, SD-kort, CD, DVD eller något annat startbart lagringsmedium. Du kan installera Puppy Linux på din hårdvara om du vill, men det finns egentligen inget behov om du har ditt startbara USB-minne med dig.

Det är också värt att notera att Puppy Linux inte är en enda distribution eller en Linux-distribution med många ”smaker” (exempelvis inkluderar Ubuntu-varianter Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu och så vidare). Snarare är Puppy Linux en samling Linux-distributioner byggda med samma delade princip, samma verktyg och en specifik uppsättning ”valp”-applikationer.

I skrivande stund finns det tio officiella Puppy Linux-distributioner. Alla kräver inte mer än 300 MB hårddiskutrymme. De har dock olika krav på CPU och RAM, från så lite som en 300Mhz CPU och 256MB RAM. Som alltid, ju mer kraft du har, desto bättre kommer distron att fungera, även om det är en liten Linux-distro.

För att ta reda på mer och välja rätt version, gå till tjänstemannen Puppy Linux distribution nedladdningssida.

SliTaz, eller Simple Light Incredible Temporary Autonomous Zone, är en lätt, fullt utrustad grafisk Linux-distro. Enkelt uttryckt är SliTaz liten, snabb, stabil och lätt att använda, den perfekta kombinationen för en liten Linux-distro.

SliTaz minimikrav inkluderar en i486 eller x86 Intel-kompatibel processor, minst 80 MB diskutrymme och 192 MB RAM (dock kan detta sjunka så lågt som 16 MB RAM beroende på vilken version av SliTaz du använder). Det är dock värt att notera det Distro Watch föreslår att SliTaz kan köras på en i386, medan en kommentator på den här artikeln förklarar:

Genom att testa och läsa foruminlägg har jag fastställt att den nuvarande 32-bitarsversionen är inriktad på i586, men CPU:er utan CMOV-instruktionen kan inte starta upp kärnan. Således är Intel Pentium Pro och AMD Athlon-processorer minimum.

Tyvärr äger jag inte längre hårdvara som är gammal nog att specifikt klargöra något av dessa påståenden, men var säker, SliTaz är byggd för att stödja en rad mycket äldre hårdvara.

En cool funktion hos SliTaz är att den till stor del körs i ditt systemminne. När du väl har startat upp SliTaz kan du ta bort ditt startbara USB-minne för andra uppgifter. SliTaz har också en ”beständig” funktion, som låter dig lagra dina data och personliga inställningar i det flyttbara mediet, redo att användas vid nästa uppstart. Tänk på att du måste ha dina media i maskinen för att den här funktionen ska fungera.

Den lilla Debian-baserade antiX Linux-distron är inte bara liten utan får också frekventa uppdateringar och levererar justeringar, nya funktioner, uppdateringar och mer. AntiX Linux är välkänt för att vara en av de vänligaste Linux-distroerna för gammal hårdvara, med många människor som vänder sig till denna mini Linux-distribution för att få en gammal bärbar dator igång igen.

Det rekommenderade minsta RAM-minnet för AntiX är 256 MB, även om det kan köras med mindre. Du behöver också en 7 GB hårddisk för installation.

Även om antiX Linux är litet ser det fortfarande bra ut. Basinstallationspaketet innehåller IceWM-fönsterhanteraren, som erbjuder mycket när det gäller anpassning. Sedan finns det den integrerade antiX-kontrollpanelen, som låter dig anpassa ett stort antal antiX-funktioner.

Din näst sista lilla Linux-distro att kolla in är Bodhi Linux. Bodhi Linux är en Ubuntu LTS-baserad, fullt utrustad Linux-distro som använder Moksha Desktop. Dessutom finns Bodhi Linux i tre varianter: Standardutgåvan, AppPack-utgåvan och Legacy-utgåvan.

Standardutgåvan har begränsade alternativ och applikationer, medan AppPack-utgåvan erbjuder fler funktioner, applikationer och alternativ direkt. Av de tre är Legacy-utgåvan den minsta, designad för att fungera med äldre, mindre kraftfull hårdvara.

Bodhi Linuxs minimispecifikationer kräver en 500MHz-processor, minst 512MB RAM (upp från 128MB 2022) och 5GB diskutrymme.

Jerry Bezencon/Wikimedia

Till den sista minimala Linux-distron, Linux Lite. Nu är Linux Lite inte den minsta Linux-distro, men den fungerar bra på tillräckligt nedskalad hårdvara. Baserat på Ubuntu är de minsta rekommenderade specifikationerna en 1GHz-processor med 768 MB RAM, tillsammans med 8GB lagring, vilket den mest moderna hårdvaran avsevärt överträffar. Så du kan föreställa dig hur bra Linux Lite kommer att köras på en äldre maskin.

Dessutom är Linux Lite en liten Linux-distro designad för användarvänlighet. Specifikt utvecklades Linux Lite för att hjälpa Microsoft Windows-användare att hoppa till Linux, med ett liknande användargränssnitt, välbekanta program som Firefox, Thunderbird och VLC medföljande i standarddistro (och möjligheten att ladda ner andra tillgängliga paket).

Du kan återuppliva din gamla PC eller annan hårdvara med någon av dessa supersmå Linux-distros. Dessa lätta Linux-distros är ett utmärkt sätt att tillhandahålla en enda dator för en släkting som inte behöver uppsvällningen av ett mer komplext operativsystem.