Vilket ramverk för webbutveckling att välja?

Om du ser fram emot att bygga gränssnittet för dina webbapplikationer kan Vite och Next.js vara bland de ramverk du kan överväga. De två ramarna delar vissa likheter och skiljer sig åt på många sätt, och att veta vilket som är bäst kanske inte är lätt.

Den här artikeln kommer att jämföra Vite och Next.js, utforska deras funktioner, likheter och skillnader och hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.

Vad är Vite?

Vite är ett byggverktyg som försöker ge en snabb och smidigare utvecklingsupplevelse i webbutvecklingsutrymmet. Det är en egensinnig ram som har förnuftiga standardinställningar. Du kan också integrera Vite med andra verktyg och ramverk genom plugins.

Funktioner hos Vite

  • Lyser snabbt HMR: Funktionen Hot Module Replacement (HMR) ser till att en Vite-app förblir snabb oavsett storlek.
  • Omedelbar serverstart: En Vite-app kräver inte buntning på grund av att on-demand-filen serveras över inbyggt ESM.
  • Optimerad konstruktion: Vite kommer med en förkonfigurerad konstruktion. Det här verktyget stöder även biblioteksläge och flera sidor.
  • Fullständigt skrivna API:er: Du kan använda Vite med JavaScript och TypeScript. Dess API:er är flexibla och programmatiska.
  • Universella insticksprogram: Vite har ett insticksgränssnitt som delas mellan utvecklare och byggmiljöer.

Fördelar med att använda Vite

  • Snabba byggtider: Vite introducerade ett nytt tillvägagångssätt som inte kräver en paketerare vid utveckling. Utvecklarna får därmed tillräckligt med tid för att fokusera på utveckling, särskilt när de har att göra med stora projekt.
  • Sömlös integration: Du kan integrera Vite med moderna front-end utvecklingsverktyg och ramverk genom dess omfattande plugin-ekosystem.
  • Liveutveckling: Vite startar en liveserver, så att du kan se ändringarna du gör i din kod i realtid. Detta tillvägagångssätt gör det enkelt att felsöka och fånga upp fel tidigt.
  • Stöder moderna webbstandarder: Vite använder moderna webbläsares API:er och inbyggda ES-moduler. Detta tillvägagångssätt gör det enkelt att bygga projekt baserade på modern praxis och gör det enkelt att underhålla kodbaser.

Nackdelar med att använda Vite

  • Mindre community: Vite är fortfarande ung och har inte en stor community jämfört med sina konkurrenter som Next.js.
  • Webbläsarkompatibilitet: Vite är begränsad till moderna webbläsares standarder. Således kan användare av gamla webbläsare misslyckas med att använda detta verktyg.
  • Fokuserar på rendering på klientsidan: Vite saknar den inbyggda renderingen på serversidan (SSR) som finns i dess alternativ som Next.js. Du kan dock konfigurera vissa appar som genereras med Vite för SSR.

Vad är Next.js?

Next.js är ett React webbramverk. Next.js låter utvecklare bygga webbappar i full stack med de senaste React-funktionerna.

Detta ramverk är byggt på React (det mest populära JavaScript-biblioteket), Turbopack (en buntare skriven i Rust och optimerad för JavaScript) och Speedy Web Compiler (ett utbyggbart Rust-baserat verktyg som kan användas för minifiering och kompilering).

Funktioner i Next.js

  • Dynamisk HTML-strömning: Next.js låter dig direkt streama användargränssnittet från servern, som är integrerad med React Suspense och App Router.
  • Inbyggda optimeringar: Du kan njuta av de automatiska bild-, skript- och teckensnittsoptimeringarna för en bättre UX-upplevelse när du arbetar med Next.js.
  • React-serverkomponenter: Next.js bygger på de senaste React-funktionerna. Du kan också lägga till komponenter i din Next.js-app utan att skicka ytterligare JavaScript på klientsidan, vilket innebär ökad hastighet.
  • Avancerad routing och kapslade layouter: Detta ramverk låter dig skapa nya rutter med hjälp av filsystemet. Next.js stöder även avancerade UI-layouter och routingmönster.
  • Rutthanterare: Next.js tillåter utvecklare att skapa API-slutpunkter som integreras med tredjepartstjänster och konsumerar från användargränssnittet.

Fördelar med att använda Next.js

  • Grund inlärningskurva: Next.js är ett ramverk som är lätt att lära sig, speciellt om du kommer från React eller vanlig JavaScript.
  • Förrendering: Next.js stöder rendering på serversidan. SSR-tekniken förhämtar data under byggtiden, vilket innebär att användaren inte behöver vänta på att data ska laddas varje gång data ändras. Detta tillvägagångssätt gör Next.js snabbare än vissa ramverk som är beroende av rendering på klientsidan.
  • Modulär arkitektur och återanvändbarhet av kod: En Next.js-applikation kan delas upp i små kodblock grupperade i komponenter. Denna modulära arkitektur gör det enkelt att underhålla och återanvända kod på olika applikationssidor.
  • Omfattande ekosystem: Next.js har en stor community och verktyg som du kan använda för att utöka funktionaliteten i din applikation. Ramverket är också byggt på React, vilket gör det möjligt att använda React-verktyg och bibliotek.

Nackdelar med att använda Next.js

  • Åsikter: Next.js erbjuder ett strukturerat sätt att göra saker på. Det kanske därför inte är ett bra val för utvecklare som vill ha fullständig kontroll över hela utvecklingsprocessen.
  • Statsledning: Statlig förvaltning är en stor utmaning när man bygger en app som serverar dynamiskt innehåll. Next.js saknar inbyggda tillståndshanteringsfunktioner och förlitar sig på tredjepartsbibliotek som på nytt och MobX.

Vite vs. Next.js: Deep-Dive Comparison

Vite och Next.js delar vissa likheter, som modernt JavaScript-stöd, att vara öppen källkod, erbjuda byggoptimeringar och tillgång till utvecklingsservrar. Även om båda kan användas i front-end-utveckling, varierar de på följande sätt;

#1. Utvecklingserfarenhet

Vite är designad för att erbjuda en effektiv och snabb utvecklingsmiljö. Du kan använda Vite för att generera appar för ramverk som React, Svelte, Vue.js och Preact. Detta verktyg har ett intuitivt konfigurationssystem och är känt för snabba ombyggnader. Vite har också fantastiska felsöknings- och testverktyg för att göra utvecklare mer produktiva.

Next.js är en heltäckande lösning för att bygga React-applikationer. De inbyggda funktionerna som statisk webbplatsgenerering och koddelning gör det enkelt att underhålla kod och bygga snabba appar. Det är lätt att felsöka en Next.js-app, speciellt om du väljer TypeScript som språk. Automatisk ruttgenerering är en fantastisk funktion som kan förbättra utvecklarnas produktivitet.

#2. Tolkning

Next.js låter utvecklare välja om de ska rendera sina sidor på servern eller klienten på komponentnivå. Approutern återger som standard komponenter på servern. Next.js erbjuder ”Statisk” och ”Dynamisk” renderingsalternativ.

I Static Rendering renderar en Next.js-app server- och klientkomponenter på olika sätt. Å andra sidan renderar Dynamic Rendering server- och klientkomponenter på servern vid förfrågan.

Vite kan användas för att ställa in appar för olika ramverk. Valet av ramverk kommer att avgöra vilken renderingsmetod som Vite kommer att använda. Det här verktyget erbjuder inbyggt stöd för rendering på serversidan för Vue 3 och React. När du använder Vite i produktionsmiljön är det klokt att använda det som mellanprogram.

#3. Prestanda

Vite har en snabb byggprocess och utvecklingsserver. Detta byggverktyg förlitar sig på de inbyggda ES-modulerna, vilket ger Hot Module Replacement (HMR). Dessa funktioner ger Vite en responsiv utvecklingsupplevelse.

Next.js använder rendering på serversidan, som förrenderar sidor, vilket förbättrar initiala laddningstider. Detta ramverk visar sig vara snabbt på webbappar som serverar dynamiskt innehåll tack vare SSR-funktionen.

#4. Flexibilitet

Vite som byggverktyg kan användas med Vue.js, React och Svelte. Detta ramverk är dock utformat för att vara lätt men ger en snabb utvecklingsmiljö.

Vite är mycket modulärt och tillåter utvecklare att bara välja de delar eller komponenter de behöver i sin applikation. Du kan förbättra en Vite-genererad applikation genom att integrera den med andra verktyg.

Next.js är designad som en komplett lösning för React-applikationer. Detta ramverk har flexibla cache- och renderingsalternativ. Next.js låter dig välja renderingsmiljön (klient- eller serversidan) på komponentnivå.

#5. Spridning

Vite stöder statisk och serverlös hosting. Att ställa in en webbapplikation med Vite genererar statiska filer med HTML, CSS och JavaScript som du kan vara värd för på statiska värdtjänster som Vercel, Netlfiy eller GitHub Pages.

Next.js-appar stöder statiska, server- och serverlösa distributioner. Du kan använda Netlify-, Vercel- eller GitHub-sidor för statiska distributioner. Next.js stöder också självvärd, och du kan använda Docker eller Node.js. Serverlösa alternativ för att distribuera Next.js-appar inkluderar Azure Static Web AppsAWS Amplify, Firebaseoch Cloudfare-sidor.

Vite är ett nyare ramverk, eftersom det släpptes 2020. Som sådan är dess community liten men växer fortfarande.

Next.js skapades 2016. Den har en stor gemenskap och ett omfattande ekosystem av bibliotek och verktyg. Next.js åtnjuter också stöd från det större React-communityt.

När du ska använda Vite och när du ska använda Next.js

Som du kan se har både Vite och Next.js styrkor och svagheter. Det finns dock vissa fall där Vite kan vara bättre än Next.js och vice versa;

När ska vite använda

  • Vill du ha ett snabbt verktyg: Vite genererar projekt snabbt eftersom det inte kräver buntning. Funktionen Hot Module Replacement (HMR) gör att utvecklare kan se ändringarna i sin kod utan att manuellt ladda om.
  • Vill du ha ett mångsidigt verktyg: Du kan använda Vite för att generera React-, Vue.js-, Svelte- och Preact-applikationer. Välj bara den mall du behöver och Vite, så konfigurerar du din app på några minuter.

När ska man använda Next.js

  • Du vill ha ett ramverk med ett stort ekosystem: Next.js har funnits i över sju år och har fått en stor efterföljare. Du kan använda de många resurser, verktyg och plugins som du kan använda för att integrera med tredjepartsverktyg och bibliotek.
  • Vill du dra nytta av SEO: Funktionen för rendering på serversidan på Next.js gör det enkelt för sökrobotar att upptäcka och indexera din webbplats. Förrendering av HTML på servern förbättrar laddningshastigheten, vilket påverkar användarupplevelsen.
  • Du vill ha ett flexibelt ramverk: Next.js låter dig byta från Static Site Generation (SSG) och Server-Side Rendering (SSR). SSR-funktionen släpper lös förladdningsfunktionen, som passar dina sidor som visar dynamisk data. Du kan också välja SSG-rendering för dina statiska sidor.

Slutsats

Vi har täckt allt du behöver veta i Vite vs Next.js-debatten. De två ramverken är inte direkta konkurrenter eftersom Vite är ett byggverktyg medan Next.js är ett React-ramverk.

Det slutliga valet av ramverk att välja beror på vilken typ av projekt du behöver bygga och dina preferenser.

Kolla in vår artikel om de bästa JavaScript-ramverken som du bör känna till.