Vilken e-boksläsare är bäst för dig?

Viktiga takeaways

 • Kindle erbjuder en rad enheter till olika prisklasser, med vissa premiummodeller. Samtidigt har Nook ett mer begränsat utbud av e-läsare.
 • Kindle Paperwhite erbjuder en större skärm med adaptivt frontljus och trådlös laddning, medan Nook GlowLight har en 6-tumsskärm med två förvaringsmöjligheter.
 • Kindles tenderar att ha längre batteritid och stöder ljudboksuppspelning, medan Nook GlowLight Plus tillåter uppspelning av ljudböcker, men andra Nook-modeller gör det inte.

Eftersom så många av oss vänder sig till digitalt innehåll är det viktigare än någonsin att se till att din e-boksläsare uppfyller dina behov. Men ska du välja en Amazon Kindle eller en Barnes & Noble Nook-läsare? Vi jämför de två märkena för att hjälpa dig välja.

Nook vs Kindle: Pris

Låt oss vara ärliga; majoriteten av alla våra köpbeslut handlar om en sak: priset. Så vilket märke är det mest prisvärda? Barnes & Noble (som gör Nook) och Amazon (som gör Kindle) erbjuder olika modeller under samma varumärke.

Amazon erbjuder olika enheter till olika prisklasser:

 • Kindle: Från $99,99
 • Kindle Paperwhite: Från $139,99
 • Kindle Paperwhite Signature Edition: Från $189,99
 • Kindle Oasis: Från $249,99
 • Kindle Scribe: Från $339,99

Kindle fungerar som Amazons mest prisvärda basmodell med grundläggande funktioner och 4 lysdioder. Kindle Paperwhite erbjuder användarna en större skärm med 17 lysdioder och en vattentät design. Signature Edition skiljer sig från Paperwhite genom att ha automatisk justering av belysning och trådlös laddning.

Amazon erbjuder kunderna fler funktioner genom Kindle Oasis och Kindle Scribe. Oasis låter Kindle-användare njuta av 25 lysdioder, automatisk sidrotation och fysiska sidvändningsknappar, allt i en vattentät enhet.

Däremot är Kindle Scribe, som inte är vattentät, idealisk för dem som vill skriva eller klottra i marginalen på sina e-böcker. En batterifri penna ingår också i köpeskillingen.

För familjer är det viktigt att notera att Amazon också erbjuder två Kindle-alternativ för barn. Amazon Kindle Kids kostar 119,99 $, vilket inkluderar e-läsaren samt ett fodral och två års garanti. Det andra valet för barn är Kindle Paperwhite Kids, som erbjuder unga läsare justerbar belysning och vattentät hårdvara för $159,99.

På samma sätt finns det flera Nook-produkter i olika prisklasser. Men bara tre av dem – Nook GlowLight 4, Nook GlowLight 4e och Nook GlowLight 4 Plus – är riktiga e-läsare.

De andra enheterna är alla Android-surfplattor, liknar Amazons Fire-surfplattor. Du kan använda dem för att läsa e-böcker, men den ljusare skärmen och kortare batteritiden gör dem mindre optimala alternativ för engagerade bokmaskar.

Barnes and Nobles e-läsare finns tillgängliga till följande prisklasser:

 • Nook GlowLight 4e: 99,99 USD
 • Nook GlowLight 4: 149,99 USD
 • Nook GlowLight 4 Plus: $199,99

Så när det gäller prissättning är märkena väldigt lika beroende på vilken enhet du väljer. Vissa Kindle-produkter är dock prissatta mycket högre än Nook-produkter.

Nook vs Kindle: Specifikationer

Med tanke på att de två mest direkta konkurrenterna är Nook GlowLight- och Kindle Paperwhite-modellerna, låt oss analysera hur de jämförs ur specifikationssynpunkt.

GlowLight har en 6-tumsskärm med en upplösning på 300 dpi, medan Paperwhite erbjuder en 6,8-tumsskärm med en upplösning på 300 dpi.

Nook GlowLight finns i en 8GB eller 32GB version, beroende på om du väljer GlowLight4 eller GlowLight 4e. På samma sätt erbjuder Kindle Paperwhite 8 GB eller 32 GB enheter, beroende på om du får Paperwhite Signature eller inte. Den är väldigt lik originalet Paperwhite, med undantag för den extra lagringen.

Den andra huvudskillnaden mellan de två Kindle Paperwhites är att Signature-modellen har ett adaptivt frontljus som anpassar ljusstyrkan till din miljö. Den har även trådlös laddning.

I själva verket borde 8 GB vara tillräckligt för nästan alla användare, särskilt med tanke på att du kan lagra innehåll i molnet.

Nook vs Kindle: Funktioner för sidvändning

Den viktigaste skillnaden mellan Nook och Kindle ur ett användbarhetsperspektiv är närvaron av en fysisk knapp på Nook. När du läser med en Nook kan du använda knappen för att vända blad eller trycka på skärmen. När du använder en Kindle – förutom Kindle Oasis – sveper du på skärmen.

Detta fysiska knapptillägg gör att Nooks inte bara kan vända för sida utan även kapitelhopp. Detta kan göras genom att trycka två gånger på en av sidvändningsknapparna. Den här funktionen, som inte är tillgänglig på Kindle, kan vara en oväntad fördel för Nook-användare.

Nook vs Kindle: Vattentålighet

Erlo Brown/Shutterstock

Om du oroar dig för blött väder eller vattenbaserade olyckor, ställ in siktet på Paperwhite-modellerna, Oasis eller GlowLight Plus. Kindles vattentäta modeller är IPX8-klassade. Du kan sänka dem i upp till en timme i två meter sötvatten eller upp till 0,25 meter saltvatten i upp till tre minuter utan att skada tabletterna.

Det är en enorm välsignelse för alla som gillar att läsa i badet varje kväll, vid en pool eller på en strand när de är på semester.

Vattentätningsdetaljerna för GlowLight Plus bekräftar att surfplattan har en IPX7-klassificering. Det tillåter nedsänkning av upp till 3,28 fot sötvatten under en halvtimme. Men till skillnad från Kindle, säger Barnes & Noble att nedsänkning i saltvatten eller andra vätskor bör undvikas.

Nook vs Kindle: Skärmstorlek och upplösning

Kendra Gerken/MUO

Om du är den typen av person som tillbringar hela dagen med att läsa e-böcker, är det lätt att hävda att 6-tumsenheter, som Nook GlowLight 4 och GlowLight 4e, inte ger tillräckligt med skärmfastigheter.

Lyckligtvis överträffar många av de modeller som täcks här den storleken. Du får större skärmstorlekar med 7,8-tums Nook GlowLight Plus, 7-tums Kindle Oasis, 6,8-tums Kindle Paperwhite-modeller eller 10,2-tums Kindle Scribe. Alla Kindle-enheter har en skärmupplösning på 300ppi och en bländfri frontyta för enklare läsning.

I andra änden av skalan kanske du är nöjdare med en lägre upplösning, särskilt om du bara är en tillfällig läsare. I så fall bör du överväga nybörjarnook GlowLight4e eftersom den har en 212dpi-skärm. Skärmstorleken är fortfarande 6 tum och har ett överkomligt pris.

Designen på Nook inkluderar en tjockare kant runt den användbara delen av skärmen. För dem som föredrar ett smalare utseende kan Kindle eller en av Kindle Paperwhites vara ett bättre alternativ.

Nook vs Kindle: batteritid

Batteritiden på en Nook and Kindle är så bra att den inte borde utgöra en meningsfull del av ditt beslut. GlowLight 4, 4e och GlowLight Plus erbjuder ett batteri som Barnes and Noble hävdar håller i veckor på en enda laddning. Amazons Kindle-modeller hävdar att de håller i sex till tio veckor, beroende på modell och läsaranvändning.

Amazon säger att dess Kindle Oasis ger sex veckors batteritid om en person läser en halvtimme dagligen, har skärmljusinställningen på 13 och stänger av Wi-Fi- och Bluetooth-anslutningarna medan de läser. Om du väljer något av Kindle Paperwhite-alternativen ger de upp till 10 veckors batteritid per laddning i samma situation.

Slutligen låter den ursprungliga Kindle dig läsa i upp till sex veckor på en laddning. Amazon varnar dock för att dessa siffror bara är uppskattningar. Vissa aktiviteter, som att lyssna på ljudböcker på någon av Kindle-enheterna, kan förändra den genomsnittliga batteritiden.

För praktisk användning verkar Amazon Kindle Paperwhite ge en något längre laddning än dess motsvarighet i Nook.

Nook vs Kindle: Ljudböcker

Ljudböcker har upplevt en snabb tillväxt i popularitet under de senaste åren. Om du är en ljudboksberoende som försöker välja mellan en Kindle eller Nook, är Kindle den klara vinnaren. Alla modeller av Kindle-enheter stöder uppspelning av ljudböcker via Bluetooth och Wi-Fi.

Nook GlowLight 4 och GlowLight 4e tillåter inte uppspelning av ljudböcker. Nook GlowLight Plus 4 kommer dock utrustad med både Bluetooth och ett hörlursuttag som låter dig lyssna på ljudböcker.

Nook vs Kindle: E-boksformat som stöds

Det finns många e-boksformat, så kompatibilitet är viktigt.

Kindle stöder AZW3, AZW, JPEG, GIF, PNG, PDF, DOCX, TXT och HTML DOC. Den stöder även Audibles ljudformat, AAX.

Nook-enheter stöder filformaten EPUB, PNG, JPG, GIF, BMP och PDF.

Trots skillnaderna mellan Kindle- och Nook-enheter är det möjligt att läsa böcker på båda, oavsett format, om du är villig att använda någon av dessa eBook-konverterare som finns tillgängliga online.

Nook vs Kindle: eBook Catalogue

Tada bilder/Shutterstock

En e-boksläsare är inte mycket användbar utan några e-böcker att lägga på den. Även om det finns många eBook-butiker värda att använda, kommer Kindle-ägare att göra det mesta av sin shopping i Amazons Kindle Books-butik. Nook-användare har tillgång till Nook Books-butiken från Barnes & Noble.

Av de två konkurrerande butikerna är Amazons mer omfattande och ofta billigare. Både Amazon och Barnes & Noble lägger till DRM-skydd (Digital Rights Management) till sina titlar.

För läsare av traditionellt publicerat innehåll är Nook ett bra val. Men om du vill ha tillgång till mer självpublicerade eller mindre kända författares verk är en Amazon-enhet det bästa valet.

Nook vs Kindle: Andra funktioner

De två enheterna har var sin uppsättning ytterligare appar och funktioner.

På en Kindle kan användare få tillgång till ordboksdefinitioner i böcker, Word Wise ordförrådsbyggare och röntgenskannern, som gör att läsare snabbt kan skumma igenom en bok för att hitta referenser till karaktärer, händelser, referenser och annan information.

Nook-enheter har ett nattläge för att förhindra ansträngning i ögonen och ett automatiskt innehållsupptäcktsprogram som kallas B&N Readouts.

Kindles stöder en anslutning till Libby biblioteksapp, som tillåter användare att låna e-böcker från sitt lokala bibliotek och ladda ner dem direkt till sin e-läsare.

Båda produkterna tillhandahåller en rad användbarhetsinställningar, såsom olika typsnitt, textstorlekar och ett alternativ för bakgrundsbelysning. Som du kan förvänta dig kan du också hitta massor av tillbehör från tredje part, såsom fodral och ärmar, för både Kindles och Nooks.

Är en Nook eller en Kindle bättre för dig?

Så, för att komma runt, vilken är den bästa e-läsaren för dig? I vårt sinne finns det bara en vinnare: Amazon Kindle. Barnes & Noble Nook har några fina detaljer, men Amazon Kindle är snabbare, lättare att använda och har tillgång till en större butik.

De olika Kindle-modellerna innebär också att det finns en bra enhet för alla.

Om du vill undersöka mer innan du köper, finns det betydligt färre Nook-recensioner än Kindle-recensioner, och folk verkar generellt sett nöjdare med sina köp av Amazon e-läsare.

Naturligtvis behöver du inte använda en e-bokbutik för att hitta innehåll. När du har köpt din e-läsare kan du ladda ner gratis e-böcker online eller ansluta till ditt lokala bibliotek och spara några dollar.