De bästa sömnspårarna 2024

Om du lider av sömnbrist, kanske du vill överväga att använda sömnspårningsfunktionerna som erbjuds av de senaste bärbara enheterna. Med hjälp av sofistikerade sensorer övervakar sömnspårare din puls och andra faktorer för att bedöma kvaliteten på sömn du får varje natt och hur mycket av det som är djup, vilsam sömn.

Hannah Stryker / MakeUseOf

Förutom att vara en av de bästa smartklockorna man kan köpa för pengar är Apple Watch Series 9 också ett utmärkt val för sömnspårning. Genom att använda Sleep-appen på din Apple Watch kan du komma åt en hel uppsättning funktioner för att spåra och övervaka din sömn.

Skapa sömnscheman för din nattsömn och sätt upp sömnmål för dig själv. Series 9 övervakar hur mycket tid du spenderar i varje sömnsteg (REM, Core och Deep) och håller reda på vilken tid du vaknar för att förse dig med omfattande data som du kan använda för att uppnå dessa mål.

Med sin sömnfokusfunktion kommer din Apple Watch Series 9 att begränsa distraktioner innan du går och lägger dig för att hjälpa dig att glida iväg lättare. Dess sömnspårning kommer att starta baserat på din kropps rörelse (medan sömnfokus är aktivt) för att börja spela in dina data, redo för dig att se i appen när det är dags att stiga och lysa.

Apple Watch Series 9

Bäst överlag

$359 $429 Spara $70

Med Apple Watch Series 9 kan du uppleva avancerad sömnspårning, ställa in dina egna sömnmål och se din sömnhistorik, för att hjälpa dig uppnå den djupa, vilsamma sömn du behöver.

Fördelar

 • Omfattande sömnspårning
 • Sätt upp dina egna mål och scheman
 • Övervakar din sovande andningsfrekvens
 • Sleep Focus-funktionen begränsar distraktioner i varva ner-läge
 • Se din sömnhistorik

Nackdelar

 • Dyr
 • Bäst lämpad för iPhone-användare

Joe Fedewa / MakeUseOf

I en värld där lanseringen av varje generation av smartklockor tenderar att skicka priser genom taket, är det betryggande att se Fitbit Charge 6 tillgänglig till ett mycket mer rimligt pris. Det kan sakna några av de bredare funktionerna i den senaste Apple Watch eller Galaxy Watch, men när det kommer till sömnspårning är det en riktig utmanare.

Charge 6:s avancerade hälsoverktyg inkluderar omfattande sömnspårning, vilket ger dig en nattlig sömnpoäng och avancerade sömninsikter som du kan granska i Fitbit-appen. Plus, med ett Fitbit Premium-abonnemang kan du skapa dina egna sömnprofiler och scheman för att hjälpa dig att uppnå dina sömnmål och dra nytta av en sundare nattsömn.

Fitbit Charge 6

Bästa budgeten

$140 $160 Spara $20

Upplev avancerade sömninsikter för en bråkdel av kostnaden för de senaste smartklockorna med Fitbit Charge 6, och gör din dagliga sömn lika viktig för din rutin som din dagliga träning.

Fördelar

 • Mer prisvärd än de flesta andra sömnspårningsalternativ
 • Ger poäng för nattsömn
 • Avancerade sömninsikter
 • Smart Wake-funktion

Nackdelar

 • Kräver ett premiumabonnemang för att få tillgång till några av de mer avancerade funktionerna

Bästa sömnspåraren för att analysera sömnmönster: Samsung Galaxy Watch 6

Zarif Ali / MakeUseOf

Om du funderar på att dyka djupt in i dina sömnmönster och analysera din kropps beteende medan du sover, då är Samsung Galaxy Watch 6 något för dig. Med dess avancerade sömncoachingsfunktioner kan du spåra alla dina sömnstadier och utveckla bättre vanor för en bättre natts sömn.

Med avancerad sömncoaching kan du planera din nattrutin, sätta sömnmål och få tips om hur du kan få en mer vilsam sömn. Den analyserar dina nuvarande sömnmönster och använder data som den samlar in för att skapa ett femveckors program för att stryka ut vecken, vilket hjälper till att göra din sömn mer fördelaktig och öka din kropps energi varje dag.

För att påbörja Galaxy Watch 6s sömncoachning behöver du en veckas data, som den kommer att använda som grund för att bygga ditt program. Om du har fastnat i ett hjulspår av dålig sömn och låg energi och inte säker på var du ska börja, erbjuder den all vägledning du behöver och skräddarsyr en lösning som är unik för dig.

Samsung Galaxy Watch 6

Bäst för att analysera sömnmönster

$249 $300 Spara $51

Gör en djupdykning i din kropps sömnvanor med Samsung Galaxy-klockans Advanced Sleep Coaching, som kan skapa ett femveckors program som hjälper dig att få en bättre nattsömn varje natt.

Fördelar

 • Avancerad sömncoachning
 • Spårar sömnstadier
 • Kan skapa ett personligt femveckors sömnprogram
 • Ger omfattande sömndata

Bästa Smartwatch Sleep Tracker-alternativet: WHOOP 4.0

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Whoop 4.0 är en bärbar träningsenhet med en skillnad. Det finns ingen pekskärm här. Vad du istället har är en smart bärbar enhet med avancerade sensorer som övervakar varje aspekt av din kropps prestation och skickar den datan till din telefon via Whoop-appen.

En stor del av denna data är Whoops sömncoaching. Whoop mäter sömnen du uppnådde kontra den sömn du behövde baserat på din kardiovaskulära aktivitet, stressnivåer och så vidare. Detta ger dig en totalpoäng och ger dig ett sömnmål för följande natt. Den använder också ett haptiskt larm för att försiktigt väcka dig vid önskad tidpunkt, med tysta vibrationer.

Den är dyr och har ingen skärm. Men om du vill fördjupa dig i sömnstatistik och andra mätvärden kommer du att belönas med ett bibliotek med personliga data för din analys och genomgång.

Hoppsan 4.0

Bästa Smartwatch-alternativet

Whoop 4.0 erbjuder en fullständig fysiologisk uppdelning av din kropps träning, vila och återhämtning, vilket hjälper dig att ändra dåliga vanor och få en bättre nattsömn.

Fördelar

 • Erbjuder kontinuerlig övervakning av alla fysiologiska data
 • Sömnspårning identifierar bra/dåliga vanor
 • Övervakar och mäter stressnivåer

Nackdelar

 • Kräver din smartphone för alla funktioner
 • Dyr

Garmin

För de bästa allsidiga sömnspårningsfunktionerna kan du inte gå fel med Garmin Vivoactive 5. Den ger personlig sömncoachning och automatisk tupplursdetektering och analyserar hur mycket sömn du behöver baserat på hur aktiv du är under dagtid.

Med de omfattande hälso- och välmåendemåtten som tillhandahålls via den kostnadsfria Garmin Connect-appen, matas dina sömndata direkt in i din Body Battery-energiövervakning, vilket ger dig en inblick i hur dina sömnmönster påverkar dina totala energinivåer.

Om du leder en aktiv livsstil kommer du att uppskatta fördelarna med Vivoactive 5:s exakta och detaljerade sömnspårning. Den erbjuder all hjälp du behöver för att öka dina dagliga sömnresultat och nå ditt personbästa med dina träningsaktiviteter.

Garmin Vivoactive 5

Bästa allround sömnspårare

Med sina personliga sömnträningsfunktioner, automatisk tupplursdetektering och övervakning av kroppsbatterienergi är Garmin Vivoactive 5 en av de bästa allsidiga sömnspårningsenheterna på marknaden.

Fördelar

 • Personlig sömncoachning
 • Automatisk tupplursdetektering
 • Ger omfattande sömndata
 • Kroppsbatteri energianalys

Nackdelar

 • Kan ta lite tid att installera

FAQ

F: Hur vet min sömnspårare att jag är i en djup sömn?

Sömnspårare använder handledsrörelsedetektion för att övervaka din kropps rörelser. Dessutom kommer de också att övervaka din puls. När din kropp går in i en djup sömn kommer din puls naturligt att sakta ner, vilket gör att din sömnspårare kan identifiera vilket stadium av sömn din kropp befinner sig i.

F: Kan min telefon spåra min sömn korrekt?

Att spåra din sömn är möjligt utan en smartklocka. Det finns gott om appar på både iOS och Android som kan användas för att mäta din sömn istället.

Vanligtvis använder de telefonens inbyggda mikrofon för att upptäcka när du sover och börja spåra och kommer att kräva att din telefon placeras nära där du sover. Men resultaten kanske inte är så exakta som du skulle få från en bärbar enhet.

F: Kan en sömnspårare upptäcka sömnapné?

I de flesta fall nej. Däremot kan sömnspårare generera rapporter som kan identifiera och spåra några av de potentiella symtomen på sömnapné.

F: Vad är skillnaden mellan en sömnspårare och en träningsspårare?

En sömnspårare är en enhet som är designad för att övervaka och analysera kvaliteten på din sömn. Medan en träningsmätare är designad för att mäta din kropps prestation över en rad fysiska aktiviteter, som promenader, löpning, cykling eller simning.