Vilken bärbar dator ska du köpa? Chromebook vs. Windows

Nyckel takeaways

  • Webbaserade verktyg som Google Docs och Slack gör Chromebooks till ett utmärkt alternativ för dem som arbetar på webben och värdesätter samarbete.
  • Chromebooks är kända för sin enkelhet och brist på bloatware jämfört med bärbara Windows-datorer, vilket gör dem till ett krångligt alternativ.
  • Chromebooks har blivit populära i skolor på grund av deras låga kostnad och enkelhet, med över 50 miljoner elever och lärare som använder dem.

Om du är ute efter en bärbar dator kanske du undrar om du ska hålla dig till en vanlig Windows-maskin eller välja en Chromebook istället. Här är några saker att tänka på när du väljer mellan de två plattformarna.

Arbeta på webben? Använd en Chromebook

Pandemin gjorde det nödvändigt att arbeta hemifrån, och många människor motsätter sig fortfarande återgången till kontoret, åtminstone under en hel arbetsvecka. Många webbaserade verktyg som Slack gör det lättare för team att hålla kontakten, oavsett var de är.

Det är nu vanligare att även utföra kontorsbaserat arbete på webben. Google Docs är en populär ordbehandlare online eftersom det gör det enkelt att arbeta med dokument med andra.

Om du använder webbaserade verktyg som dessa bör du överväga Chromebooks seriöst.

Vill du ha en enkel dator? Skaffa en Chromebook

Windows har länge varit marknadsledande inom bärbara datorer, men det har funnits så länge att det har plockat upp en hel del bagage. Många Windows-maskiner levereras med en mängd program och verktyg. Dessa är förinstallerade oavsett om du vill ha dem eller inte. Belackare hänvisar till dessa program som ”bloatware”.

Chromebooks är däremot magra och elaka. De enda appar du hittar är de som är installerade som standard. Det är därför Chromebooks har ett lätt rykte.

Studerande? Du använder förmodligen redan en Chromebook

Chromebooks har blivit populära i skolor, särskilt i grundskolor. De har utmanat en marknad som traditionellt har varit Apples bröd och smör sedan Apple II-dagarna.

Detta beror troligen på Chrome OS:s enkelhet, såväl som den låga kostnaden för hårdvaran jämfört med vanliga bärbara Mac- och PC-datorer. Detta är anledningar till att fler skolor ger ut Chromebooks till sina elever.

I ett nyckelordsblogginlägghävdar Google att över 50 miljoner elever och lärare använder Chromebooks.

Använder du Office-appar? Håll dig till Windows

Medan Microsoft har gjort Office, eller snarare, Microsoft 365, som företaget föredrar att kalla sviten nu, tillgängligt i en onlineversion (inklusive på Chromebooks), om du använder Office-appar mycket, är Windows fortfarande din bästa insats.

På en budget? Välj en Chromebook

Chromebooks har blivit populära för sina låga priser. Även om du kan köpa premiummodeller, som Chromebook Plus-serien, har de billiga maskinerna specifikationer som inte är så mycket lägre, så länge du kan acceptera vissa kompromisser i byggkvalitet.

Du kan få en bra grundläggande Chromebook-dator för under 500 USD.

Linux-fan? Använd en Chromebook

Om du är dedikerad till Linux kan en Chromebook vara ett bättre alternativ för dig. Även om du kan köra en Linux-utvecklingsmiljö på både Chrome OS och Windows, har Chromebooks övertaget eftersom operativsystemet redan är baserat på Linux.

Windows är bäst för spelare

Även om det har varit en satsning på Chromebook-spelbärbara datorer, har Windows-spelmarknaden en mycket längre meritlista, som går tillbaka till MS-DOS-tiden. De allra flesta populära spel är lätt tillgängliga på Windows. Chromebooks kommer att begränsa dig till huvudsakligen webbaserade, Android, Linux och streamade spel.

Chromebook-spelmarknaden är fortfarande väldigt ny, och det är oklart hur mycket stöd den kommer att ha på lång sikt.

Vill du ha Raw Power? Håll dig till Windows

Om du letar efter prestanda kommer du förmodligen att ha det bättre med en vanlig Windows-bärbar dator. Det finns fler premium bärbara datorer tillgängliga, som Dell XPS-serien, än det finns Chromebooks. Professionell programvara, som Adobes kreativa appar, är också mycket mer utvecklad på Windows – även om Lightroom är tillgänglig som en Android-app från Google Play Store.

Chromebooks tenderar att använda mindre kraftfulla processorer, särskilt i den låga delen. Deras mjukvarubas är också begränsad till webb-, Android- och Linux-appar, som med Chromebook-spel. Kom dock ihåg att du kommer att kunna installera kraftfulla Linux-verktyg som GIMP och ImageMagick.

Nu kan du välja mellan Chromebook och Windows bärbara datorer

Även om valet mellan bärbara datorer med Windows och Chromebook kan verka skrämmande, är det en fråga om vad du använder maskinen till. Om du letar efter en enkel dator utan krångel bör du överväga en Chromebook. Om du behöver mer kraft för produktivitet, gå med en Windows-maskin.