Vilken är den bästa gratis plagiatkontrollen?

snabblänkar

Se till att du inte har kopierat någon annans arbete med en plagiatkontroll. Fortsätt läsa för att upptäcka några gratis webbplatser för att kontrollera plagiat och undvika eventuella allvarliga följder. Du kommer också att lära dig om de olika typerna av plagiat.

Vad är plagiat?

När vi pratar om plagiat syftar vi oftast på att kopiera någon annans arbete. Ibland innebär plagiat kopiering och inklistring av innehåll från annat håll utan att ändra någon del av texten. Men felaktigt parafraserat innehåll utan citat anses också vara plagiat.

Konsekvenserna av plagiat är ofta mycket allvarliga. Andra människors verk är ofta upphovsrättsskyddat, vilket innebär att du potentiellt kan ställas inför rättsliga åtgärder för att kopiera och klistra in arbete – särskilt om webbplatsen har ett tydligt meddelande om att ”du får inte återge mitt arbete utan tillåtelse” (eller något liknande).

Även om du inte möter juridiska konsekvenser för plagiat är det viktigt att undvika sådana metoder. Skolor och högskolor har vanligtvis en nolltolerans för just denna handling; om du befinns skyldig till plagiat kan du automatiskt misslyckas med din uppgift och – i allvarliga fall – bli borttagen från din kurs helt och hållet.

Plagiat tolereras inte heller på arbetsplatsen. I bästa fall får du en sträng varning (särskilt om du arbetar inom ett innehållsmarknadsförings- eller journalistrelaterat område). Men i vissa fall kan plagiat resultera i en omedelbar uppsägning.

Vilka är de olika typerna av plagiat?

Plagiat är inte alltid lätt att upptäcka, och det finns flera typer. För att hjälpa dig att säkerställa att du inte plagierar av misstag eller avsiktligt tar vi upp några av de vanligaste versionerna nedan.

1. Parafrasering

Parafrasering är en av de vanligaste formerna av plagiat, och det handlar om att kopiera och klistra in arbete som publicerats av någon annan – men omformulera det. Det är dock värt att notera att parafrasering inte alltid anses vara plagiat. Om du ger kredit till den ursprungliga skaparen kommer du normalt inte att plagiera deras arbete.

2. Plagiat med ”samtycke”.

Kommer du ihåg memen ”kopiera men ändra lite” som hänvisar till hemuppgifter? Om du faktiskt kopierar din väns läxor är det en form av plagiat (även om du ändrar det lite).

Att köpa uppsatser eller kurser skrivna av någon annan kan också utgöra plagiat i vissa situationer.

3. Oavsiktligt plagiat

Det är lätt att tro att allt plagiat görs i ond tro, men det är inte sant. Ibland kan du omedvetet plagiera — och det är en bra idé att kontrollera innan du skickar in något arbete. Att inte citera källor är ett exempel på oavsiktligt plagiat.

Hur du citerar dessa källor beror på; för högskoleuppsatser kan du ofta använda en bibliografi. När du skriver onlineartiklar är det klokt att länka tillbaka till den ursprungliga källan i din text.

4. Explicit plagiat

Denna form av plagiat är vad du förmodligen förknippar termen med. Explicit plagiat är när någon kopierar och klistrar in ett helt projekt men hävdar att det är deras eget. Du begår också denna typ av plagiat om du bara kopierar och klistrar in avsnitt.

Även om dessa är några av de vanligaste formerna av plagiat, är de inte de enda. Det är också värt att notera att du kan använda plagiatkontroller för specifika program, som dessa plagiatkontroller för Google Dokument.

Vilken är den bästa gratis plagiatkontrollen?

Nu när du har en bättre förståelse för vad plagiat är (och några av de vanligaste formerna), låt oss titta på några gratis webbplatser för att leta efter plagiat. Nedan är våra beprövade favoriter.

1. Grammatiskt

Det finns flera anledningar till att använda Grammarly som författare, och att kontrollera plagiat är en av dem. Även om du behöver en prenumeration för obegränsad tillgång till Grammarlys funktioner, har den en gratis plagiatkontroll som låter dig kontrollera texter på upp till 10 000 tecken.

Du kan antingen kopiera och klistra in din text i Grammarly via rutan som tillhandahålls eller ladda upp en fil. Om du väljer det förstnämnda, följ dessa instruktioner:

 • Kopiera och klistra in din text i Grammarly och välj Skanna efter plagiat.
 • Grammarlys redigeringssvit öppnas då. Anpassa dina inställningar och tryck på Klar.
 • Tryck på Plagiat för att leta efter plagiat. Analysera din text för att säkerställa att du inte har plagierat.
 • Om du vill använda Grammarly för alla dina skrivinsatser, överväg att kolla in denna Grammarly vs Quillbot-jämförelse innan du satsar på någon plattform. Prissättningen för Grammarly Premium börjar på $12 per månad.

  2. Copyscape

  Copyscape är ett av de mest kända verktygen för att upptäcka plagiat. Om du inte har råd med den fullständiga versionen låter webbplatsen dig kontrollera plagiat gratis i en begränsad kapacitet. Med Copyscape kan du ange en URL och se om det finns andra kopior av din sida online.

  En annan användbar funktion i Copyscape är möjligheten att jämföra två sidor eller artiklar bredvid varandra. Ange webbadressen eller texten och tryck på Jämför objekt för att få en fullständig översikt.

  Copyscape har också en premiumversion som kostar $0,03 för de första 200 orden i din text, plus en extra $0,01 för varje 100 ord därefter.

  3. Plagiat

  Plagiering är en helt gratis webbplats som kontrollerar plagiat, och du kan leta efter plagiat innehåll på både Google och Bing. Verktyget stöder mer än 190 språk, inklusive engelska, franska, svenska och tyska. Förutom att kopiera och klistra in din text kan du också söka genom att klistra in alla webbadresser du vill kontrollera.

  När du har sökt efter din text i Plagiarisma kan du scrolla ner för att se en procentandel av hur unik din text är. Du har möjlighet att ladda upp filer i .docx och många andra format också.

  4. PapersOwl

  PapersOwl är ett alternativ till plagiering om du vill ha en gratis plagiatkontroll, och dess webblayout är lite mer användarvänlig än den tidigare nämnda versionen. När du använder PapersOwl kan du ange din titel och texten till din artikel. Kopiera och klistra in båda innan du trycker på Sök efter plagiat.

  När du har skickat in din text för plagiatkontroll kommer du att se en procentandel av vad som är unikt – och vad som liknar – inom några sekunder. Du kan sedan skriva in dina ändringar i textrutan och klistra in dem i ditt projekt igen.

  5. Duplichecker

  Om du vill ha en annan webbplats som kontrollerar plagiat gratis, se till att du tar en titt på Duplichecker. Programmet låter dig ladda upp filer från Google Drive och Dropbox, förutom att kopiera och klistra in din text för en plagiatkontroll. Du kan också ladda upp filer från din dator om du föredrar det.

  Duplichecker låter dig söka efter plagiat från webbadresser också.

  När du har skickat in din text för en plagiatkontroll ser du hur originalt ditt innehåll är. Med gratisversionen kan du kontrollera upp till 1 000 ord; du kan uppgradera till Pro (från $25 per månad) för mer flexibilitet.

  Du hittar flera gratis webbplatser för att kontrollera plagiat, och det är en mycket bra idé att göra detta varje gång du behöver lämna in ett större projekt. Om du gör det kommer du att hålla dig borta från problem och säkerställa att ditt arbete är original. Börja med den här listan och uppgradera senare om det behövs.