Varför Google gör om gränssnittet för nedladdningar i Chrome

Ursprungligen visade Google Chrome aktiva och slutförda nedladdningar längst ned på skärmen. Men från augusti 2023 byter Google nedladdningsfältet för ett användarvänligt nedladdningsfält.

Även om många kanske är nöjda med den nya nedladdningsplaceringen, kanske andra vill hålla fast vid det de vet och inte tycker att förändringen är nödvändig. Hur kommer det nya Chrome-nedladdningsgränssnittet att se ut? Och kommer detta att göra det enklare att hantera dina nedladdningar eller bli ett besvär?

Vad gör Google med nedladdningsfältet?

Google meddelade att det håller på att förnya nedladdningsfältet via Chromium-bloggen i augusti 2023. I tillkännagivandet erkände varumärket att Chromes nedladdningsfält hade nackdelar, inklusive att ta upp utrymme, inte försvinna automatiskt och erbjuda begränsade åtgärder.

Bildkredit: Chromium-bloggen

Istället för att nedladdningar visas längst ned kommer den att flyttas till höger om adressfältet som en nedladdningsfack, en liknande metod för andra webbläsare. Nedladdningsfacket visas bredvid adressfältet, vilket ger en tydlig separation mellan användargränssnittet och webbinnehållet.

Vad kommer nedladdningarna att erbjuda användarna?

När du laddar ner en fil eller mapp visas nedladdningsikonen bredvid adressfältet. När nedladdningen är klar öppnas facket för att meddela dig. Du har dock möjlighet att välja om facket öppnas automatiskt eller inte i Chromes inställningar.

Dessutom kan du öppna nedladdningsfacket på valfri flik, inte bara den som används för nedladdningen. Utöver detta kan du se alla nedladdningar från de senaste 24 timmarna i popup-facket, inklusive alternativen för att öppna, försöka igen och pausa/återuppta nedladdningar.

Dessutom kan du se en mer djupgående vy av dina nedladdningar genom att välja Visa alla nedladdningar, vilket öppnar en ny flik med dina nedladdningar.

Bildkredit: Chromium-bloggen

Dessutom kommer Google Chrome att fortsätta att visa varningstecken på potentiella virus, som att meddela dig att en farlig nedladdning blockerades, på samma sätt som Googles uppdaterade hänglåsikon identifierar om webbplatser är säkra.

Det flexibla användargränssnittet gör att Chrome kan ge mer sammanhang för din nedladdning för att skydda dig från potentiellt farliga virus och gör det möjligt för dem att skapa avancerade genomsökningsalternativ.

Hur du kan fortsätta använda den gamla Chrome Download Bar Design

Om du är en användare som föredrar att använda nedladdningsfältet finns det en lösning. Skriv eller klistra in chrome://flags/#download-bubble i adressfältet och tryck på Retur.

Chrome Flags öppnas i en ny flik med Aktivera nedladdningsbubbla markerad i gult. Klicka på rullgardinsmenyn och klicka på Inaktiverad. Längst ned till höger på skärmen klickar du på Starta om för att ändringarna ska träda i kraft.

Om du är en författare eller utvecklare kan detta innebära att du uppdaterar guider eller bilder som refererar till den gamla nedladdningsdesignen. För tilläggsutvecklare kan det vara fallet med att uppdatera tillägg.

Chrome introducerar en uppdaterad nedladdningsupplevelse

Det kan ta lite tid att anpassa sig till den nya nedladdningsplaceringen, inklusive möjligheten att ladda ner samma fil/mapp flera gånger eftersom du har glömt nedladdningsfacket. Google uppger dock att användare kommer att tycka att det är enklare och snabbare att hålla reda på nedladdningar.

Nedladdningsfacket för Chrome rullas ut och kommer snart att vara tillgängligt för alla användare, så se till att du uppdaterar din Chrome-webbläsare till den senaste versionen. Medan du väntar bör du se till att dina nedladdningar går så snabbt som möjligt.