Så här använder du PS4-kontrollen på din Mac eller PC

DualShock 4 är en fantastisk kontroller. Skulle det inte vara trevligt om du kunde använda det för Steam-spel, emulering eller PS Plus-streaming?

Du kan! Och medan du tidigare behövde ladda ner drivrutiner och kartprogram, är processen mycket enklare nu. Låt oss ta en titt på hur det fungerar på Mac och PC.

Ansluta en DualShock 4 till din Mac

Om du använder Steam ansluter du bara din DualShock 4-kontroll till USB-porten. Det är allt som finns.

Okej, det finns några fler steg om du vill använda Bluetooth. I så fall måste du trycka och hålla ned PS- och Share-knapparna tills ljusfältet blinkar. När du har gjort det är styrenheten i parningsläge. Öppna Systeminställningar > Bluetooth och välj Koppla bredvid handkontrollen i enhetsmenyn.

Du kan också anpassa DualShock 4:s rumble-inställningar genom att öppna Steam och aktivera Big Picture Mode genom att klicka på kontrollikonen i det övre högra hörnet av fönstret eller trycka på View > Big Picture Mode. Klicka sedan på kugghjulet för att komma åt inställningarna och välj Controller > PS4 Controller. Därifrån kan du justera mappningar och andra inställningar.

Nu ska din handkontroll synkroniseras via Bluetooth och du kan göra dig av med USB-sladden. Även om det är trevligt att ha din kontroller att ladda varje gång du ansluter den till din dator.

Även om du inte använder Steam är det enkelt att ansluta DualShock 4 till din Mac. OpenEmu, den bästa emulatorn där ute, stöder DualShock 4 inbyggt, så allt du behöver göra är att koppla in den och börja spela. Det kan ta en minut att ta reda på hur den mappas till en NES- eller Genesis-kontroller, men efter några minuters knapptryckning har du den nere. Mac är vanligtvis ganska bra på att ansluta till PlayStation-kontroller, du kan till och med använda PS5 DualSense-kontroller på en Mac.

Ansluta en DualShock 4 till din PC

DualShock 4 ansluter enkelt till din PC oavsett vilken spelplattform du använder. Processerna är lite olika beroende på om du använder Steam eller inte, men du kan förvänta dig att ha kontrollenheten inställd inom några minuter.

Ansluta en DualShock 4 på Steam

Om du vill spela några av de bästa Steam-spelen med en DualShock 4, kommer du att vara glad att veta att processen är otroligt enkel.

Anslut helt enkelt din handkontroll till din dator via Bluetooth genom att hålla in kontrollenhetens PS-knapp och sedan söka efter Bluetooth-enheter på datorn att ansluta till. Det ska stå ”Wireless Controller”. Alternativt, anslut den till datorn med en mikro-USB och den ska sedan känna igen enheten.

När din kontroller är ansluten vill du öppna Steam i Big Picture Mode. Du bör kunna navigera på plattformen antingen med mus och tangentbord eller med din DualShock 4. Du kan anpassa tangentbindningarna för handkontrollen i Inställningar > Kontroller. Du kan slå på Steam Input för de olika typerna av kontroller där ute.

Du kan till och med anpassa LED-färgen på DualShock 4 i menyn Kalibrering och avancerade inställningar.

Ansluta en DualShock 4 för icke-Steam-spel

Om du vill använda en DualShock 4 för icke-Steam-spel, som emulerade titlar eller gamla PC-titlar, eller något som du inte spelar på en officiell plattform, tar processen ett par steg.

Först måste du ladda ner DS4Windows från DS4Windows nedladdningssidaen gratis app som låter dig emulera en Xbox 360-kontroller (som stöds av Windows) med din DualShock.

Packa upp filen och starta DS4Windows. Anslut DualShock 4 med USB-kabeln eller parkoppla den via Bluetooth (håll PS- och Share-knapparna nedtryckta tills ljusfältet blinkar, parkoppla sedan med Start > Inställningar > Enheter > Bluetooth-menyn. Du kan behöva ange ”0000” som parningskod). Därifrån följer du bara instruktionerna i DS4Windows-appen. Den leder dig genom att ställa in kontrollen.

DS4Windows är ganska enkelt, men om du har problem med det eller inte får de resultat du förväntade dig, kan du prova att ta bort installationen och sedan följa med en instruktionsvideo:

Precis som med Mac, när du väl har parat handkontrollen kan du använda den för en mängd olika spel. Emulatorer och Steam fungerar båda på liknande sätt (för att anpassa hur din kontroller fungerar med Steam, gå till Big Picture Mode och få tillgång till inställningarna som beskrivs ovan). Du kan förvänta dig att stöta på mindre problem om du använder emulatorer, men vanligtvis kan du ta reda på hur du kommer runt det ganska snabbt med en kombination av Google, YouTube och TikTok-sökningar.

Och, precis som Mac, kan du använda PS4 fjärrströmning för att spela dina PS4-spel på din PC. Men återigen, du måste vara inkopplad eller använda adaptern.

DualShock 4 trådlös USB-adapter

Om du är villig att betala för ett extra tillbehör är DualShock 4 trådlös USB-adapter ett utmärkt sätt att använda din kontroller på en dator som inte har Bluetooth eller av någon annan anledning inte använder kontrollern särskilt bra. Det är en liten USB-dongel som aktiverar alla DualShocks funktioner i alla appar som stöder dem. Det betyder att du får fullt rumble, ljusfält och till och med ljud via hörlursuttaget.

Denna adapter säljs inte längre officiellt, men tredjepartsversioner finns på Amazon och andra webbplatser. Du kan hitta dem för ett relativt billigt pris, och det kan vara ett bekvämt sätt att få full rumble, ljud och annan funktionalitet genom DualShock 4. Trots att DualShock 4 är en äldre kontroller är DualShock 4 en bättre PC-kontroller än Switch Pro regulator, trots att den senare regulatorn kommer ut mycket senare. Den här kontrollern har bestått tidens tand för sin robusta design, suveräna lyhördhet och bekväma känsla.

Spel på din dator med DualShock 4

DualShock 4 är lätt att använda på din Mac eller PC, med inbyggd Steam-funktionalitet på PC och inbyggd funktionalitet på Mac. Om du någon gång hamnar i en situation där din handkontroll inte känns igen av din dator, räcker det vanligtvis att använda DS4Windows för att komma runt det.

DualShock 4 är en solid kontroller, och en som fortfarande har funktionalitet med många olika plattformar.