Varför du inte ska lita på din AI-flickvän

snabblänkar

Viktiga takeaways

  • AI-flickvänner, som drivs av artificiell intelligens, erbjuder sällskap av olika slag, men kommer med allvarliga integritets- och säkerhetsrisker.
  • Majoriteten av AI-chatbot-appar har integritetsproblem och samlar in stora mängder användardata för riktad reklam eller vidareförsäljning till tredje part.
  • För att skydda dig själv, läs villkoren, välj ett starkt lösenord, håll appen uppdaterad, begränsa åtkomsten till din enhet och var försiktig med att dela personlig information.

Artificiell intelligens maskar sig sakta men säkert in i alla delar av våra liv. Inklusive, verkar det som, våra kärleksliv. Men du bör tänka två gånger innan du litar på AI-flickvännerna som erbjuder sällskap i den digitala sfären med dina djupaste, mörkaste hemligheter.

Vad är AI-flickvänner?

AI-flickvänner är, som namnet antyder, digitala följeslagare som drivs av artificiell intelligens. De är chatbots designade för att vara romantiska partners för de som saknar en fysisk partner i den verkliga världen. Och även om det är lätt att döma människor som vänder sig till denna nya form av romantik, fyller det ett tomrum i vissa människors liv.

Dessa AI-flickvänner kan böjas och formas efter din vilja, både fysiskt och känslomässigt. Du kan välja deras fysiska egenskaper och personlighetstyp, och sedan, genom pågående interaktioner, kommer de att lära sig exakt vad du vill från en romantisk partner och bli den personen. Åtminstone så långt som en app på din telefon kan bli en person.

Men AI-flickvänner är inte bara söta och lätta. Som med de flesta nya tekniker, kommer de med några inneboende faror som fler människor måste vara medvetna om.

Är AI-flickvänner säkra att interagera med?

Zapp2Photos/Shutterstock

Tack vare en fördömande rapport från Mozilla Foundation, vi är nu fullt medvetna om riskerna med AI-chatbotar. Stiftelsens forskare tillbringade veckor med att interagera med några av de mest populära AI-flickvännerna. Och de fann att majoriteten av romantiska AI chatbot-appar har allvarliga integritets- och säkerhetsproblem.

Vad mer är, de flesta av dessa AI-flickvänner kan och kommer att samla in enorma mängder data om dig medan du interagerar med dem. Inte bara för att det är så generativa AI-chatbotar fungerar, utan för att dessa appar finns för att antingen rikta in dig med annonser eller sälja din data vidare till andra. Utvecklare skapar inte dessa appar för mänsklighetens bästa.

Som Misha Rykov, en av Mozillas forskare, säger:

”För att vara helt rak, så är AI-flickvänner
inte
dina vänner. Även om de marknadsförs som något som kommer att förbättra din mentala hälsa och välbefinnande, är de specialiserade på att leverera beroende, ensamhet och toxicitet, samtidigt som de hämtar ut så mycket data som möjligt från dig.”

Efter att ha analyserat ett gäng av dem, anser Mozilla Foundation AI-flickvänner som en av ”de värsta kategorierna av produkter som vi någonsin har granskat för integritet.”

För det första finns det vanliga integritets- och säkerhetsproblem som sårbarheter, brist på kryptering, appar packade med spårare och svagt lösenordsskydd. Sedan är det delning och/eller försäljning av dina personuppgifter, oavsett om det är för riktad reklam eller för att gå vidare till högstbjudande. Slutligen finns det risken att en AI-chatbot matar tillbaka skadlig information till en användare, vilket kan leda dem in på en mörk väg med verkliga konsekvenser.

Hur du skyddar dig från AI-flickvänner

Så nu vet vi vad AI-flickvänner är, och några av farorna med att använda dem. Men om du fortfarande är sugen på att ha en ”relation” med en, hur kan du skydda dig själv?

Efter att ha läst rapporten är det bästa rådet att undvika appar som påstår sig erbjuda AI-kompanjon. Riskerna när tekniken är i ett så tidigt skede i sin utveckling är alldeles för stora. Med din integritet och säkerhet potentiellt i fara. Men om du verkligen vill ha en AI-flickvän, gör åtminstone följande:

  • Läs villkoren noggrant. Informera dig själv för att veta exakt vad du ger dig in på genom att läsa appens användarvillkor.
  • Välj ett starkt lösenord. Vissa av dessa appar tillåter extremt svaga lösenord, men det är ingen ursäkt för dig att använda ett av dessa.
  • Håll appen uppdaterad. Även om appen i sig kan vara ett problem, genom att hålla den uppdaterad hela tiden, tar du åtminstone några skyddsåtgärder.
  • Avslöja inte något du inte skulle vilja dela offentligt. I likhet med sociala medier, anta att allt du säger riskerar att läcka ut i det offentliga området.
  • Välj bort att använda dina chattar för att träna LLM:er. Om detta är ett alternativ, välj bort att använda dina personliga och privata konversationer för stora språkmodeller.
  • Begränsa åtkomsten till din enhet. Detta inkluderar din plats, foton, kamera och mikrofon. Eftersom din AI-flickvän inte borde behöva tillgång till någon av dessa.

AI-flickvänner är ett fascinerande koncept, och ett som med tiden kan utvecklas till något bra för de ensammaste själarna i samhället. Men eftersom tekniken existerar just nu, riskerar din integritet och säkerhet att förlita sig på en romantisk chatbot för att fylla det tomrummet i ditt liv.