Dyr men professionell takbelysning

Viktiga takeaways

  • Nanoleaf takfönster erbjuder ett smart och modulärt alternativ till traditionella taklampor, med möjligheten att sammankoppla upp till 100 paneler och ge upp till 1400 lumen vitt ljus.
  • Färgen är inte lika imponerande, och det finns hotspots runt kanterna på grund av LED-arrangemanget.
  • Priset är högt, från $250 för ett startkit med tre paneler, vilket begränsar designalternativen, men utbudet av mjukvarufunktioner som skrivbordsspegel och Razer Chroma-integration kan vara tilltalande för uppslukande spel.

Nanoleaf takfönster har varit under lång tid, förhandsvisade för första gången för över ett år sedan på CES i januari 2023. De för med sig modulära och smarta belysningskoncept till den traditionellt tråkiga världen av taklampor. Varje panel mäter 30 cm i kvadrat och kan avge enorma 1400 lumen vitt ljus. Med innovativa smarta funktioner som skärmspegel, Razer chroma och musiksynkronisering kan Nanoleaf takfönster vara precis vad du har väntat på. Men även om du kan sammankoppla upp till 100 paneler, till $250 för ett 3-panels startpaket och $70 för varje ytterligare panel, är kostnaden oöverkomligt dyr för alla utom de med de djupaste fickorna.

Nanoleaf takfönster

Nanoleaf Skylight erbjuder ett övertygande, smart och modulärt alternativ till traditionella taklampor, så att du kan sammankoppla upp till 100 paneler – var och en ger upp till 1400 lumen vitt ljus. Färgen är dock mindre imponerande och LED-arrangemanget leder till hotspots runt kanterna. Det är ett dyrt alternativ på $250 för endast tre paneler, som erbjuder begränsade designalternativ, men utbudet av mjukvarufunktioner, såsom skrivbordsspegel eller Razer Chroma-integration för uppslukande spel, kan göra det åt dig.

Märke Nanoleaf

Integrationer Wi-Fi (stöds av Google, Alexa, Apple)

Protokollärende

Hub krävs nr

Musik Reaktiv Ja

Flerfärgskapacitet Ja (varje panel producerar en enda färg)

Färgkomposition RGBCW

Antal paneler 3 i grundsatsen ($250); kan utökas till 100

Spänning 110~240V (måste kopplas till tak AC)

Ljusstyrka 1400 lumen vit per panel

Fördelar

  • Bra vit utgång
  • Modulär design med upp till 100 paneler för stora utrymmen
  • Ärendestöd innebär pålitlig hemassistentkontroll
  • Desktop Mirror-läge och Razer Chroma-integration för uppslukande media och spel

Nackdelar

  • Några hotspots runt kanterna
  • Kräver AC-ledningar och massor av hål i taket

Installation och installation: Avsätt några timmar

Inuti lådan hittar du tre paneler (varav en är huvudkontrollern och strömingångspunkten); ett urval av skruvar, brickor och gips- eller gipsankare och två korta datakablar. Du bör börja med att ta bort det frostade plasthöljet på varje panel, vilket är lättare sagt än gjort och kräver att du trycker in en platt skruvmejsel i springan på ett sätt som gör att du tror att du förmodligen kommer att gå sönder den. Var mycket försiktig med dessa – eventuella repor kommer att bli smärtsamt uppenbara när ett ljus skiner genom dem.

James Bruce / MakeUseOf

När du är av, skruva av kretslocket från mitten av varje panel, och avslöjar det lätta tryck-klämman som håller kablarna i. Vid det här laget bör du också kunna identifiera huvudkontrollpanelen, som har ett rektangulärt block och inget efterföljande strömkabel. Detta kommer att vara den första du monterar och ansluter till strömkabeln från ditt tak. De andra förlängningspanelerna ansluts sedan till den (eller panelen bredvid dem, beroende på vilken layout du valde).

James Bruce / MakeUseOf

Installationen kräver många hål – fyra per panel. Snabbinstallationsguiden har ett tryckfel – det verkar indikera att du inte behöver borra hål för gipsankarna (det gör du, samma som gipspluggarna, 6 mm), och att du inte behöver skruvar (det gör du, självklart).

James Bruce / MakeUseOf

En liten poäng är att panelerna sitter helt i linje med taket och har endast en liten ingång för kabeln. Om du har en bunt med överflödiga kablar finns det inget hålrum i Skylight-panelen som den kan gömma sig i. Mitt hus byggdes för cirka 170 år sedan, så kablarna stämmer inte precis överens, och jag behövde skära ett större hål att stoppa upp överskottet i taket.

James Bruce / MakeUseOf

Även om det är tråkigt men enkelt att montera panelerna i taket, behöver ledningarna lite eftertanke. En panel fungerar som huvudkontrollpunkten som ansluter till din taklampa; varje expansionspanel kopplas sedan tillbaka till den panelen, eller den tidigare expansionspanelen.

James Bruce / MakeUseOf

Om du tittar noga på panelerna ser du linjer som indikerar var kablaget ska dra. Men jag fann att kablarna var för långa för att följa dessa vägar, och det slutade med att jag fick dra dem runt och tillbaka genom andra klipp. Tack och lov finns det massor av klämmor att använda, men det här kan bli svårt om du skulle putsa hela taket, med varje panel kopplad till fyra andra!

James Bruce / MakeUseOf

Det finns två uppsättningar kablar som måste kopplas in mellan varje panel: en för att överföra ström och en för att överföra en datasignal. Datasignalkabeln är mycket liten och har bygelliknande kontakter som enkelt trycks in i endast en riktning. Strömkabeln är också färgkodad och du behöver bara trycka ner kontaktblocket och mata in kabeln.

James Bruce / MakeUseOf

Efter att ha anslutit varje panel föreslår jag att du slår på strömmen tillfälligt igen för att kontrollera kablarna; som standard kommer Skylight-panelerna att lysa varmvitt.

James Bruce / MakeUseOf

Slutligen bör du byta ut plastkåporna på strömnaven och sedan trycka tillbaka de frostade vita kåporna på panelerna.

När du väl har kopplat in en enda panel kan resten av panelerna kopplas ihop med den. Nanoleaf hävdar att du kan köra upp till 100 paneler på en enda anslutning – var och en ger upp till 1400 lumen ljus vardera. Mina överlägsna matematikkunskaper säger mig att det betyder att du i teorin kan få upp till 140 000 lumen av ljus, vilket skulle, ja, helt blinda dig – och skulle kosta runt 7 000 dollar.

Som referens, en gammaldags 100W glödlampa avger cirka 1600 lumen; 75W är ungefär 1100 lumen. Så varje Nanoleaf Skylight-panel är någonstans mellan 75W och 100W glödlampa ekvivalent.

Det tog mig ungefär två timmar totalt att installera tre paneler. Det inkluderade att märka ut och borra hål, skruva i gipsankare, skruva in panelerna, dra med kablarna och elektrocutera mig själv på den gamla belysningskretsen (bara lite, det går bra!) Om du inte är säker på att koppla dessa kablar in skulle det givetvis vara klokt att få in en riktig elektriker.

När den fysiska installationen är klar (och lampan är på), ladda ner och kör Nanoleaf-appen och klicka sedan på Lägg till enhet uppe till höger. Den bör lokaliseras automatiskt via Bluetooth, men du måste skanna QR-koden i snabbstartsguiden för att slutföra installationen. Alternativt skrivs koden inuti Skylight-kontrollerfixturen – men jag kunde inte skanna den på grund av blekta utskrifter. Håll QR-koden säkert; takfönstret kommer att vara värdelöst utan det. Under installationen bekräftar du också layouten och ställer in standardläge för start.

Färger och ljuskvalitet: Superb vita, men några hotspots

James Bruce / MakeUseOf

Till skillnad från många RGB-bara färgarmaturer, som blandar vitt från en kombination av de tre färgerna, inkluderar Nanoleaf takfönster kallvita och varmvita lysdioder (ibland kallade RGBCW), vilket gör att de kan uppnå ett temperaturområde på 2700-6500K—och att rubriken 1400 lumen maximal ljusstyrka, vilket endast är möjligt i kombination vitt läge.

Rena RGB-färger blir dock inte alls lika ljusa. Jag mätte viteffekten vid 1270 lux en meter från ljuset (notera: lux är inte detsamma som lumen och är inte direkt omvandlingsbar). RGB-färger mättes närmare 110 till 200 lux, beroende på nyansen. Så jag skulle uppskatta färgens ljusstyrka till cirka 1/10 av de angivna rent vita lägena. Detta är inte ovanligt, men om du vill bada ditt rum i ljusa färger behöver du mer än startsetet. På mitt 4x5m kontor känns de medföljande tre panelerna mer än tillräckligt när det kommer till ett allmänt kallt eller varmt vitt rumsljus, men inte tillräckligt för färg och inte tillräckligt för att ersätta en skrivbordslampa för teknisk ritning (om inte ditt skrivbord var direkt under panelerna).

James Bruce / MakeUseOf

Trots närvaron av en frostad diffusionspanel i plast hittar du fortfarande hotspots runt kanterna med en mörkare fläck i mitten. Detta beror på att endast lysdioder finns runt kanten, med strömkretsen i mitten. Ur vissa vinklar är detta mer uppenbart än andra, och för det mesta kommer du inte att märka det om du inte letar efter det. Om något är hotspots mindre märkbara än jag skulle ha förutspått med tanke på LED-layouten; de frostade panelerna gör ett bra jobb med att mildra det (bara inte helt).

James Bruce / MakeUseOf

En annan liten punkt är att panelerna är mycket reflekterande. På bilden ovan kan du till och med se spelen på min hylla. Denna bild togs på en sällsynt solig dag; Även om det utsända färgljuset inte är tillräckligt starkt för att göra någon skillnad i rummet, kan du se att panelfärgerna fortfarande är mycket synliga tack vare dessa diffusionsskydd.

Designa din layout: Inte lika imponerande som funktionsbelysning

Även om du kan göra en imponerande och unik smart belysningsfunktion på din vägg med de ursprungliga Nanoleaf Light Panels för $250 eller mindre, bör du mildra dina förväntningar när det gäller att göra samma sak på ditt tak. Varje expansionspanel kostar cirka $70; startpaketet med tre paneler för $250 är högre eftersom det inkluderar styrmodulen och strömanslutningsblocket. Naturligtvis kan du spara lite om du istället köper ett startpaket med 6 eller 12 paneler.

James Bruce / MakeUseOf

Med en storlek på 30 cm i kvadrat och avger upp 1400 lumen vitt ljus, är takfönstret inte riktigt jämförbart med de mindre och svagare smarta vägglamporna. Men designen kommer att vara mycket mer begränsad, särskilt om du bara har startpaketet med tre paneler, som du ser här. Du kan ha ett hörn, en linje eller en mycket blockig pyramid – du kan också förskjuta var och en med en halv panel. Så förvänta dig inte mycket variation.

Till skillnad från en del smart belysning, som kan uppnå en gradient över varje panelarmatur (Govee Glide Hexa Pro har tre belysningssegment per panel; andra erbjuder en helt kontinuerlig lutning), kan varje Nanoleaf takfönster bara ha en färg åt gången. Detta är inte en dealbreaker på något sätt; vissa kanske till och med föredrar den mer blockiga estetiken, men det är något att tänka på. I startsetet har du bara tre ”pixlar” att designa med.

Om du använder dessa för att efterlikna en verklig takfönstereffekt (vilket är ett fantastiskt användningsfall för dem, tycker jag), för att bekämpa säsongsbetonade affektiva störningar eller för att hantera en väldigt snurrig källare, vill du förmodligen ha minst en expansion att göra en traditionell 2×2 fönsterruta; ännu bättre, skaffa ett 6-pack för en 2×3-design.

Mjukvaruerfarenhet: Smartphone och stationära appar

Du har ett par alternativ för att styra ditt Nanoleaf Skylight utöver den ursprungliga installationen. Även om Nanoleaf inte skriker om det på förpackningen eller produkttiteln, är Nanoleaf Skylight byggd kring det nya Matter-ekosystemet för smarta hem.

Det första och enklaste är att använda en av de smarta hemassistenterna som stöds: Alexa, Google eller Apple Homekit. Jag använder Apple exklusivt för mitt smarta hem, och jag tyckte att Skylight var väldigt lyhörd och pålitlig där, vilket inte kan sägas om alla smarta lampor. Du är dock begränsad till enstaka färger eller vitt från snabbkontrollen. Du hittar hela listan med scener från Nanoleaf-appen som också har exporterats till din scenelista, så att du snabbt kan initiera ett musikreaktivt eller dynamiskt läge, samt använda dem inom automatiseringar/genvägar, eller starta dem med en Siri röstkommando.

Nanoleaf smartphone-appen är mindre intuitiv, men du kommer snart att få kläm på det. Klicka på Skylight-ikonen och sedan kan du välja mellan Basic (för enstaka färger), Scener (dynamisk och musikreaktiv) och Magic Scene. Magic Scene-funktionen är den mest nedslående. Du skriver in ett ord eller en fras, och appen kommer med några färgval. Färgerna som visas verkar vara helt orelaterade till ordet du skriver in, så jag är inte riktigt säker på vilken typ av algoritm det här använder. Till exempel erbjöd ordet ”brinnande” ett mörklila och orange hopkok. Jag skulle verkligen älska att se några faktiska smarta ljusmönster AI som används här för att generera dynamiska scener.

Du hittar också en separat Upptäck-flik, där du kan bläddra i biblioteket med animationer och scener. Dessutom kan du skapa dina egna skräddarsydda scener, och efter en kort tids experimenterande med timings kunde jag med säkerhet skapa några för spelsessioner, till exempel Lightning (mestadels mörkblå men med slumpmässiga blixtar av vitt) eller Alarm ( en snabb röd blinkning längs raden av paneler för att efterlikna ett roterande säkerhetslarm). Jämfört med Govee-appen verkar Nanoleafs scenskapare mycket mer användarvänlig.

Vidare erbjuder Nanoleaf en stationär app. Logga in på ditt Nanoleaf-molnkonto för att synkronisera dina enheter från smartphone-appen. Desktop-appen erbjuder sedan nästan identiska funktioner som smartphonen, med ett väldigt coolt tillägg: Desktop Mirror.

I det här läget kommer din Skylight att reflektera ditt skärminnehåll. Detta kan öka nedsänkningen när du tittar på film eller spel, men som taklampa är effekten mindre imponerande än en Ambilight med äkta skärm, som Govee AI Gaming Syncbox. Om du kör Windows-versionen av Nanoleaf-skrivbordsappen för din speldator, kommer du att uppskatta Razer Chroma-integrationen också för att para ihop med dina andra Razer-tillbehör.

Ska du köpa Nanoleaf takfönster?

James Bruce / MakeUseOf

Om du främst är ute efter färgeffektbelysning för att förbättra ditt spel- eller underhållningsutrymme, skulle jag inte bry mig om takfönster. Du kan få betydligt ljusare färgeffekter med LED-remsor som t.ex Govee Matter-kompatibla M1 adresserbara LED-remsorför $40 för tre meter, eller deras AI Gaming Sync-box för din bildskärm.

Men som en ljus, modulär, ”faktisk” taklampa som också kan erbjuda fullfärgskontroll och dynamiska, musikreaktiva lägen, utmärker Nanoleaf Skylight. Du hittar massor av smarta taklampor med en armatur till en bråkdel av priset, men deras funktionsuppsättning är inte jämförbar och de kan inte utökas för större utrymmen eller mer ljusstyrka. Om du har råd att budgetera $500 för en taklampa, kommer du absolut inte att hitta ett bättre smart ljus än Nanoleaf Skylight.

Nanoleaf takfönster

Nanoleaf Skylight erbjuder ett övertygande, smart och modulärt alternativ till traditionella taklampor, så att du kan sammankoppla upp till 100 paneler – var och en ger upp till 1400 lumen vitt ljus. Färgen är dock mindre imponerande och LED-arrangemanget leder till hotspots runt kanterna. Det är ett dyrt alternativ på $250 för endast tre paneler, som erbjuder begränsade designalternativ, men utbudet av mjukvarufunktioner, såsom skrivbordsspegel eller Razer Chroma-integration för uppslukande spel, kan göra det åt dig.