Apples iPhones är kända för sin användarvänlighet, vilket gör dem till ett ypperligt val för äldre personer som vill ha en smartphone. Det finns dessutom en mängd olika sätt att anpassa iOS för att göra det enklare att använda och mer tillgängligt. Oavsett om du konfigurerar en telefon åt en äldre släkting eller om du själv är den äldre användaren, så finns här en rad tips som kan underlätta användningen.
1. Aktivera ”Hjälpmedelsåtkomst”
Med ”Hjälpmedelsåtkomst”, som introducerades i iOS 17, förenklas iOS-upplevelsen markant. Denna funktion är visserligen utvecklad för personer med kognitiva svårigheter, men är också mycket användbar för seniorer som bara behöver grundläggande funktioner i sina telefoner.
Raghav Sethi/MakeUseOf
En betrodd person kan ställa in ”Hjälpmedelsåtkomst” så att endast de nödvändiga apparna visas, och dessa visas dessutom i ett förenklat format. Detta kan vara ett för stort steg för de mer teknikvana seniorerna, men det kan vara värt att utforska om användaren känner sig överväldigad av appar och menyer som hen ändå inte använder.
För mer information, se vår guide om ”Hjälpmedelsåtkomst” på iPhone.
2. Använd ”Skärmzoom”
Synen försämras ofta med åldern. För att underlätta detta kan man aktivera ”Skärmzoom” (på iPhone SE 2 eller iPhone XR och senare) för att förstora allt på skärmen:
- Öppna ”Inställningar” och välj ”Skärm och ljusstyrka”.
- Skrolla ned och tryck på ”Skärmzoom”.
- I nästa meny, välj ”Större text”. Du ser enkla exempel som illustrerar skillnaden.
- Tryck på ”Klar” för att bekräfta ditt val, och godkänn sedan omstarten av din iPhone för att applicera ändringen.
3. Öka textstorleken
Medan ”Skärmzoom” förstorar allt på skärmen, kan du också öka textstorleken separat för att förbättra läsbarheten:
- Gå till ”Inställningar” > ”Hjälpmedel” > ”Skärm och textstorlek” (under ”Syn”).
- Välj ”Större text”.
- Använd skjutreglaget för att välja önskad textstorlek.
- Om det största alternativet inte räcker, aktivera skjutreglaget ”Större hjälpmedelsstorlekar” högst upp för att visa ännu större textstorlekar.
När du ändå är inne på text, kan det vara värt att aktivera ”Fet text” på samma sida ”Skärm och textstorlek” för att göra texten tydligare.
4. Höj ringsignalsvolymen och aktivera LED-blixt för varningar
För en äldre person med nedsatt hörsel är det viktigt att höja ringsignalsvolymen så att hen inte missar samtal eller andra notiser.
Gå till ”Inställningar” > ”Ljud och haptik” och använd skjutreglaget för ”Ringsignal och notiser” för att ställa in önskad volym. Du kan också stänga av ”Ändra med knappar”. När detta är inaktiverat kommer de fysiska volymknapparna endast att justera volymen för media (som musik och spel). Om det är aktiverat är det lätt att av misstag sänka ringsignalsvolymen.
Se till att den valda ringsignalen och andra ljudsignaler är tydliga. För att minska risken att missa samtal, kan det vara en bra idé att välja ”Spela alltid” under ”Haptik” så att telefonen vibrerar för alla notiser.
Slutligen kan du aktivera LED-blixten för varningar. Denna funktion ger en visuell signal genom att kamerablixten blinkar vid inkommande notiser. För att göra detta, gå till ”Inställningar” > ”Hjälpmedel” > ”Ljud och bild” (under ”Hörsel”). Tryck på ”LED-blixt för varningar” och aktivera skjutreglaget med samma namn. Du kan välja om det ska visas även när telefonen är upplåst eller i tyst läge.
5. Använd ”Direkttextning”
Funktionen ”Direkttextning”, som är i betaversion vid tidpunkten för skrivandet, är mycket användbar för alla som har svårt att uppfatta tal tydligt. Den omvandlar allt talat dialog till text på skärmen i realtid.
För att använda den, gå till ”Inställningar” > ”Hjälpmedel” > ”Direkttextning” (under ”Hörsel”) och aktivera skjutreglaget ”Direkttextning”. Detta visar direkt ett verktygsfält för funktionen längst ned på skärmen. Välj ”Utseende” för att anpassa det. Genom att trycka på verktygsfältet visas dess knappar, som låter dig ändra storlek eller pausa transkription. Du kan även flytta verktygsfältet fritt.
När det står ”Lyssnar” väntar funktionen på att tal ska spelas upp på enheten (från till exempel YouTube eller en podcast-app) och transkriberar det. Tryck på mikrofonknappen för att växla funktion, så transkriberas istället tal i omgivningen.
Du kan också aktivera ”Direkttextning i FaceTime” för att hålla funktionen aktiv i FaceTime-samtal.
6. Lägg till vanliga kontakter till favoriter
Med iPhones favoritlista är det enkelt att ha de viktigaste kontakterna bara ett par tryck bort. Det gör telefonen mer användarvänlig för äldre, eftersom det sparar dem besväret att bläddra igenom hela kontaktlistan.
Så här lägger du till viktiga kontakter till dina favoriter på iPhone:
- Öppna ”Telefon”-appen.
- Välj ”Favoriter” i den nedre menyraden.
- Tryck på plusikonen i det övre högra hörnet för att visa kontaktlistan.
- Välj en kontakt att lägga till i dina favoriter och välj sedan vilken typ av kontaktinformation du vill lägga till för hen. Det är bäst att välja det sätt du oftast använder för att kontakta personen (samtal, meddelande osv.).
- Upprepa processen för alla favoriter du vill lägga till. Använd ”Redigera”-knappen längst upp till vänster om du vill ta bort kontakter från favoriterna eller ordna om dem.
När du ändå håller på kan det vara bra att organisera den äldres kontaktlista så att den inte innehåller inaktuell information.
7. Konfigurera ”Medicinskt ID”
I iPhones hälsoapp finns ”Medicinskt ID”, som fungerar som en digital medicinsk bricka. Det ger ambulanspersonal information om hälsotillstånd som kräver omedelbar uppmärksamhet, mediciner som tas och liknande. Det är särskilt värdefullt i situationer där telefonens ägare är medvetslös eller av annan anledning inte kan kommunicera.
Ställ in ”Medicinskt ID” på iPhone genom att öppna ”Hälsa”-appen, trycka på din profilbild uppe till höger och välja ”Medicinskt ID” > ”Redigera”. Förutom medicinsk information är det bra att lägga till nödkontakter också. Dessa personer kommer att meddelas om du någonsin använder din iPhones ”Nödsamtal SOS”-funktion. Det gör även att ambulanspersonal kan kontakta dina nära och kära om du inte kan lämna deras information.
Se till att ”Visa när låst” är aktiverat längst ner. Det gör informationen tillgänglig för alla på låsskärmen i nödfall.
8. Konfigurera ”Nödsamtal SOS”
”Nödsamtal SOS”-funktionen på din iPhone varnar räddningstjänst och dina nödkontakter när du är i nöd. Det är en viktig funktion som alla borde aktivera, men särskilt viktig för äldre personer.
”Nödsamtal SOS” finns tillgängligt på den vanliga iPhone-avstängningsskärmen. Dra i reglaget för nödsamtal, så kontaktar telefonen nödnumret för din region och därefter dina nödkontakter med din plats.
Du bör även konfigurera kortkommandona för ”Nödsamtal SOS”:
- Gå till ”Inställningar” > ”Nödsamtal SOS”.
- Aktivera ”Ring med håll och släpp” för att kontakta räddningstjänsten genom att hålla ned sidoknappen och en av volymknapparna i några sekunder. (Fortsätt att hålla in dem när strömskärmen visas.)
- På en iPhone 8 eller senare kan du även aktivera ”Ring med 5 knapptryckningar” om du vill. Detta är standardkortkommandot för iPhone 7 och tidigare.
- Beroende på din iPhone-modell kan du också aktivera ”Ring efter allvarlig krasch” och se information om satellitnödkontakt.
- Se till att du har lagt till nödkontakter i ”Hälsa”-appen. Du kan se dem här, och trycka på genvägslänken för att lägga till fler eller ändra de befintliga.
Som standard kommer båda kortkommandona för ”Nödsamtal SOS” att spela ett larmljud när nedräkningen startar. Om du inte vill ha det, aktivera ”Ring tyst”.
9. Aktivera röstuppringning för Siri
Siris röstkommandon minskar behovet av fysisk interaktion med telefonen, vilket är ett bra sätt att förenkla användningen av en iPhone för äldre. Genom att aktivera röstuppringning kan Siri ringa samtal från låsskärmen:
- Gå till ”Inställningar”.
- Välj ”Face ID och lösenkod” eller ”Touch ID och lösenkod”, beroende på din enhet.
- Bekräfta ditt nuvarande lösenord för att fortsätta.
- Aktivera skjutreglaget för ”Röstuppringning”.
För fler sätt Siri kan hjälpa din äldre släkting, ta en titt på de bästa Siri-kommandona och utforska Siris inställningar under ”Inställningar” > ”Siri och sök”.
10. Förenkla hemskärmen
Det är troligt att om du konfigurerar en iPhone åt en äldre person, så behöver hen inte tillgång till alla appar på enheten. Därför kan det vara en bra idé att rensa hemskärmen genom att till exempel:
Med dessa justeringar blir en iPhone ännu enklare att använda för äldre. Vi har fokuserat på allmänt användbara tips här, men det är också värt att utforska alla tillgänglighetsalternativ under ”Inställningar” > ”Hjälpmedel” för alternativ som kan vara relevanta för just din anhöriga. Där hittar du många fler specifika alternativ för att underlätta vid hörsel-, syn- och motoriska problem, och andra svårigheter.