Hur man enkelt överför alla dina data till en ny Android-enhet

Nyckel takeaways

  • Google Photos gör det enkelt att överföra foton och videor mellan Android-enheter och låter dig säkerhetskopiera och återställa olika album.
  • Google One låter dig återställa dina enhetsinställningar, kontakter, meddelanden och appdata, medan Wi-Fi Direct låter dig överföra stora filer med lätthet.
  • Att flytta data till en ny Galaxy-telefon är enkelt med Samsungs Smart Switch-app. Du kan använda den eller Googles Switch to Android-app för att överföra data från en iPhone.

Att överföra all din data till en ny Android-telefon är inte alls lika svårt som det en gång var. Inbyggda lösningar och appar från tredje part gör processen enkel oavsett om du byter från en annan Android-enhet eller en iPhone. Här kommer vi att utforska alla dina alternativ.

1. Överför foton och videor med Google Foton

Du kan använda många appar för att flytta dina foton och videor från en enhet till en annan. Det enklaste och mest strömlinjeformade tillvägagångssättet är dock att använda Google Foto, särskilt för videor och foton tagna med telefonens kamera.

När du startar Google Foto för första gången, se till att alla dina album är säkerhetskopierade. Du kan ha flera enhetsmappar för WhatsApp, Instagram, Twitter, etc, så du måste manuellt aktivera säkerhetskopiering för varje mapp vars innehåll du vill ha på din nya telefon. Kameramappen säkerhetskopieras vanligtvis som standard, så du behöver inte följa det här steget om du inte behöver andra mappar.

För att säkerhetskopiera en mapp, öppna Google Foton, tryck på profilikonen i det övre högra hörnet och gå till Fotoinställningar > Säkerhetskopiering > Säkerhetskopiera enhetsmappar. Slå nu på de mappar du vill ha på din nya Android-enhet. Gå tillbaka till föregående sida och se till att Säkerhetskopiering är aktiverat.

Ladda ned Google Photos på din nya telefon – om den inte är förinstallerad – och logga in med ditt Google-konto. Alla media som du säkerhetskopierat bör omedelbart vara synliga på Google Foto och nedladdningsbara till telefonens galleri.

Ladda ner: Google Foton för Android | iOS (Gratis, prenumeration tillgänglig)

2. Återställ inställningar och data för din Android-enhet med Google One

Med Google One kan du återställa dina enhetsinställningar, samtalsloggar, kontakter, meddelanden och appdata som lösenord. Installera och öppna Google One-appen på din gamla enhet och logga in med ditt Google-konto. Tryck nu på hamburgermenyikonen och gå till Inställningar > Hantera säkerhetskopieringsinställningar. Slå på enhetsdata och andra alternativ du kan behöva och tryck på Säkerhetskopiera nu.

När du slår på din nya Android-telefon för första gången kommer den att uppmana dig att ange dina Google-kontouppgifter. Om telefonen känner igen en säkerhetskopia på Googles servrar kommer den att fråga om du vill använda den. Tryck på Ja. Dina inställningar bör synkroniseras och apparna du hade på din gamla enhet bör börja laddas ned automatiskt på din nya Android-telefon.

Naturligtvis säkerhetskopierar Google One även foton och videor, men det ger dig inte lika mycket kontroll som Google Photos gör.

Ladda ner: Google One för Android | iOS (Gratis, prenumeration tillgänglig)

3. Överför stora filer trådlöst med Wi-Fi Direct

Det här alternativet är bra om du vill överföra stora filer som videor eller filmer från en Android-enhet till en annan. Wi-Fi Direct kommer som ett inbyggt protokoll på Android-telefoner. Det fungerar genom att göra en av dina telefoner till en åtkomstpunkt och den andra enheten till en klient.

Stegen du måste följa för att använda Wi-Fi Direct kan variera på olika enheter, men proceduren är för det mesta liknande. Öppna Inställningar och gå till Inställningar > Wi-Fi > Wi-Fi Direct. För att göra samma sak på Samsung Galaxy-telefoner, gå till Inställningar > Anslutningar > Wi-Fi, tryck på menyikonen med tre punkter och välj Wi-Fi Direct.

Gör detta på båda enheterna och koppla ihop dem genom att trycka på ett av telefonens namn. Gå nu till din filhanterarapp, välj filen/mapparna du vill flytta och välj Wi-Fi Direct från delningsalternativen. Även om överföringshastigheten är hög, kan överföringen av gigabyte med data ta ett par minuter.

Wi-Fi Direct kan dock ibland misslyckas i sin råa form vid delning mellan enheter från olika tillverkare. I det här fallet kan du överväga att installera en av de bästa filöverföringsapparna från tredje part som använder Wi-Fi Direct-protokollet.

4. Överför dina data till en Samsung Galaxy-enhet

Samsung-användare har tillgång till en proprietär app som heter Smart Switch. På din nya Samsung-telefon kommer appen att söka efter din gamla enhet och tillhandahålla ett gränssnitt för överföring av dina data. Det låter dig överföra media, användarkonton, kontakter, samtalsloggar och annan värdefull data.

Smart Switch-appen är tillgänglig för icke-Samsung Android- och Apple-enheter för att initiera dataöverföringen. Det är enkelt att använda Smart Switch för att överföra filer till din nya Galaxy-telefon; du kan göra det trådlöst eller via USB.

Ladda ner: Samsung Smart Switch för Android | iOS (Fri)

5. Överför din iPhone-data till en ny Android-enhet

Att byta från iPhone till Android kan vara hektiskt, men Googles Switch To Android-app gör överföringen av dina data mycket enklare. Allt du behöver göra är att gå till App Store, installera appen, skapa eller logga in på ditt Google-konto och följa några anvisningar på skärmen.

Switch to Android guidar dig genom vad du behöver göra för att överföra dina kontakter, foton, videor, kalenderinformation och vissa enhetsinställningar. Det låter dig också överföra dina WhatsApp-chattar och uppmana dig att stänga av iMessage för att börja ta emot texter från iPhone-användare.

Observera att Switch To Android endast flyttar gratisappar som också finns tillgängliga i Play Butik. Du kan behöva återköpa betalappar om de är tillgängliga för Android-enheter.

Ladda ner: Byt till Android för iOS (Fri)

6. Överför stora filer manuellt

Du kan manuellt flytta all data på din telefon som inte faller inom någon av de föreskrivna kategorierna. Om du till exempel har ljud, gamla poddsändningar eller viktiga dokument sparade i slumpmässiga mappar på din enhet, skulle en manuell överföring vara bättre.

Använd först en av de bästa filutforskarna för Android för att kontrollera mapparna på din telefon. Om det finns innehåll du vill rädda har du två alternativ:

  • USB-kabel: Du kan använda en USB-kabel för att överföra data från din telefon till din dator och sedan från din dator till samma mapp på din nya enhet. Om din dator har USB-C-portar kan du använda en Lightning till USB-C-kabel eller USB-C till USB-C-kabel, beroende på vilken telefon du har.
  • SD-kort: Om din nya telefon har en SD-kortplats kan du köpa ett SanDisk Extreme microSDXC-kort, flytta dina data till det och sedan sätta in kortet i din nya telefon.

Att flytta all din data är naturligtvis bara en del av att byta till en ny telefon. Även om du överför allt måste du fortfarande ta flera steg för att konfigurera din nya Android-telefon innan du med säkerhet kan säga att den är redo att användas.