Så här fabriksåterställer du din iPhone eller iPad

Viktiga takeaways

  • Säkerhetskopiera din iPhone eller iPad innan du återställer för att undvika att förlora data och inställningar.
  • Kontrollera dina tvåfaktorsautentiseringsinställningar för att undvika att låsa dig utanför ditt konto.
  • Återställ din enhet via menyn Inställningar eller använd en dator om det behövs. Uppmaningarna guidar dig genom processen.

Oavsett om du behöver radera din iPhone för att du säljer den eller försöker återställa för att åtgärda ett problem, är det inte svårt att göra. Här är en komplett guide om hur du fabriksåterställer din iPhone eller iPad.

Förbereder din iPhone eller iPad för en fabriksåterställning

Moderna versioner av iOS och iPadOS förenklar fabriksåterställningsprocessen eftersom de hanterar flera viktiga steg samtidigt, snarare än att du måste göra dem i förväg. Ändå finns det några viktiga punkter att vara medveten om innan du hoppar in i återställningen.

Se till att du känner till enhetens lösenord och ditt Apple-ID-inloggning innan du fortsätter. Du kan återställa ditt Apple ID-lösenord om det behövs.

Säkerhetskopiera din iPhone eller iPad

Det viktigaste preliminära steget innan en återställning är att säkerhetskopiera din iPhone eller iPad. En säkerhetskopia låter dig återställa nästan allt på din telefon till hur det var, så att du inte behöver börja från ingenting. Detta är viktigt oavsett om du uppgraderar till en ny telefon eller återställer din som ett felsökningssteg.

Se vår guide för att säkerhetskopiera din iPhone för fullständiga instruktioner om säkerhetskopiering till iCloud eller din dator.

Kontrollera inställningar för tvåfaktorsautentisering

En annan viktig faktor är att se till att du inte låser dig själv från ditt konto. Apples tvåfaktorsautentisering (2FA) kräver en kod som skickas till dina betrodda Apple-enheter eller telefonnummer när du loggar in på ditt Apple-ID. Detta kan utgöra ett problem om enheten du återställer är ditt enda 2FA-alternativ.

Om du har en annan Apple-enhet där du redan är inloggad på ditt konto hos 2FA kan du använda den för att få en kod efter att du har återställt din iPhone/iPad. Se annars till att du har ett sekundärt pålitligt telefonnummer eller säkerhetsnyckel registrerat på ditt konto.

För att kontrollera detta, gå till Inställningar på din iPhone/iPad och tryck på ditt namn högst upp i listan för att öppna dina Apple ID-inställningar. Välj Inloggning och säkerhet > Tvåfaktorsautentisering för att kontrollera dina betrodda telefonnummer och säkerhetsnycklar. Om du behöver lägga till en, gör det här.

Om du inte behåller din enhet

Om du fabriksåterställer din iPhone eller iPad för att sälja den, ge bort den eller byta in den, bör du ta några extra steg för att säkerställa en smidig överföring till din nästa enhet och undvika problem för den nya ägaren av din gamla. . Detta inkluderar potentiella extra steg som att koppla bort din Apple Watch eller AirPods, logga ut från iMessage och ta bort ditt SIM-kort. Vi har förklarat vad du ska göra innan du säljer din iPhone om detta gäller dig.

När du utför en fabriksåterställning för att felsöka problem behöver du inte oroa dig för dessa steg eftersom du behåller enheten.

Så här återställer du din iPhone eller iPad till fabriksinställningarna

Precis som att säkerhetskopiera din enhet finns det två sätt att radera din iPhone eller iPad: på själva enheten eller med en dator. Vi rekommenderar att du återställer med Inställningar på din enhet om du inte behöver använda datormetoden av någon anledning.

På din iPhone eller iPad går du till Inställningar > Allmänt > Överför eller återställ iPhone/iPad. Om du återställer den här enheten för att du ska flytta till en ny iPhone, fliken Kom igång under Förbered för ny iPhone/iPad här och följ instruktionerna. Annars trycker du på Radera allt innehåll och inställningar.

De
Återställa
menyn låter dig ställa in olika andra alternativ till deras standardvärden utan att helt radera din iPhone.

När du trycker på det här, kommer du att se en Radera denna iPhone-sida med en sammanfattning av vad som kommer att hända när du fortsätter. Viktigt är att om du raderar din iPhone inaktiveras Hitta min och aktiveringslås som en del av processen. Till skillnad från äldre versioner av iOS behöver du inte logga ut från ditt Apple-ID separat för att undvika att Aktiveringslås hindrar den nya ägaren från att använda telefonen.

När du trycker på Fortsätt ser du ett alternativ för att behålla eller ta bort alla eSIM på din telefon. Om du behåller den här telefonen, behåll dem; om du säljer den eller byter in den, radera dem. Kontakta din operatör för vägledning om hur du flyttar ditt eSIM till din nya telefon.

Nästa steg kommer att uppmana dig att skapa en säkerhetskopia, som du kan hoppa över om du redan har gjort det.

Slutligen måste du ange din iPhones lösenord (och lösenord för skärmtid om tillämpligt), och ange sedan ditt Apple ID-lösenord för att logga ut från ditt konto. Ge den sista bekräftelsen med den senaste radera iPhone/iPad-prompten, så startar din enhet fabriksåterställningsprocessen. Det finns ingen återvändo när du väl har tryckt på detta.

När din telefon återställs kommer du att se en Apple-logotyp med en förloppsindikator. När din data har raderats kommer din iPhone eller iPad att starta om.

Hur du återställer din iPhone eller iPad med en dator

Om du behöver fabriksåterställa din iPhone och den bekväma metoden på enheten inte fungerar, kan du använda Finder (på en Mac) eller Apple Devices app (på Windows) för att återställa.

När du använder den här metoden måste du först logga ut från Hitta mitt på din enhet för att inaktivera aktiveringslås. För att göra detta, gå till Inställningar, tryck på ditt namn högst upp och välj sedan Hitta min. Välj Hitta min iPhone/iPad och stäng sedan av reglaget på följande sida. Bekräfta ditt Apple ID-lösenord och sedan är du redo att återställa med en Windows PC eller Mac.

Anslut din iPhone till din dator med en USB-kabel. Du kan behöva godkänna anslutningen på din iPhone/iPad om du aldrig har använt den med den här datorn tidigare.

På en Mac öppnar du Finder och väljer din enhet från Platser i sidofältet. Se till att du är på fliken Allmänt och tryck på Återställ iPhone/iPad-knappen under Programvara.

I Windows öppnar du appen Apple Devices, expanderar panelen med enhetens namn på vänster sida och kontrollerar att du är på fliken Allmänt. Klicka på Återställ iPhone/iPad i den översta rutan under Programvara.

Om du inte stängde av Hitta min, kommer du att se en varning om att du måste göra detta innan du fortsätter. Förutsatt att det är gjort klickar du på Återställ (eller Återställ och uppdatera om det finns en ny OS-uppdatering tillgänglig) för att bekräfta. Detta startar återställningsprocessen på din enhet.

Efter återställning av din iPhone: Stäng av eller återställ

När återställningen är klar, när du ser Hello-skärmen, kan du stänga av enheten om du inte behåller den. Det är klart för nästa ägare att installera.

Om du behåller din telefon eller surfplatta går du igenom stegen för att konfigurera enheten igen. Under denna process, återställ din iPhone-säkerhetskopia för att fortsätta där du slutade.

Det är allt som krävs för att fabriksåterställa din iPhone eller iPad. Med en säkerhetskopia behöver du inte oroa dig för att flytta till en ny telefon eller återställa din för att åtgärda problem.