Varför du får så mycket skräppost och hur du får det att sluta

Spread the love

Viktiga takeaways

  • En plötslig ökning av e-postspam indikerar att din onlinesäkerhet kan äventyras, så du bör undersöka och vidta åtgärder.
  • Möjliga orsaker till ökad e-postskräp är en offentligt listad e-postadress, en e-postadress som läckt ut vid ett dataintrång eller ett av dina kontakters konton hackades.
  • Om du ser en plötslig ökning av spam, säkra ditt e-postkonto, kontrollera om det finns misstänkt aktivitet på andra konton och säkra eventuella intrångade konton.

En plötslig ökning av e-postspam är inte bara irriterande; det är ett tecken på att din onlinesäkerhet äventyras. Oavsett om din inkorg är öppen för spammare eller om något allvarligare händer, är det viktigt att förstå varför du plötsligt får fler skräppostmeddelanden – och vidta åtgärder.

En ökning av e-postspam är ett varningstecken

De flesta upplever en gradvis ökning av e-postspam över tiden. En plötslig ökning av e-postspam är dock ett varningstecken på att bedragare eller bedragare riktar sig mot dig. Åtminstone betyder det att din e-postadress är i händerna på fel personer.

Om du har ”tur” kan en plötslig ökning av spam betyda att din e-post har läckt ut, och att ett gäng olika spammare riktar sig mot dig samtidigt. Det är fortfarande inte idealiskt, men det är bättre än de sämsta alternativen.

Detta inkluderar bedragare som bombarderar dig med e-postmeddelanden för att dölja deras aktiviteter, såsom betalningar, identitetsstölder och alla möjliga andra saker du inte vill ha i din inkorg.

Kort sagt, en ökning av e-postspam är inte något att ignorera; det är något att undersöka omedelbart och agera på.

Varför får jag plötsligt mycket e-postspam?

Att förstå de vanligaste orsakerna till en plötslig ökning av e-postspam hjälper dig att diagnostisera problemet om det skulle hända dig. Ännu viktigare är det dock att om du känner till dessa skäl i förväg hjälper dig att förhindra att skräppostökningen inträffar i första hand.

  Är detta en motorcykel eller en elcykel?

Din e-postadress är listad online

Om din e-postadress är listad offentligt någonstans på nätet kan hackare, spammare och alla andra komma åt den. E-postskrapningsverktyg letar efter textsträngar som liknar e-postadresser – i princip allt med ett prefix, @-symbol och domän ([email protected]).

Så om din e-postadress finns med på din webbplats, konton i sociala medier eller någon annanstans online, kan spammare lätt hitta den. Enskilda spammare kan använda den här adressen för att rikta in sig på dig, men de kan också lägga till dig i en e-postlista som de säljer till många andra.

Din e-postadress läckte

Sannolikheten för att du drabbas av ett dataintrång ökar när du registrerar dig för fler onlinetjänster. Du kanske tror att du kan lita på stora teknikföretag med dina personuppgifter, men de är också de största måltavlan för hackare och cyberbrottslingar.

I de flesta intrång är e-postadresser den första datapunkten som läcker, och dina chanser att redan drabbas tidigare är ganska höga. Detta innebär att alla borde förstå farorna med e-postläckor och de potentiella riskerna och använda webbplatser som Har jag blivit pwned för att kontrollera om din e-post hittas i några dataläckor.

Därefter bör du regelbundet kontrollera om din e-postadress har läckt ut till den mörka webben. Genom att regelbundet kontrollera efter e-postläckor kan du vidta åtgärder och minimera din risk när det händer.

Ett av dina kontakters konton är hackat

När hackare tar sig in på någons e-postkonto använder de det ofta för att rikta sina kontakter mot spam eller, ännu värre, bedrägerier. Den stora faran här är att dessa e-postmeddelanden kan nå din inkorg när de skickas från en kontakt. Så om du börjar se konstiga e-postmeddelanden från människor du känner, som investeringsmöjligheter eller medicinska mirakelkurer, finns det en god chans att deras konto är hackat.

Du har lagts till i en e-postmarknadsföringslista

De flesta företag vill skicka e-post till prenumeranter, kunder och potentiella kunder. Nu är det meningen att företag ska bygga sina egna e-postmarknadsföringslistor internt med kontakter som väljer att ta emot marknadsföringsmeddelanden.

  De 5 bästa autoklickarna för Mac

Tyvärr tar det tid och ansträngning att bygga en legitim e-postmarknadsföringslista, vilket skapar en enkel affärsmöjlighet för spammare. Allt de behöver göra är att bygga en e-postmarknadsföringslista och sedan sälja den till företag som inte vill lägga arbetet i sig själva.

Företag säljer din e-postadress

Tekniskt sett bör företag aldrig sälja din e-postadress utan ditt medgivande. Problemet är att de flesta människor inte förstår hur mycket samtycke de ger när de registrerar sig för en onlinetjänst. Sedan har du också det faktum att många företag inte kunde bry sig mindre om regler och förordningar, särskilt när big data är stora pengar.

I verkligheten är många företag angelägna om att sälja din personliga information (e-postadress ingår) till tredje part. Tack och lov, med lite arbete, skapade du en fälla för att identifiera alla företag som säljer din e-postadress.

Du interagerade med skräppost

E-postspam är ett sifferspel och avsändare vet sällan ens om kontona de riktar sig till är aktiva. Det är såvida du inte interagerar med ett skräppostmeddelande. Med rätt programvara kan spammare se när du öppnar sina e-postmeddelanden eller klickar på vad som helst i själva e-postmeddelandet, inklusive avbryta prenumerationsknappen. Alla spårbara interaktioner talar om för avsändaren att ditt konto är aktivt och redo för en störtflod av spam.

Du blir e-postbombad

E-postbombning är den riktade bombarderingen av ditt e-postkonto med spam, bedrägerier eller bedrägliga e-postmeddelanden. Om du har interagerat med spam-e-postmeddelanden tidigare, kan bedragare betrakta dig som en enkel måltavla som är mer benägen att falla för deras trick.

Som förklarats tidigare används e-postbombning också ofta för bedrägericloaking, där bedragare överbelasta dig med e-post för att dölja sin aktivitet.

Oavsett orsaken är e-postbombning ett allvarligt varningstecken och ett hot du bör ta på allvar. Vi pratar inte om fräcka företag som böjer reglerna för e-postmarknadsföring här. Bedragare och bedragare använder denna taktik för att orsaka verklig skada på vanliga människor.

Vad du ska göra om du ser en plötslig ökning av e-postspam

Om du upplever en plötslig ökning av e-postspam bör du vidta åtgärder omedelbart.

1. Säkra ditt e-postkonto

Säkra först ditt e-postkonto genom att ändra ditt lösenord och aktivera ytterligare säkerhetsfunktioner, såsom tvåfaktors- eller multifaktorautentisering.

2. Kontrollera om det finns misstänkt aktivitet på dina andra konton

Kontrollera dina viktigaste konton för eventuella misstänkta aktiviteter. Börja med dina bankkonton och eventuella betaltjänster du använder för att leta efter okända transaktioner. Skanna sedan din skräppost och leta efter allt som skickas från konton du äger.

  Hur man skapar och hanterar flera HomeKit-hem

Om du hittar något som ser legitimt ut, öppna eller interagera inte med det. Använd istället sökfältet i din e-postklient för att hitta andra e-postmeddelanden som skickats av samma företag. Återigen, öppna inga e-postmeddelanden just nu. Läs ämnesraderna för att skapa en bild av vad meddelandena försöker berätta (inloggningsaktivitet, e-postadressändringar, lösenordsändringar, etc.), och analysera avsändarinformationen för att kontrollera om alla e-postmeddelanden ser legitima ut.

Logga nu in på ditt konto direkt via den officiella webbplatsen eller appen (klicka inte på länkarna i e-postmeddelandena om de är nätfiske-länkar) och leta efter misstänkt aktivitet som matchar e-postmeddelandena du har fått.

3. Säkra alla konton som påverkas av misstänkt aktivitet

Om något av dina konton äventyras, säkra dem omedelbart. Ändra först dina lösenord och ta bort okända enheter som är anslutna till ditt konto (om denna information är tillgänglig).

Om ditt konto användes för bedräglig aktivitet, meddela din bank omedelbart. Förhoppningsvis kan de hantera eventuella bedrägliga transaktioner, och de kanske kan blockera liknande framtida transaktioner.

Återigen kanske du vill aktivera eventuella ytterligare säkerhetsfunktioner som är tillgängliga på berörda konton, inklusive tvåfaktorsautentisering.

4. Undvik massradering av skräppostmeddelanden

Även om det är frestande att massradera e-postspam, kan du enkelt ta bort legitima bedrägerivarningar och andra viktiga meddelanden. Som tidigare nämnts ökar även e-postbombning chanserna för att legitima e-postmeddelanden hamnar i din skräppostmapp.

Ta för vana att regelbundet kontrollera din skräppostmapp efter ökningar av skräppost. Var uppmärksam på skräpposten du får, särskilt om du ser en plötslig ökning. Din skräppostmapp kan innehålla de ledtrådar du behöver för att identifiera berörda konton och vidta åtgärder.

5. Ställ in anpassade skräppostfilter

Att ställa in anpassade skräppostfilter hjälper dig att dirigera oönskade e-postmeddelanden till din skräppostmapp men kan också förhindra att legitima e-postmeddelanden hamnar där. Om din skräppostmapp plötsligt börjar fyllas kan du överväga att skapa filter för att säkerställa att e-postmeddelanden från viktiga domäner alltid når din inkorg.

Lämna inte din skräppostmapp obevakad

Det är frestande att glömma din skräppostmapp och låta den samla in e-postmeddelanden och automatiskt radera dem. Det är dock viktigt att se upp för eventuella plötsliga ökningar av spam, eftersom detta är ett av de första varningstecknen på att din onlinesäkerhet äventyras.

Ta för vana att regelbundet kontrollera din skräppostmapp. Håll koll på ungefär hur många skräppostmeddelanden du får och vilken typ av skräppost du får. Med en måttlig mängd skräppost kan du manuellt radera allt i mappen en gång i veckan och märka plötsliga ökningar.