Inte perfekt, men ett utmärkt Kindle-alternativ

Viktiga takeaways

  • Kobo Libra 2 har en unik design med fysiska sidvändningsknappar och ett texturerat grepp, vilket gör den bekväm att hålla i och läsa med en hand.
  • Den 7-tums E-Ink Carta 1200-skärmen på Libra 2 ger en skarp och lättläst skärm, med justerbar belysning och en pappersliknande känsla.
  • Även om ljudboksstödet på Libra 2 inte är så flexibelt som förväntat, utmärker det sig fortfarande i att stödja flera e-boksformat, inklusive kompatibilitet med OverDrive för gratis biblioteks-e-böcker.

Under eReaders tidiga dagar var det någons spel, men åtminstone vid en förbigående blick verkar det nu som att Amazons Kindle-linje vann mot konkurrenterna. Som sagt, Kobos eReaders har alltid varit med i kampen och debuterat många funktioner innan Amazons modeller hävdade dem som sina egna.

Kobo Libra 2 ger inte några nyheter till sin produktkategori, men det ger en ny funktion till Kobo eReaders i form av ljudboksstöd. Den här funktionen är inte perfekt, men vid sidan av de väldistribuerade uppdateringarna i hela Libra 2 har Kobo visat varför den finns kvar i spelet.

Kobo Libra 2

$170 $190 Spara $20

Kobo Libra 2 är en toppläsare som är bekväm att använda i många situationer, från livliga pendlar till att koppla av vid poolen. Dess sidvändningsknappar, liggande läge och vattentäta betyg säkerställer en sömlös och bekväm läsupplevelse. Dessutom tillåter dess blåljusreducerande teknik och skarpa skärmtext för utökad läsning utan att anstränga dina ögon. Det är ett utmärkt val för alla bokälskare som letar efter en mångsidig och användarvänlig e-läsare.

Märke Kobo

Skärm 7 tum, E-Ink Carta 1200

Upplösning 1264×1680, 300ppi

Lagring 32GB

Anslutningsmöjligheter Wi-Fi, Bluetooth, USB-C

Frontljus nr

OS Kobo firmware

Batteri 1420mAh

Knappar Ström, bläddring

Vikt 8,8 oz

Mått 7 x 7,6 x 1,2 tum

CPU Freescale i.MX6 SLL, 1 GHz

RAM 512MB

Fördelar

  • Lätt och lätt att hantera
  • Bra skärm med skarp text
  • IPX8 vattentät
  • Stöder massor av e-boksformat

Nackdelar

  • Begränsat stöd för ljudböcker
  • Batteriet är inte riktigt lika bra som en Kindle

Design: Bekant men ändå unik

Hannah Stryker / MakeUseOf

Många e-läsare har nuförtiden flyttat till en surfplatta-liknande symmetrisk design och undviker de fysiska sidvändningsknapparna som finns på tidigare modeller. Till exempel, av alla Amazons Kindle-erbjudanden är det bara Kindle Oasis som erbjuder en asymmetrisk design med fysiska sidvändningsknappar.

Detta är inte fallet med Kobo, eftersom inte bara Libra 2 utan de flesta av företagets e-läsare använder denna typ av design.

Denna design informerar de flesta av de fysiska aspekterna av resten av enheten. En hand – speciellt din högra hand – styr allt här. Förutom de fysiska knapparna på greppet som sträcker sig från enhetens högra sida, hjälper ett texturerat område på baksidan dig att behålla greppet om Libra 2. Detta är särskilt praktiskt om du gillar att läsa i till exempel badkaret.

Inte för att tappa Libra 2 i badet skulle påverka det mycket. Den är IPX8 vattentät, vilket innebär att du säkert kan sänka den i upp till två meter vatten så länge som en timme utan att skada den. Det finns dock ingen dammbeständighet, så var noga med att hålla den borta från smutsen.

Förutom de två sidvändningsknapparna är den enda andra knappen på Libra 2 sömn-/väckningsknappen, bekvämt placerad på enhetens baksida. Den enda lite obekväma aspekten av Libra 2:s övergripande design är platsen för USB-C-porten. Den sitter på höger sida av enheten, strax ovanför sidväxlingsknapparna. Detta gör det inte omöjligt att läsa under laddning, men det är verkligen något besvärligt.

Display: skarp och lättläsbar

Hannah Stryker / MakeUseOf

Libra 2 har en sju-tums skärm, men det är inte storleken som spelar roll här. Utrustad med en E-Ink Carta 1200-skärm har den en relativt snabb svarstid och utmärkt kontrast, med minimala spökbilder jämfört med andra e-läsare som jag har provat tidigare.

Displayen är bakgrundsbelyst, och belysningen är ganska jämn, utan några särskilt ljusa eller mörka områden, även längs skärmens kanter. Till skillnad från vissa Kindle-modeller anpassar den sig inte automatiskt till belysningen i ditt rum, men du kan enkelt växla mellan varma och kalla färgtemperaturer i inställningarna.

Ljusstyrkan är inte automatisk på Libra 2, vilket jag inte hade något emot eftersom detta inte ofta är önskvärt på eReaders. Dessutom, eftersom enheten informerar dig när du först börjar använda den, låter en enkel gest på vänster sida av skärmen dig enkelt justera ljusstyrkan. Efter en förvånansvärt kort tid blir detta andra natur till den grad att du förmodligen inte ens kommer att märka att du justerar ljusstyrkan.

Även om bakgrundsbelysningen är trevlig, är en sista aspekt av skärmen värd att nämna hur väl den fungerar utan bakgrundsbelysning. Skärmens naturliga glans ger bort det något, men det här är en väldigt pappersliknande display. Det känns ganska likt att läsa en bok under naturligt ljus, bland annat tack vare 300DPI-upplösningen, som är detsamma som en riktig pappersbok.

Programvara: Öppna, tills den inte är det

Hannah Stryker / MakeUseOf

Som nämnts överst i recensionen är den stora nya funktionen i Kobo Libra 2 stöd för ljudböcker. För det mesta fungerar den här funktionen som förväntat, men hur du skaffar dessa ljudböcker verkar inte stämma överens med hur Kobos eReaders har fungerat tidigare.

Även om du kan släppa nästan vilken e-bok som helst på Kobo Libra 2 och läsa den enkelt, fungerar inte ljudböcker på samma sätt. Förvänta dig inte att släppa DRM-fria MP3-filer på enheten och börja spela dem. Åtminstone när detta skrivs är det enda sättet att lägga till ljudböcker från Kobo-butiken, vilket inte passar med den allmänt öppna naturen som människor förknippar med Kobo.

Lyckligtvis har företaget inte tagit bort sin e-bokkompatibilitet. Libra 2 stöder 15 olika format, från vanliga som EPUB och PDF till mindre vanliga e-boksformat som TXT, JPEG och GIF. Om du vill läsa serier om Libra 2 kommer du att bli glad att veta att den här modellen också stöder CBZ- och CBR-format.

Som med andra Kobo-läsare tidigare har denna modell också stöd för OverDrive, en tjänst som låter dig läsa gratis e-böcker med ett bibliotekskort. Även om du inte redan har ett kort på ditt lokala bibliotek, är det värt att registrera dig bara för att använda den här praktiska tjänsten.

Läsa och lyssna på Kobo Libra 2

Hannah Stryker / MakeUseOf

Som jag nämnde tidigare är de fysiska sidvändningsknapparna en stor del av upplevelsen här. Som sagt, om du föredrar att vända sidor genom att trycka på skärmen, är det också aktiverat som standard. Under min tid med Libra 2 kom jag på mig själv att växla mellan dessa metoder beroende på vad och hur jag läste.

Enhandsläsning känns bra med Libra 2, och det är här som knapparna är praktiska. Å andra sidan, när jag hänvisade till anteckningar eller annan information om Libra 2, tyckte jag att möjligheten att navigera med tryck på skärmen var lika användbar.

Att hantera ditt bibliotek kommer att kännas konstigt till en början om du är van vid att använda en Kindle eller en annan e-läsare. Som sagt, när jag väl var mer van vid hur Libra 2 fungerade, tyckte jag att det var lättare att navigera i det blygsamma biblioteket med böcker som jag importerade till enheten än på min gamla Kindle Paperwhite.

Bortsett från tillgängligheten är det lika enkelt att lyssna på ljudböcker på enheten som du kan förvänta dig, liksom att para ihop Bluetooth-hörlurar. Det enda problemet du kan stöta på är att ljudböcker fortsätter att spelas när du trycker på enhetens viloknapp, men det tar bara lite att vänja sig vid.

Batterilivslängd mätt i veckor

Hannah Stryker / MakeUseOf

Kobo Libra 2 har ett 1 500 mAh-batteri, vilket är större än 1 200 mAh-batteriet som finns i den dyrare Kobo Sage. Till skillnad från Amazon, som anger ett antal veckor, listar Kobo helt enkelt Libra 2:s batteritid som ”veckor”. Detta är inte alltför specifikt, men företaget ljuger inte.

Naturligtvis, hur många veckor Libra 2 varar beror på olika faktorer, som hur ljus du håller skärmen, hur ofta den uppdateras och hur många timmar du spenderar på att läsa. Du bör enkelt klara dig runt tre veckor även om du är en ganska ivrig läsare och använder skärmen i ljusare inställningar.

Kobo Libra 2 laddas via USB-C och laddas ganska snabbt, åtminstone för det mesta. I namnet på batteriets livslängd laddas de sista 8 till 10 % av batteriet mycket långsammare, så du kommer upp i cirka 90 % på mindre än en timme, och sedan laddas den återstående kapaciteten långsamt. Detta är dock lätt att vänja sig vid, och jag kan inte föreställa mig att det är ett problem för de flesta.

Pris och tillgänglighet

Kobo Libra 2 säljs för $189 och är tillgänglig i båda svart eller vit avslutas. Libra 2 är tillgänglig via Amazon och andra återförsäljare, men på Rakuten Kobo-webbplatsen kan du också paketera den med Kobo Libra 2 sovfodralsom finns i vallmoröd, skifferblå, lavendel och svart.

Konkurrensmässigt är Libra 2 tyngre men känns billigare tillverkad än Amazons flaggskepp Kindle Oasis. Som sagt, det är $90 billigare och mer funktionsspäckat än Amazons Kindle Paperwhite.

Ska du köpa Kobo Libra 2?

Om du vill läsa flera e-boksformat på en enda enhet, Kobo Libra 2 är en nästan perfekt rekommendation. Det begränsade ljudboksstödet är en besvikelse, men den här eReader utmärker sig på nästan alla andra sätt. Batteritiden kanske inte riktigt matchar en Kindle, men du kommer fortfarande inte att hitta dig själv att ladda den ofta.

Visst, du kan importera olika andra format på Kindle eReaders, och de är bra på många sätt. Men om du föredrar att vara mindre låst till Amazonas ekosystem är Libra 2 ett överlägset alternativ.

Kobo Libra 2

$170 $190 Spara $20

Kobo Libra 2 är en toppläsare som är bekväm att använda i många situationer, från livliga pendlar till att koppla av vid poolen. Dess sidvändningsknappar, liggande läge och vattentäta betyg säkerställer en sömlös och bekväm läsupplevelse. Dessutom tillåter dess blåljusreducerande teknik och skarpa skärmtext för utökad läsning utan att anstränga dina ögon. Det är ett utmärkt val för alla bokälskare som letar efter en mångsidig och användarvänlig e-läsare.