Vad betyder ”meta” i spel? Och ska du lyda det?

Viktiga takeaways

  • Metas kan hjälpa till att hålla spelen fräscha och introducera nya spelmetoder, dra nytta av konsekventa uppdateringar och tweaks.
  • En kraftfull meta kan förvränga spelet runt det och sätta spelare i underläge om de inte följer det.
  • Huruvida du ska följa metan eller inte beror på din njutning och uppfyllelse inom spelet.

Om du någonsin har spelat ett onlinespel, finns det en god chans att du har hört talas om termen ”meta”. Metas kan skapa eller förstöra ett onlinespel, men det kan vara svårt att ta reda på vad en meta är. Så låt oss utforska vad en meta är och om du bör följa den.

OpenAI / MakeUseOf

Att designa ett multiplayer-spel är knepigt. Helst borde spelet ge spelare massor av alternativ till sitt förfogande, vilket ger dem sätt att utveckla sina egna spelstilar.

Samtidigt måste utvecklaren balansera varje spelstil så att alla är på en jämn spelplan och ingen har en medfödd fördel.

På pappret låter detta enkelt; i praktiken inte så mycket. Under spelet kommer spelare att upptäcka att en specifik spelstil, objekt eller taktik kommer att ge dem bättre resultat. Som sådan, för att maximera sin framgång, börjar spelarna basera sin spelplan kring det.

Föreställ dig till exempel att det finns ett spelare-mot-spelare-spel (PVP) där spelare kan välja mellan Warrior, Wizard och Rogue. Utvecklarna vill helst att varje alternativ ska vara lika kraftfull, men om spelarna upptäcker att Wizard är den mest kraftfulla och Rogue är den svagaste, kommer fler att spela Wizard och färre kommer att spela Rogue.

Denna förändring av beteende kommer att bli spelets ”meta”. Detta kommer att förbli sant tills Wizard är ”nerfed” (minskad i kraft) eller Rogue är ”buffed” (ökad i kraft) för att stabilisera meta.

Metas är inte bara begränsade till spel med i sig ojämlik dynamik som videospel med olika karaktärsklasser. De kan påverka spel där båda sidor har samma ställning. Schackspelet ger båda sidor samma antal pjäser, men det finns fortfarande en meta kring de bästa öppnarna och motöppnarna. Och många appar som lär människor schack kommer att utbilda spelare om vad dessa metabaserade drag är. Metas finns i alla möjliga spel, till och med fängelsehålsmästare måste vara rädda om spelarens metagaming överväldigande det roliga med deras Dungeons & Dragons-sessioner.

Vid det här laget kanske du är nyfiken på var termen meta kom ifrån. Folk hävdar ibland att ”meta” är en förkortning, som står för ”mest effektiva taktik som finns.” Det finns inga bevis för det, även om det är ett smart exempel på en ”backronym”, där människor retroaktivt förvandlar ett ord till en akronym. Istället härrörde termen troligen från det befintliga ordet ”meta”, som betyder något som refererar till sig själv. Detta beror på att metan i grunden är ett spel baserat på ett spel, där strategier och taktiker utarbetas innan en omgång ens börjar.

DC Studio/Shutterstock

Du kan inte definiera metas som en strikt bra eller dålig sak i spel. Det beror helt på hur metan utvecklas och hur utvecklarna hanterar den efter att den uppstått.

Det är en av de fascinerande sakerna med metas. Kärnspelet kan finnas kvar och bestå genom både bra och dåliga metaförändringar. Låt oss titta på hur en meta kan hjälpa eller skada ett spel.

Hur Metas kan hjälpa spel

Metas kan ibland ses som ”månadens smaker.” Detta gäller särskilt för ett spel som får konsekventa uppdateringar som justerar hur spelet spelas. På så sätt kan metas hjälpa till att förhindra att spelet blir ”inaktuellt” och introducera nya spelmetoder.

Till exempel började handelskortspelet Magic the Gathering sitt liv som ett fysiskt kortspel, men det har nu en digital klient som heter ”Magic the Gathering Arena” som är ett av de bästa gratis PC-spelen som finns.

För övrigt finns det kanske inget bättre exempel att använda än Magic the Gathering på grund av hur dess skapare, speldesignern Richard Garfield, tog den sällan använda termen ”metagame” och injicerade det i mainstream på 1990-talet genom sin samtal om speldesign och ”meta”-strategier finns i spelsystemet Magic the Gathering.

Magic the Gathering har standardformatet, där nya kortpartier introduceras var sjätte månad, och kort blir olagliga att spela i Standard efter två år efter att de släppts om de inte skrivs ut igen. Detta tillåter Standard att ha en ”roterande meta” där det finns ett flöde av nya kort som kommer in och äldre kort faller ur Standard. Alla särskilt överväldigade eller irriterande kort är förbjudna.

Slutresultatet är en meta som skiftar var sjätte månad, vilket gör att Magic the Gathering inte blir tråkigt och låter spelare hitta nya kombinationer och spelstilar med de nya korten. Och medan Magic the Gathering har haft sin beskärda del av förtryckande metas, har de antingen blivit förbjudna eller drivit ut ur Standard. Det är ett bra exempel på hur ett spel kan avskaffa en dålig meta, introducera en bra och hålla spelarna glada och engagerade.

Hur metas kan skada spel

Metas är inte alltid positiva. Om en meta är för ”kraftig” kommer den att förvränga spelet runt den. I allvarliga fall kommer spelare att vara i en aktiv underläge om de inte gör det, eller inte kan följa vad metan dikterar.

För att hålla sig till ämnet för handelskortspel är Hearthstone ett av de bästa plattformsoberoende mobila multiplayer-spelen där ute. Hearthstone hade en period där dess meta kretsade kring ett kort som heter ”Dr. Boom”, som hade fantastisk statistik och en kraftfull effekt. Och med tanke på hur Hearthstone är designad, kan alla däck köra Dr. Boom.

Kortet var så bra att folk skulle lägga till det som ett ”måste” oavsett vilken arketyp deras kortlek var. Och folk skulle medge om deras motståndare lyckades spela Dr. Boom och de inte hade dragit det ännu. Däcksbyggare var tvungna att fråga sig om deras däck kunde hantera Dr Boom; om det inte kunde så var det ett dåligt däck.

Till slut fick Dr. Boom en nerv och metan återstabiliserade sig, men kortet ansågs för alltid vara en meta-warper av Hearthstone-spelare.

Eftersom metas inte är bra eller dåliga, är det viktigt att veta om du ska följa dem eller inte.

Låt oss titta på varför du kanske vill följa med, varför du kanske vill ignorera metan och hur du gör det selektivt.

Att följa spelet Meta kan förbättra din njutning

Om en meta är hälsosam och du tycker om att spela i den, är det inget fel med att följa den. Trots allt utvecklades metan för att människor hittade det bästa sättet att uppnå något inom spelet.

Faktum är att du kanske gillar att följa metan och hitta din egen unika snurr på den för att passa din spelstil. Eller så kanske du till och med hittar ett ännu bättre sätt att spela. Båda kan kännas väldigt personligt tillfredsställande.

Du kanske frågar dig själv, hur kan du ”följa” något som är ett slags abstrakt spel-på-ett-spel över de befintliga spelreglerna och strukturen du kan se?

Om du vill gräva i metas av spelen du gillar (eller vill lära dig mer om) är spelforum ett bra ställe att börja. Kontrollera om ditt spel har en dedikerad subreddit på reddit.com eller någon annanstans, som i forum på utvecklarens webbplats, Steam eller så vidare. Spelbloggar är inte dåliga heller, men du kommer att få svårt att hitta någon publikation som är lika engagerad i metaanalysen av ett enda spel som det spelets subreddit.

Det är där du hittar människor som aktivt diskuterar, debatterar och ofta klagar på meta i ett visst spel. Du kommer att ha massor av läsmaterial!

Men ibland dödar det roliga att följa metan

Å andra sidan, vissa människor gillar inte att följa meta. De föredrar istället att spela som de vill, oavsett om det är den bästa taktiken i spelet.

Som sådan, om du tycker att ett spel är meta tråkigt och har en hemsk tid när du spelar det, är det inte värt att investera i spelet.

Om du vill ha ett praktiskt tillvägagångssätt för att testa om du ska följa metan för ett spel är det bara att dyka in först. Om du har roligt, fortsätt spela. Om du känner att du kan ha mycket roligt men du bara inte får någon nyckelspelslinga eller mekaniker, läs lite lätt på spelforum eller spelbloggar för att få en känsla för det.

Du kanske lär dig precis tillräckligt för att få den grundläggande metan utan att känna dig överväldigad, eller så kanske du älskar den och gräver in för att lära dig allt du kan om spelets nuvarande meta. Ett graderat tillvägagångssätt låter dig fastna i metan bara så mycket du vill.

Konkurrenskraftiga eller kooperativa, många spel har dock metas, och det kan vara svårt att helt undvika dem. Om du följer dem eller inte beror på vad du vill ha med spelet och hur hälsosam metan är.

Så du ska aldrig må dåligt av att gå tillbaka från ett spel när du inser att spelets meta har lurat dig till en grind eller spelstil du inte gillar!