Hur man kopierar och klistrar in på en Mac

Viktiga takeaways

 • Du kan använda kortkommandon och menyalternativ för att snabbt kopiera och klistra in nästan vad som helst på din Mac.
 • Vi rekommenderar att du installerar en urklippshanterare om du behöver en bättre urklippshistorik och vill kopiera och klistra in objekt så många gånger du vill.
 • Du kan använda Apples Handoff-funktion för att sömlöst kopiera innehåll från din iPhone och klistra in det på din Mac (och vice versa).

Om du bytte till macOS från Windows eller Linux blir det inte direkt uppenbart hur man kopierar och klistrar in objekt på en Mac. Det beror på att tangentbordslayouten är annorlunda, men det är faktiskt ganska enkelt. macOS ger dig till och med flera alternativ för att kopiera och klistra in objekt.

Kopiera och klistra in på en Mac med kortkommandon

Hamlin Rozario/MakeUseOf

Det enklaste sättet att kopiera och klistra in på en Mac är med två kortkommandon som är lätta att memorera:

 • Kommando + C för att kopiera
 • Kommando + V för att klistra in

Du kommer att uppskatta dessa om du kommer från Windows eftersom allt du behöver göra är att trycka på kommandotangenten för att kopiera och klistra in på en Mac istället för Ctrl-tangenten du är bekant med.

Kopiera och klistra in på en Mac med hjälp av menyalternativ

Inte ett fan av kortkommandon? Du kanske föredrar att kopiera och klistra med menyalternativ. I så fall, efter att du valt objektet du vill kopiera, klicka på Redigera > Kopiera från macOS-menyraden för att kopiera markeringen till det inbyggda urklippet.

Navigera sedan till platsen där du vill skapa en dubblett av det valda objektet. Där klickar du på Redigera > Klistra in. För att klistra in kopierad text, se till att du placerar markören på exakt den plats där du vill att texten ska visas.

Ett tredje alternativ som är nästan lika enkelt som att använda kortkommandon involverar snabbmenyn (även känd som Ctrl-klick-menyn). Du hittar alternativen för att kopiera och klistra in när du Ctrl-klickar på ett objekt.

Du kan kopiera och klistra in nästan alla valbara objekt på din Mac, inklusive text, bilder och dokument. Dessutom fungerar kommandona i alla Mac-appar (inklusive Finder) om inte kopierings- och/eller klistrafunktionerna har inaktiverats av en app eller webbsida.

Hur man klistrar in utan att formatera på en Mac

När du kopierar och klistrar in text på en Mac, som beskrivits ovan, kommer den inklistrade texten att behålla sin ursprungliga formatering. Så om du vill ta bort formateringen när du kopierar och klistrar in text väljer du Redigera > Klistra in och matcha stil från menyraden istället för Redigera > Klistra in.

När du klistrar in med tangentbordet, använd genvägen Alternativ + Skift + Cmd + V istället för Cmd + V. Vi förstår att denna genväg inte är den lättaste att komma ihåg. Lyckligtvis kan du anpassa din Macs tangentbordsinställningar för att skapa en minnesvärd kortkommando för att klistra in utan att formatera.

Kopiera och klistra in på en Mac med en Urklippshanterare

Du kommer ofta på att du kopierar och klistrar in flera objekt från en plats till en annan på din Mac. Och när du vill klistra in något måste du ta det relevanta innehållet från dess ursprungliga plats för att flytta det till urklippet, vilket är tråkigt. Även om du kan se urklippshistoriken på en Mac, visar det inbyggda klippbordet bara det senaste objektet du kopierade.

Det är då en urklippshanterarapp gillar Maccy kommer väl till pass. Det kommer att gömma undan alla objekt du kopierar till urklipp, och hålla det sökbart och tillgängligt när du vill kopiera det igen. Maccy är öppen källkod och gratis, förutsatt att du laddar ner det från Maccys hemsida istället för App Store. När du har laddat ner appen följer du dessa steg på din Mac för att ställa in den korrekt:

 • Dubbelklicka på Maccy-appen i mappen Nedladdningar för att starta menyraden.
 • Klicka nu på Maccys menyradsikon i det övre högra hörnet och välj Inställningar.
 • Markera rutan bredvid Klistra in automatiskt på fliken Allmänt.
 • Klicka nu på Apple-logotypen i menyraden och gå till Systeminställningar > Sekretess och säkerhet > Tillgänglighet.
 • Slå på knappen bredvid Maccy. Detta ger appen nödvändiga behörigheter för att klistra in innehållet i ditt urklipp automatiskt.
 • Nu är du redo att använda den. Välj först var du vill klistra in det kopierade innehållet, klicka sedan på Maccys menyradsikon och välj objektet från din urklippshistorik. Du kan använda sökfältet högst upp om din urklippshistorik är för lång.

  Du behöver inte en dedikerad urklippshanterarapp om du använder ett av de bästa Spotlight-sökalternativen för Mac, som Alfred eller Raycast. Sådana produktivitetsappar kommer ofta med en inbyggd urklippshistorikfunktion.

  Hur man kopierar och klistrar in mellan dina Apple-enheter

  Du kan använda Handoff-funktionen på dina Apple-enheter för att dela ett enda urklipp. Du kan till exempel kopiera data på din Mac och klistra in den på din iPhone (och vice versa).

  För att aktivera det, se till att du har aktiverat Bluetooth och loggat in med samma Apple-ID på båda enheterna först. Gå sedan till Systeminställningar > Allmänt > AirDrop & Handoff på din iPhone och Mac och se till att växeln för Handoff är aktiverad.\

  Nu använder du helt enkelt de enhetsspecifika kopiera-klistra-kommandona efter behov. Det delade urklippet kallas Universal Clipboard, och det är en av de många kontinuitetsfunktioner som Apple erbjuder.

  Hur man klipper och klistrar på en Mac

  Klipp-klistra-kommandot är praktiskt för att flytta innehåll till en ny plats istället för att kopiera det dit. Istället för att trycka på Kommando + C, tryck på Kommando + X för att klippa ut och sedan på Kommando + V för att klistra in på din Mac. Du hittar alternativet Klipp ut i menyraden och Ctrl-klicka på snabbmenyn om innehållet stöder det.

  När du kopierar och klistrar in på en Mac skapar du i princip dubbletter av utvalda objekt på olika platser samtidigt som originalen lämnas intakta. Som ett resultat kan hänsynslöst duplicering av filer, mappar och bilder lämna din Mac ont om utrymme. När allt kommer omkring tar varje kopia du skapar en del utrymme på din Macs lagringsenhet.