Vad är TikTok Shop? Är det säkert att köpa från?

snabblänkar

Viktiga takeaways

  • TikTok Shop är en inköpsplattform i appen som låter användare köpa varor direkt på TikTok och behålla dem i appen istället för att omdirigera dem till tredje parts webbplatser.
  • Det finns risker förknippade med att köpa på TikTok Shop, som att ta emot varor av låg kvalitet, att inte ta emot varan alls och långa leveranstider. Det finns också risk för att personlig information läcker eller hackas.
  • Säkerheten med att köpa från TikTok Shop beror också på säljaren, så det är viktigt att undersöka och granska säljarens konto, webbplats och andra sociala medieplattformar innan du gör ett köp.

TikTok-användare har lagt märke till fler sponsrade videor på deras For You-sida reklamartiklar som de kan köpa på TikTok Shop med en knapptryckning. Men vad är TikTok Shop och är det säkert att använda?

Vad är TikTok Shop?

TikTok Shop är en inköpsplattform i appen där användare kan köpa föremål de ser i videor direkt i appen. Detta skiljer sig särskilt från appar som Instagram, där du kan trycka på en länk för att köpa ett föremål som vanligtvis tar dig till en tredje parts webbplats.

TikTok Shop håller dig på TikTok, vilket är bra för appen att få folk att titta på dess innehåll istället för att bli distraherad av shopping.

Hur man besöker och köper från TikTok Shop

Du kan antingen bläddra i TikTok Shop genom att trycka på fliken Butik överst på sidan För dig. Du kan komma åt ett specifikt objekt genom att trycka på kortet på en video där du ser objektet som annonseras.

TikTok Shop är dock inte tillgänglig i alla regioner, så vissa användare kanske inte ser alternativet i sin app.

Att köpa en vara är enkelt: du anger din leveransadress och kreditkortsinformation som du skulle göra på vilken e-handelswebbplats som helst. TikTok Shop kommer sedan att visas i din Inkorg-flik i appen, där du kan se order- och fraktuppdateringar.

Vilka är riskerna med att köpa på TikTok Shop?

TikTok Shop är en transaktionsplattform, inte en egen butik. Tänk på det som att shoppa på Depop eller Etsy. Du köper saker från enskilda säljare som använder TikTok Shop som plattform.

På grund av detta finns det inneboende risker. Det är svårt för TikTok att övervaka alla säljare i appen. Tänk på de vanliga riskerna med att handla online från en säljare som du inte är bekant med: att få en vara av låg kvalitet, att inte ta emot varan du har köpt, att inte få din vara alls eller långa leveranstider.

Det finns också risker med att ge din personliga information till en säljare på TikTok Shop. TikTok säger på sin hemsida att den använder en säker utcheckningsprocess. Men det finns inte mycket mer detaljerad information tillgänglig än så.

Risken för att detaljer som din betalningsinformation eller adress läcker eller hackas finns, även om det bara är en liten chans. TikTok samlar också in mycket data om dig, så du kanske inte vill lägga till ytterligare information i appen.

När jag beställde en vara från TikTok Shop tog det över två veckor för varan att komma fram. Varan, en handväska, var vad jag hade beställt och var ganska bra kvalitet för det låga priset. Den var dock mycket större än den verkade i videorna jag såg på appen.

Att köpa föremålet ifrågasatte också etiken i det. En annan risk med att köpa från TikTok Shop är att du inte kan vara säker på hur varan producerades. Handväskan jag köpte kostade mig bara lite över $4, men det finns ingen information om arbetskraften som producerade den eller dess hållbarhet.

Är TikTok Shop säker?

Säkerheten för att köpa produkter på TikTok Shop beror verkligen på säljaren du köper från. Det kan vara ett litet företag där någon själv tillverkar produkterna för hand och driver ett ärligt företag. Detta skulle vara ett säkert köp.

Men det kan också vara en avsändare, bedragare eller ett företag som använder oetiska arbetsmetoder.

Om du verkligen vill köpa något på TikTok är det bästa du kan göra undersöka säljaren. Se deras konto och videor. Är de professionella och kan de tala ärligt om produkten? Du kan också titta på deras recensioner på TikTok Shop.

Att besöka en säljares webbplats eller andra profiler på sociala medier kan vara en annan stor ledtråd om huruvida det är en bra idé att köpa från dem eller inte. Kontrollera om deras företag har en professionell webbplats och läs avsnittet Om för att se om det finns någon information om hur deras produkter tillverkas.

Slutligen, titta på recensioner av produkten på TikTok för att se hur ärliga de är. Det finns flera sätt att se om positiva recensioner är ärliga eller om de egentligen bara är för pengarna.

TikTok Shop syftar till att förändra sättet vi handlar online genom att konvergera shopping och sociala medier. Funktionen kan hjälpa dig att hålla koll på de senaste trenderna inom mode, skönhet och mer, men kommer också med vissa risker.