Vad är Palworld? Allt du behöver veta

Viktiga takeaways

  • Palworld är ett Early Access-samlarspel som liknar Pokémon, men med en öppen värld för överlevnadshantverk.
  • Spelet hämtar också inspiration från andra spel som Satisfactory, Ark: Survival Evolved och Rust.
  • Palworld stöder både single-player och multiplayer. Den är tillgänglig på Windows och Xbox, med plattformsoberoende stöd kommer i en framtida uppdatering.

Palworld har tagit spelvärlden med storm tack vare dess markanta popularitet vid release. Men vad handlar Palworld om? Och är det verkligen bara Pokémon med vapen?

Vad är Palworld?

Palworld är ett Early Access-varelsesamlare-överlevnadsspel gjort av det japanska indiespelsföretaget Pocketpair. Den har ”kompisar”; monster som du kan fånga och samla. Den fick enorm dragkraft på grund av dess likhet med Pokémon, men dess öppna världsöverlevnadshantverksstrategi gör den mer som en Pokémon-livsimulator.

Spelet hämtar inspiration från flera genrer, och du kan se likheter med Satisfactory när det gäller möjligheten att skapa ett automatiserat löpande band för vapen, jordbruk och byggnad. Det finns också uppenbara inspirationer från Ark: Survival Evolved eller Rust när det gäller hur världen ser ut och känns.

Dina kompisar är inte bara för att slåss, mata och visa upp sig; de har också jobb. Vissa kan hjälpa dig att smälta metall, laga mat, vattna växter och till och med hantverk. Det finns ett helt jobbsystem som du kan dra nytta av för att göra din bas till ett produktivt imperium som körs på pal-power.

Spelet stöder både single-player och multiplayer. Du kan spela solo i din egen värld eller med upp till fyra spelare på en personligt värd server. Du kan också gå med i officiella eller community-servrar med upp till 32 spelare.

När släpptes Palworld?

Palworld släpptes den 19 januari 2024 i tidig tillgång på Steam, Xbox Store och Microsoft Store. Den släpptes i ett mycket tidigt tillstånd som hade massor av buggar och problem, men som ändå fick 7 miljoner försäljningar under de första fem dagarna.

Vilka plattformar finns Palworld tillgängligt på?

Palworld är för närvarande tillgänglig på Windows, såväl som Xbox One och Xbox Series X|S. Du kan få det via Steam eller Xbox Game Pass (inklusive Xbox PC Pass).

Men det finns för närvarande inget korsspel mellan plattformarna, eftersom de inte är samma version. Cross-platform support kommer att släppas i en framtida uppdatering, enligt utvecklarna.

Palworld PC-krav

Jhet Borja / MakeUseOf

Palworlds minimikrav på PC på Steam säger att du minst ska ha en i5-3570K-process, 16 GB RAM och en GTX 1050 GPU med minst 2 GB VRAM. Under tiden är de rekommenderade specifikationerna en i9-9900K-processor, 32 GB RAM och en RTX 2070 GPU.

Våra rekommendationer på mellannivå, baserat på vår erfarenhet av spelet, är dessa specifikationer:

  • i5 10600K eller Ryzen 5 5600X CPU
  • 16 GB RAM
  • RX 6600 XT eller GeForce RTX 3060 GPU

Dessa specifikationer bör ge dig över 60FPS på medelstora inställningar. Men du kan alltid sänka grafikinställningarna för att få en högre bildhastighet. Kolla in hur du tar reda på din dators specifikationer om du inte kan hitta dem. De behöver inte matcha dessa exakt, men om prestandan är nära bör du klara dig.

Vilken plattform ska du spela Palworld på?

Även om det är billigare att spela Palworld på Xbox Game Pass, har utvecklarna svårt att få uppdateringarna släppta lika snabbt som på Steam på grund av Microsofts verifieringssystem.

Vi rekommenderar att du spelar på Steam för den mest uppdaterade upplevelsen. Men när Xbox Game Pass-versionen så småningom får uppdateringar lika snabbt som på Steam med cross-play aktiverat, kommer det att vara upp till dina önskemål.

En annan fördel med Steam är att om du köper det via skyltfönstret kan du spela det på en Steam-däck. Du kan också använda Steam Deck’s Remote Play-funktion för att streama titeln.

Hur fungerar Palworlds multiplayer?

Palworlds multiplayer fungerar på samma sätt som Minecraft. Att gå med i någons värld skapar en ny karaktär som börjar från början.

Tyvärr är multiplayer inte som Valheim – där din karaktärs utveckling hålls mellan servrar. För ett spel som har ett färdighetsträd är det ganska viktigt att överföra din karaktärsutveckling.

Vi föreslår att du håller dig till en värld som dina vänner spelar i, och låt värden vara den som spelar mest. Du kan alltid skicka den senaste sparade filen runt för att spela på medan dina vänner inte är online.

Du kan hitta sparfilen för Steam-versionen i \AppData\Local\Pal\Saved\SaveGames\(SteamUID). Denna mapp kommer att innehålla en mapp med ett gäng nummer. Du kan skicka den här mappen till dina vänner om du vill spela i världen om värden inte är online.

Palworld, i sitt tillstånd för tidig åtkomst, riskerar att kännas mycket som bara ännu ett överlevnadsfartsinlägg på Steam. Även om dess hantverks- och byggsystem inte sticker ut, är integreringen av kompisar i detta system faktiskt gjort bra och gör det unikt.

Vissa kompisintegrationer verkar lite påtvingade, men för det mesta bidrar de till upplevelsen istället för att kännas som en eftertanke. Palworld har potential att bli så mycket större, speciellt med framtida uppdateringar och spelarfeedback.