Utmärkt hårdvara, sviken av programvara endast för webben

Viktiga takeaways

  • Glowforge Pro är en välgjord och kompakt maskin med obegränsade kreativa möjligheter i kombination med streckkodsmaterial för perfekta skär- och graveringsinställningar.
  • Mjukvarupaketet endast för webben och nästan obligatoriskt abonnemang är nackdelar som gör det svårt att motivera premiumpriset.
  • Medan Glowforge Pro är perfekt för småskaliga hobbyföretag, finns det mer tillgängliga alternativ för dem som vill arbeta med standardmaterialstorlekar eller använda icke-webbaserad programvara.

De Glowforge Pro är en otroligt kapabel hårdvara som erbjuder obegränsade kreativa möjligheter, speciellt när de paras ihop med deras beprövade streckkodade Proofgrade-material för perfekta skär- och graveringsinställningar. Det hämmas dock av ett begränsat mjukvarupaket som endast är tillgängligt för webben och nästan obligatoriskt abonnemang, vilket gör det svårt att motivera premiumpriset.

Glowforge Pro

Glowforge Pro är en otroligt kapabel hårdvara som erbjuder obegränsade kreativa möjligheter, speciellt när den paras ihop med deras beprövade och testade streckkodsmaterial för perfekta skärnings- och graveringsinställningar. Det hämmas dock av ett begränsat mjukvarupaket som endast är tillgängligt för webben och nästan obligatoriskt abonnemang, vilket gör det svårt att motivera premiumpriset.

Märke Glowforge

Lasereffekt 45W

Positioneringskamera Ja, centralt belägen

Endast programvara webbapp

Arbetsyta 279 mm (11 tum) x 495 mm (19,5 tum)

Fördelar

  • Välgjord, kompakt maskin
  • Pro Passthrough-läge för att hantera större mönster med automatisk justering
  • Förhandsgranska kamera för positionering
  • Proofgrade material tar bort besväret med inställningar, automatiskt

Nackdelar

  • Kan endast användas med en webbapp
  • Dyr prenumeration krävs för grundläggande funktioner

Uppackning och installation: Lite montering krävs

Pro-setet kommer i tre paket: själva Glowforge Pro, den bikakeformade grillbädden och avgasröret, och några startmaterial. Materialpaketet är ganska generöst, med två ark i full säng av klar akryl, basswood plywood och draftboard, sedan några mindre provark av lövträ och till och med ett litet ark läder.

James Bruce / MakeUseOf

Se till att behålla all förpackning, eftersom du behöver den för service – och ett ersättningsset kostar 250 USD!

När du väl fått ut maskinen ur lådan behövs lite konstruktion. Ingen manual medföljde i kartongen; du måste navigera till en onlineportal och registrera ditt Glowforge-konto. Detta är kanske ett skonsamt sätt att förbereda ditt konto och vana vid tanken på att använda ett onlinesystem eftersom det ofta händer med GlowForge.

James Bruce / MakeUseOf

Instruktionerna är omfattande och innehåller korta videor som åtföljer stegen. Du kan verkligen inte gå fel. Längs vägen måste du skruva loss olika bitar, dra av lite tejp och installera laserhuvudet. Detta innebär att man trycker in en känslig bandkabel, men det är ungefär så komplicerat som det blir.

James Bruce / MakeUseOf

Som ett sista steg måste du slå på maskinen och ansluta direkt till Wi-Fi från Glowforge; berätta sedan dina nätverksdetaljer. Glowforge kräver Wi-Fi för att fungera; det kan inte fungera över Ethernet eller USB.

Vid det här laget kommer du att hoppa tillbaka till webbplatsen för den slutliga programvaruinstallationen … och merförsäljning av premiumprenumerationer.

Krävs prenumeration? Nästan

Ungefär som andra premium hantverksmaskiner från märken som Cricut, har Glowforge ett kreativt nav online där du hittar tusentals fantastiska hantverksidéer – men tillgången kommer som en Premium-prenumeration.

När du ställer in din första Glowforge får du 14 dagars gratis Premium-åtkomst, oavsett vad du väljer härnäst. Du kan trycka på Hoppa över-knappen vid det här laget och glömma det för alltid om du vill. Din Glowforge kommer fortfarande att fungera för dina egna mönster utan begränsningar. Typ. Vi kommer att prata mer om gratisnivån under den här recensionen.

Alternativt, om du går med på att registrera dig för Premium-planen där och då, kommer du att få provperioden förlängd till 45 dagar. Du måste lägga till dina kortuppgifter och du kommer att faktureras om du inte avbryter, men du kan avbryta när som helst innan provperioden är slut. Jag kunde enkelt göra detta genom onlinekontohanteringen utan några irriterande telefonsamtal. Det vanliga priset är cirka 50 USD per månad om du betalar månadsvis, men du kan få ner det till cirka 20 USD om du betalar årligen.

Kompakt design: men det kan vara begränsande

James Bruce / MakeUseOf

Glowforge erbjuder en unik design, med ett CO2-laserrör i osynlig vy som färdas tillsammans med laserhuvudet. De flesta laserskärare gömmer bort det här röret i ett fack på baksidan och håller lasern i linje med skärhuvudet via en serie komplexa speglar. Resultatet är en något mer kompakt CO2-laserskärare än andra på marknaden, även om det fortfarande är en enorm maskin enligt alla standarder för hantverksmaskiner. En enda förhandsgranskningskamera sitter i mitten av glaslocket och uppdateras automatiskt när du stänger det.

James Bruce / MakeUseOf

Med B97 x D54 x H21,5 cm (eller B38,2 x D21,3 x H8,5 tum) passar Glowforge Pro nästan på en av mina kraftiga hyllor (B90 x D60 cm), med lite avhängning kanten. Däremot krävde Xtool P2 två av dessa sida vid sida för att sitta säkert. Det faktiska arbetsområdet för Glowforge Pro är 279 mm (11 tum) djupt och 495 mm (19,5 tum) brett, men det kan rymma material upp till 457 x 508 mm (18 x 20 tum).

Som med alla CO2-lasergravörer bör du också överväga vart avgasslangen kommer att gå, eftersom det är viktigt att du hanterar de potentiellt giftiga ångorna. En slang medföljer och kan ventileras antingen ut genom ett fönster eller till den valfria luftfiltreringsanordningen.

James Bruce / MakeUseOf

En sista övervägande är temperaturen. Till skillnad från 3D-skrivare, som värmer sig själva, är CO2-lasrar ganska känsliga för omgivningstemperaturer. Mitt i den här recensionen drog vintern in i min garageverkstad och temperaturen sjönk till nära noll. Dagen efter upplevde jag ett fel som jag verkligen inte hade väntat mig: det är för kallt, utbrast maskinen. Så jag har sedan dess fått tänka om i min hantverksateljé och flytta stackaren inomhus där den kan njuta av temperaturer över 15C året runt.

Proofgrade Material: Ta bort krånglet med inställningar

Som nämnts, om du har köpt ett startpaket med en del material, kommer du att upptäcka att de alla är hjälpsamt märkta och inkluderar en QR-kod. Detta är för Glowforge – inte dig – och talar om för programvaran exakt vilket material du använder, automatiskt och de bästa inställningarna att använda. Detta eliminerar den vanliga kampen med nya material för att försöka ta reda på exakt vilka inställningar som fungerar bäst, och om du använder färdiga Glowforge-designer är det bokstavligen bara ett fall att trycka på när du har lagt in materialet.

Som sagt, jag hittade två små irritationsmoment med Proofgrade Materials. För det första var toleransen på en plywoodskiva i full bäddstorlek av en bråkdel av en millimeter, vilket innebar att jag var tvungen att tvinga in den i brickan eller raka av sidan lite. För det andra kan arket i full storlek faktiskt inte skäras hela vägen till kanten; du tappar ungefär en tum till vänster och höger. Även om jag förstår fördelen med att kunna lägga i ett större material och bara skära en mindre del av det, när du köper premium-prisade Proofgrade-material specifikt för den här maskinen, känns det som att de borde kunna användas kant- till kanten.

Exempel på projekt: Kameranoggrannhet kan vara ett problem

James Bruce / MakeUseOf

Om du skär från ett tomt stycke material kommer saker i allmänhet att fungera bra första gången. Men för mitt andra test ville jag prova kamerans noggrannhet. Detta innebar att man använde några färdigskurna julgranskulor och anpassade en design som skulle skäras ut inifrån dem.

James Bruce / MakeUseOf

Mitt första försök var ungefär en tum bort till vänster; Att slå på och stänga av maskinen löste detta ungefär. Mitt andra försök var fortfarande några millimeter bort, vilket är ett enormt intervall när du pratar om bara några millimeter mellan din design och kanten på ämnet.

Så vid det här laget vände jag mig till kamerakalibreringssteget. Detta använder en blank bit av dragskiva eller plywood i full storlek för att etsa ett upprepande mönster av Glowforge-logotypen. Det är förmodligen något jag borde ha gjort när jag satte upp maskinen, men min inledande handledning glappade på att ”göra din första design”, så jag var inte medveten om att det ens var nödvändigt.

James Bruce / MakeUseOf

Efter att ha kalibrerat kameran var justeringen bra, men inte perfekt. Jag slog ut den här lilla julprydnaden på mindre än 10 minuter och la sedan till lite text senare. Noggrannheten är bättre när föremål placeras i mitten av facket (det är vettigt eftersom kameran är i mitten av locket).

Sedan vände jag mig till lite Proofgrade-material; den kändes igen korrekt och jag behövde inte justera några inställningar. Det bara fungerade. Det är enkelt att ladda in en design från Glowforge-biblioteket och alla lager är färdiga med rätt inställningar. Allt du behöver göra är att fylla i tomrummen och flytta designen dit du vill ha den på materialet.

James Bruce / MakeUseOf

Det är här den verkliga styrkan med Glowforge ligger, tror jag: det är otroligt att ha inställningar som bara fungerar utan att behöva bråka och bränna ett testmönster för varje nytt material, experiment och oändligt slöseri med bitar. Visst, Proofgrade-materialen är dyrare än att gå ner till din lokala byggvaruhus – men du kommer att slösa mycket mindre.

James Bruce / MakeUseOf

Jag gjorde också några nyckelringar av det medföljande Proofgrade-lädret. Det här är inte ett material jag känner till alls, så det var bra att ha de inställningarna redan inställda. Både klippningen och textgraveringen fungerade perfekt första gången.

James Bruce / MakeUseOf

Slate finns inte officiellt i materialdatabasen, men jag hittade några inställningar som gav bra resultat ändå.

James Bruce / MakeUseOf

Denna flaskhållare från Etsy var min mest komplexa skapelse, mest med hjälp av Proofgrade plywood.

Pro Passthrough Mode: Arbeta med större material, typ

James Bruce / MakeUseOf

Arbetsområdet är alltid den största begränsningen med hantverksmaskiner, oavsett om de är laserskärare eller 3D-skrivare. Men Glowforge Pro har ett snyggt trick i rockärmen, som den kallar ”Pro Passthrough” -läge. Detta gör att du kan öppna en skåra på fram- och baksidan av maskinen och sedan passera in större plåtmaterial. Kameran håller reda på din design och gör sitt bästa för att anpassa dina snitt när du matar igenom nästa del av materialet.

Tyvärr är det fortfarande något begränsande. Jag upptäckte att den inte var tillräckligt bred för att fungera med standardplåtmaterialbredder på 600 mm (24 tum), de minsta plåtmaterialen som plywood och MDF som säljs här (i alla fall i Storbritannien). Så jag var först tvungen att klippa ett större ark i storlek. Sedan måste man förstås, utan en transportörsmatare, antingen stötta upp materialet eller stå där och hålla i det. Jag var tvungen att trycka lite genom den främre öppningen (man laddar bakifrån) för att förhindra att den skev, vilket är ännu mer bortkastat material.

James Bruce / MakeUseOf

Första gången jag provade detta, förstörde jag processen. När jag stod vid maskinen och matade igenom materialet för nästa del, märkte jag att webbappen visade ett meddelande ”Nu tar jag bilder, flytta inte ditt material”… som jag redan hade, och nästa del av justeringen misslyckades. Tack och lov har du också möjlighet att justera snittet manuellt, men trots mina bästa ansträngningar resulterade det fortfarande i att det var cirka 1 mm ut (vilket du nästan kan se på bilden ovan, längs mittlinjen). Återigen, detta är sannolikt en konsekvens av endast en enda inriktningskamera – jag är inte säker på att den automatiska processen skulle ha gjort bättre, sinne.

Programvara: Endast webben är den största nackdelen

Glowforge Pro kräver användning av en webbapp för att fungera. Det finns ingen lokal programvara tillgänglig. För det mesta fungerar webbappen tillräckligt bra, med de verktyg du kan förvänta dig och några andra magiska bitar som automatiska pusselklipp (i alla fall för Premium-användare). Du bör aldrig gå vilse, och Glowforge-projekt kommer att leda dig genom varje steg. Men jag har vissa bekymmer.

Medan både gratis- och Premium-användare tvingas använda webbappen till allt, får du som Premium-användare tillgång till ”högpresterande servrar” för att bearbeta din design. Det betyder att gratisanvändare kan behöva vänta mycket längre på att deras ska bearbetas i molnet. I praktiken märkte jag ingen skillnad när min Premium-testperiod hade gått ut, så det kan vara en försumbar skillnad att bli översåld för att få Premium-användare att må bättre.

Beroendet på en webbapp betyder också att om något händer med infrastrukturen på Glowforges ände, har du ingen tur. Din maskin kommer att vara funktionellt död tills den har fixats (eller inte är det). Jag bor på landsbygden och har en skissartad internetuppkoppling i bästa fall. Om Starlink går ner (som det ofta gör när det regnar, molnen har en rolig färg eller hunden nyser) kan jag inte använda Glowforge.

Det finns lite i vägen för designverktyg – saker som att infoga en enkel linje är svåra. Du måste gå över till menyn, välja Infoga en ny linje, försöka hitta den på duken och sedan dra start- och slutpunkterna till där du faktiskt vill att linjen ska vara.

Det största problemet jag hittade är att det tenderar att mala smärtsamt långsamt när man justerar en komplex fil. Dessa var inte tillräckligt betydande justeringar för att jag skulle motivera att originalfilen öppnas externt och återimporteras – bara att ta bort eller infoga en rad här eller där. Men den här extrema avmattningen kan allvarligt hindra ett arbetsflöde, och det beror inte på att jag använder en underdriven maskin. Det är för att det är en webbapp.

En sista punkt jag kommer att ta upp är att vissa grundläggande funktioner, som att lägga till text i din design, är låsta bakom Premium-prenumerationen, vilket är särskilt irriterande när du tänker på att det inte ens kan hantera flerradstext. Ett liknande öde väntar den grundläggande spegelobjektsfunktionaliteten. Premiumtjänster bör lägga till avancerade funktioner, inte ta bort grundläggande.

Glowforge Pro: Inte för alla

De Glowforge Pro är en kompakt och otroligt välgjord bit av kit som är perfekt för en småskalig hobbyverksamhet – om du kan motivera premiumprenumerationen som nästan är nödvändig och prissätta dina produkter därefter så att det är vettigt att köpa Proofgrade-material. Det är superlätt att använda, guidar dig på vägen och tar bort behovet av att justera dina inställningar i det oändliga. Du hittar mycket värde i biblioteket med premium designmallar som kan anpassas och säljas.

Men för alla andra som vill arbeta med standardmaterialstorlekar eller vill använda icke-webbaserad programvara, finns det mer tillgängliga alternativ där ute som inte är beroende av en prenumerationsmodell. De kommer inte att vara tillnärmelsevis lika snygga som Glowforge Pro, och kommer att kräva att du räknar ut dina egna materialinställningar, men i slutändan får du bättre värde och fler funktioner.

Glowforge Pro

Glowforge Pro är en otroligt kapabel hårdvara som erbjuder obegränsade kreativa möjligheter, speciellt när den paras ihop med deras beprövade och testade streckkodsmaterial för perfekta skärnings- och graveringsinställningar. Det hämmas dock av ett begränsat mjukvarupaket som endast är tillgängligt för webben och nästan obligatoriskt abonnemang, vilket gör det svårt att motivera premiumpriset.