6 sätt att se till att dina Chrome-tillägg är säkra

De flesta Chrome-tillägg är säkra att använda, men skadliga tillägg med breda behörigheter kan potentiellt komma åt innehållet på webbsidorna du visar, kopiera sessionstokens eller till och med komma åt din betalningsinformation.

Det är viktigt att välja dina Chrome-tillägg noggrant, så här är de bästa sätten att säkerställa att dina Chrome-tillägg är säkra.

1. Använd Chrome Web Store

Det säkraste sättet är att använda Chrome Web Store, den säkraste platsen för att installera tillägg för Chrome. Enligt Chome Stats har Chrome Web Store över 125 000 tillägg och webbappar. Oavsett om du letar efter en lösenordshanterare eller ett tillägg för att öka din kreativitet, kommer du förmodligen att hitta något som passar.

Den största nackdelen med att använda Chrome Web Store är att det fortfarande kommer att finnas skumma Google Chrome-tillägg som du inte bör installera. Och så bör du fortfarande verifiera tilläggets trovärdighet innan du installerar det. Fördelen är att om du av misstag laddar ner ett skadligt Chrome-tillägg och Google tar bort det, kommer du att meddelas och tillägget kommer att inaktiveras på din dator.

2. Undersök utvecklaren

Innan du installerar ett tillägg, undersök utvecklarens legitimitet. För att hjälpa dig att skilja mellan en professionell utvecklare och en säkerhetsrisk, kontrollera om utvecklaren har en fullständig webbplats eller en offentlig profil. Om du litar på utvecklaren kan du garantera att Chrome-tillägget du laddar ner är legitimt genom att ladda ner det direkt från deras webbplats.

Den enda nackdelen är att vissa utvecklare gör tillägg skadliga månader eller år efter att de initialt släppts eller hittar konton som äventyrats och skadlig kod lagts till. Lita på dina instinkter och använd ett annat webbläsartillägg om något är fel.

3. Se till att tillägget uppdateras regelbundet

Du bör också se till att ett tillägg uppdateras regelbundet innan du installerar det. Om ett tillägg är föråldrat är det mindre säkert än aktuella tillägg. Det är ingen idé att använda ett tillägg när det kan innehålla sårbarheter som skulle utsätta dig för risker när du surfar på webben.

4. Kontrollera recensioner

Recensioner är din bästa vän! Att kontrollera recensioner från personer som har använt ett webbläsartillägg hjälper dig att få insikt i tjänsten baserat på andras erfarenheter. Du kan också mäta den genomsnittliga upplevelsen för användare och om de anser att Chrome-tillägget är säkert.

Om en stor del av recensionerna är negativa, leta efter en liknande tillägg med fler positiva recensioner. Du kan läsa recensioner av Google Chrome-tillägg på Chrome Web Store.

5. Utför antivirusskanningar regelbundet

Med pålitlig antivirusprogramvara kan du hålla ett öga på allt som kommer in i din webbläsare. Kända skadliga Chrome-tillägg, PUPs (potentiellt oönskade program) och alla okända men igenkännligt skadliga nätverk eller intern aktivitet kommer alla att upptäckas av ett välrenommerat antivirusprogram som Bitdefender eller Malwarebytes.

Men antivirusprogram kan bara göra så mycket för att skydda dig online, och Chrome-virus och PUP:er kommer alltid att försöka förbli oupptäckta så länge som möjligt. För att undvika att överväldiga din webbläsare med för många tillägg, installera bara de du verkligen behöver.

6. Använd Chrome Enhanced Safe Browsing och surfa säkert på webben

Du kan överväga att använda Chrome Enhanced Safe Browsing för att skydda dig mot skadliga webbläsartillägg. Förbättrad säker surfning är ett kraftfullt webbläsarläge som i huvudsak fungerar som ett webbläsarantivirus och skyddar dig från farliga nedladdningar, tillägg och webbplatser. Du kan aktivera Chrome Enhanced Safe Browsing genom att öppna inställningarna för ditt Google-konto under Säkerhet > Hantera förbättrad Safe Browsing > Förbättrad säker webbsökning.

4 sätt att leta efter tecken på en farlig Chrome-förlängning

Om du är särskilt tekniskt kunnig kan du ta din digitala säkerhet i egna händer genom att undersöka Chrome-tilläggen du använder. Du kan börja med metoder som att kontrollera tilläggsbehörigheter, inspektera nätverksspår och använda källvisaren för Chrome-tillägget.

1. Kontrollera dina tillägg i CRXcavator

CRXcavator utvärderar Firefox, Edge och Chrome-tillägg och beräknar ett riskpoäng baserat på faktorer som svaga säkerhetspolicyer och överdrivna behörigheter. Genom att söka efter tillägget med CRXcavator (eller ange tilläggs-ID från URL-adressen – strängen med bokstäver eller siffror), kan du se en rapport om ett tillägg och fatta ett välgrundat beslut om du vill ladda ner det.

2. Tänk på dina Chrome-tilläggsbehörigheter

CRXcavator ger utmärkt insikt i pålitligheten hos Google Chrome-tillägg, men det är bara användbart med sammanhang. När du vet vilka behörigheter en webbläsare begär bör du överväga om den rimligen behöver det. Trots riskerna kommer ett Chrome-tillägg för lösenordshanterande att behöva tillstånd för att komma åt innehållet på en webbsida och fylla i formulär. Samma behörigheter skulle vara orimliga för ett väderwebbläsartillägg.

3. Inspektera nätverksspårning i utvecklarverktyg

Utanför CRXcavator kan du få otrolig insikt i huruvida ett Google Chrome-tillägg är skadligt genom att övervaka dess nätverksaktivitet. Du kan få mer information om aktiviteten på ditt nätverk genom att fånga en nätverksspårningsfil via din webbläsare, som förklaras av IBM.

4. Använd Chrome Extension Source Viewer

Du kan få den bästa uppfattningen om vad ditt webbläsartillägg gör genom att analysera källkoden som produceras av Chrome Extension Source Viewer. Källkodsanalys är onekligen svårt, men dina chanser att lyckas kommer att förbättras om du förstår hur webbläsartillägg görs.

Chrome-tillägg är en stor bekvämlighet eftersom de kan göra surfandet online mycket enklare, men det är viktigt att se till att alla Chrome-tillägg du installerar är säkra att använda.