Typer av anslutning för grafikkort förklaras

Spread the love

Vi förstår alla vikten av grafikkort (grafikkort), särskilt spelare. Många gånger måste vi också ansluta till externa grafikkort för att förbättra kvaliteten på grafik/videoskärmen i vår enhet. I sådana fall måste du förstå olika anslutningstyper för grafikkort. Den här artikeln kommer att prata om en mängd olika videoskärmar, videoportar och grafikkort; vi kommer att gå in i detalj om PC-displayporttyper, datordisplaykabeltyper och allt att göra om videoskärmar. I slutet av den här artikeln kommer du att lära dig om videoin- och utströmmar, typer av kabelstift, grafikkort och olika typer av videoskärmar. Den här artikeln kan också vara en bra guide för spelare att förstå hur de kan optimera sin spelprestanda och förbättra sin spelupplevelse.

Typer av anslutning för grafikkort förklaras

Här har vi förklarat olika typer av grafikkortskontakter och datorskärmskabeltyper i detalj.

Vad är ett grafikkort?

Det är viktigt att förstå vad ett grafikkort är för att förstå många andra begrepp som förklaras i artikeln senare. Ett grafikkort är en hårdvaruenhet som beräknar och kontrollerar utseendet på en bild på en skärm. Det förbättrar kvaliteten på skärmen. Denna hårdvara är ansvarig för bearbetningen av grafik. Den är ansluten till moderkortet på en dator. De moderna grafikkorten kommer med en mängd olika portar som ansluts till externa enheter som TV eller monitorer för att visa bättre video och ljud. Vi kommer nu att lära oss om grafikkortskontakttyper och de olika syftena de används för. Nedan finns en lista över de bästa videoanslutningstyperna.

Obs: Ett grafikkort i toppklass kan lägga en stor belastning på enhetens strömförsörjning och det är något du bör undvika.

Anslutningstyper för grafikkort

Följande är typer av grafikkortsanslutningar.

1. PCI Express x16-kontakt

Detta är det vanligaste gränssnittet för moderkort som används i våra enheter som PC. Tidigare moderkort brukade ha ISA-slots och de användes för att ansluta allt till datorn och inte bara grafikkort. När PC-tekniken utvecklades var ISA-kortplatserna inte tillräckligt snabba för datorgrafik. År 2004 PCIe lanserades, som står för Peripheral Component Interconnect Express. Det var en snabbare version av vanliga PCI:er. Dessa PCIe-platser finns i olika storlekar. Till exempel: PCIe x1- eller PCIe x16-platser.

  Hur man aktiverar privat läge på LinkedIn för att se profiler anonymt

PCI Express kommunicerar data till och från platser i något som kallas lanes. Du kan visualisera data som flödar här som en rad personer eller objekt. Om ett körfält med människor eller mer exakt data färdas till en PCIe-kortplats, är det en PCIe x1-kontakt. Om vi ​​vill få mer data till kortet kan vi inte öka hastigheten på kortet utan vi kan lägga till fler körfält. Så om vi ökar antalet körfält med 4 får vi PCIe x4. I det här fallet får vi 4 fler körfält för data att resa sedan vi 4 gånger så mycket data samt 4 gånger dataöverföringshastigheten. Om vi ​​kan öka banorna med en faktor 16 får vi PCIe x16-kontakter som är den modernaste av grafikkortskontakttyper. Vissa funktioner hos PCI Express x16-kontakter är

 • Den levererar 75W till grafikkort.
 • Dataflöden i körfält.
 • Det räcker för mellanklassgrafikkort.
 • Det räcker för grafikkort med högre mellan- och högintervall. Dessa grafikkort kräver en extern anslutning för vilken vi använder 6-poliga och 8-poliga kontakter.

De nedan nämnda kontakterna kommer att anslutas till enskilda komponenter i en dator som grafikkort. Allt eftersom tekniken fortskrider behöver vi kraftfullare kontakter för att leverera mer ström till processorerna; det var då 8-stiftskontakten lades till. 6- och 8-stifts PCIe-strömkontakterna används också för att förse avancerade PCI-Express-videokort med extra ström för att de ska kunna köras. Dessa kontakter ansluts inte till moderkortet, de ansluts direkt till grafikkortet, och beroende på det grafikkortet kommer de att använda antingen 6- eller 8-stiftskontakterna eller båda samtidigt.

2. 6-stifts kontakter

Dessa kontakter kan användas för att leverera ytterligare 75 watt energi till vår grafiska bearbetningsenhet. En PCIe x16-kontakt används för att leverera 75 Watt energi också, och genom att lägga till en 6-stiftskontakt får vi ytterligare 75 Watt energi, vilket summerar till en total strömförbrukning på 150 Watt. Om dina grafikkort förbrukar mer än 75 watt energi kommer de att ha en 6-stifts PCI Express-kontakt. Grafikkort i mellanklassen använder 6-stiftskontakter.

  Så här åtgärdar du fel 0x3a98 i WlanReport

3. 8-stifts kontakter

Som namnet antyder är det en 8-stiftskontakt som ansluts till moderkortet som ger mer ström till de nyare, strömkrävande CPU:erna. Dessa stift används för att leverera 150 watt energi till ditt grafikkort. Genom att använda en 8-stiftskontakt kan ett grafikkort få totalt 225 watt energi; 75 W från PCIe x16 och 150 W från 8-stiftskontakten. De mest moderna och förstklassiga grafikkorten kommer med en 8-stiftskontakt. Vissa extremt strömkrävande grafikkort kan ha en 6-stiftskontakt och en 8-stiftskontakt eller två 8-stiftskontakter också.

4. 12-stiftskontakt

När NVIDIA gjorde sitt mest kraftfulla grafikkort behövde det mycket extra kraft; det var då 12-stiftskontakten introducerades. Den är nästan lika stor men har mer kraft än en 8-stiftskontakt.

Datorskärmskabeltyper

Det är viktigt att förstå datorskärmskabeltyper eftersom det spelar en avgörande roll i anslutningen av en bildskärm till processorn. Dessa kablar krävs också för anslutning av din TV och videospelare. Listan nedan hjälper dig att förstå olika typer av datorskärmskablar samt de bästa videoanslutningstyperna

1. DVI-kabel

Bild av Andreas Lischka från Pixabay

DVI står för Digital Video Interfaces. Vanligtvis är grafikkort med ett lågt pris utrustade med DVI. Den stöder en maximal upplösning på 1920×1080 pixlar, men dyrare grafikkort stöder också en upplösning på 2560×1600 pixlar. Vissa funktioner hos en DVI-kabel är

 • Den används för att överföra videosignaler i digitalt format.
 • Den används för LCD-skärmar.
 • Den arbetar med en mycket hög signal.
 • Den sänder både analoga och digitala signaler.

2. HDMI-kabel

Bild av Michi från Pixabay

HDMI står för High Definition Multimedia Interface. De flesta moderna hushållsapparater som LCD-TV, projektorer, Blu-ray-spelare etc. är utrustade med en HDMI-port. Alla moderna bärbara datorer och datorer är utrustade med en HDMI-port så att du kan ansluta till en hemmabio eller en LCD-TV. Även här sänds signalen i digitalt format. Vissa funktioner hos HDMI-kablar är

 • Den stöder ljudöverföring tillsammans med videoöverföring. Det finns ingen anledning att använda en separat högtalare.
 • Den stöder hög upplösning.
 • Den har långa kablar som kan gå upp till 30 meter.
 • Det stöds på många enheter.
  Hur man sparar pengar på iCloud-lagring

3. USB-kabel

Bild av OpenClipart-Vectors från Pixabay

USB står för Universal Serial Bus. Det används vanligtvis för att ansluta våra datorer med andra enheter för att dela filer och överföra data. Vissa funktioner i en USB-kabel är

 • Det är inte dyrt.
 • Det är lätt att använda.
 • Den har olika storlekar och kontakttyper.
 • Dess kablar är små i längd.

4. VGA-kabel

Bild av Richard Revel från Pixabay

VGA står för Video Graphics Array. Den ansluter bara videosignaler och inte ljud. Det skapades av IBM och är föråldrat. Den kan endast användas när du inte har några andra tillgängliga alternativ. Den har ett blått trapetsformat gränssnitt och överför analoga signaler. Men när plattskärms-LCD-TV-apparater började dyka upp krävde de en högre upplösning och långsamt började VGA bli överflödig. Även om de sällan används idag, kommer olika enheter som tv-apparater, projektorer, bildskärmar etc. med en VGA-port.

***

Vi hoppas att den här videon har hjälpt dig att förstå olika anslutningstyper för grafikkort. Denna information kan vara särskilt användbar om du är en spelare. Att förstå dessa kabeltyper för datorskärm kan vara till hjälp om du vill förbättra din videokvalitet eller den övergripande upplevelsen av ditt grafikkort. Om du har några egna input eller vill dela dina tankar om den här artikeln, vänligen meddela oss i kommentarsfältet nedan.