Så här använder du TV-kalibreringsverktyget på din Xbox Series X|S

Din Xbox Series X|S har förmågan att visa en högkvalitativ bild, och chansen är stor att det gör din TV också. Men om dina inställningar inte fungerar tillsammans med varandra, kan du sakna viktiga detaljer i ditt spel. TV-kalibreringsverktyget låter dig kalibrera din TV så att den är fullt kapabel att visa varje detalj på din Xbox Series X|S.

Processen är dock lite komplicerad och kräver att du gräver runt i inställningarna för både din Xbox Series X|S-konsol och din TV. Om du har velat kalibrera din TV ett tag, men du kände dig lite skrämd av det, har vi skrivit en steg-för-steg-guide för att vägleda dig genom processen.

Vad gör kalibrering av din TV för din Xbox Series X|S?

Att kalibrera din TV för din Xbox Series X|S innebär att du justerar TV:ns skärminställningar så att de passar din Xbox perfekt. Detta inkluderar att ändra saker som din TV:s mått, ljusstyrka, färg, kontrast och skärpa så att de kan arbeta tillsammans med din konsol för att ge dig bästa möjliga bild.

TV-apparater kommer med en uppsjö av olika inställningar, och det kan vara skrämmande att försöka ta reda på exakt vad de alla gör. Även om du inte är 100 % säker på vad en viss inställning gör, ger TV-kalibreringsverktyget dig förslag på idealiska inställningar för att göra processen så enkel som möjligt.

Så här kalibrerar du din TV för din Xbox Series X|S

Kalibreringsprocessen är relativt enkel, men den kan vara lång, särskilt om du inte är bekant med dina TV-inställningar. Det är också svårt att ge exakta instruktioner och terminologi eftersom alla TV-apparater är olika. Men även om varje varumärke använder olika ordalydelser, bör processen inte vara för mycket olik, och alternativ terminologi tillhandahålls för att säkerställa att varje användare kan hitta det de letar efter.

Det första steget för att kalibrera din TV är att hitta och öppna TV-kalibreringsverktyget på din konsol. Du hittar detta i TV- och visningsalternativen. Att aktivera automatisk HDR på din Xbox Series X|S är en annan inställning som du kan hitta i det här avsnittet som kommer att förbättra din spelprestanda ytterligare, men för tillfället väljer du Kalibrera TV.

Den första skärmen ger dig en allmän översikt över vad du kan förvänta dig när du använder verktyget och uppmuntrar dig att lämna din TV påslagen i cirka fem minuter innan du påbörjar processen så att skärmen kan värmas upp. När du har väntat fem minuter och läst igenom instruktionerna trycker du på Nästa.

Vid det här laget kommer du att få flera rekommenderade inställningar för din TV-skärm. För att börja tillämpa dem öppnar du dina TV-inställningar och går till Bild. Börja med att ändra ditt bildläge. Xbox rekommenderar att du ändrar detta till Cinema, Movie eller Standard.

Om du regelbundet upplever fördröjning när du spelar, kanske du vill ha din TV inställd på spelläge istället. Det här läget finns i de allmänna inställningarna, och även om det ökar din prestanda, offrar det också din bildkvalitet.

Använd bildåterställning efter att ha ändrat inställningarna för bildläge för att uppdatera skärmen och gå vidare till inställningarna för färgtemp eller färgton. Den här inställningen kommer troligen att finnas i dina avancerade eller expertbildinställningar. Ändra din färgton till Varm 1, Låg, Mellan eller Neutral.

Rulla upp eller ner tills du hittar en inställning märkt Dynamisk kontrast, svart ton eller skuggdetalj. Stäng av det eller till 0.

Fortsätt rulla tills du hittar någon av nedanstående inställningar och se till att alla är avstängda:

  • Färghantering.
  • Dynamisk färg.
  • Kantförbättring.
  • Rörelsebelysning.

När du har slutfört justeringen av dessa inställningar, tryck på Nästa.

Bildförhållande och skärpa

Du kommer sedan att gå vidare till att justera ditt bildförhållande och bildskärpa. Nyckeln till den här sidan är att de gröna linjerna matchar perfekt med kanterna på din TV. Om de inte gör det, öppna dina bildinställningar igen och välj bildstorleksinställningar.

Inställningen du behöver för de flesta moderna TV-apparater är 16:9. Om du kalibrerar på en datorskärm kan inställningarna du behöver bli annorlunda igen. Om du inte kan se de gröna linjerna alls, kalibrera din bildskärm med de blå linjerna istället.

Öppna din TV:s bildinställningar och gå till avsnittet Avancerat/Expert. Bläddra ner till inställningen Skärpa och sänk den så lågt som möjligt utan att bilden blir suddig. Var inte rädd för att skruva ner den hela vägen till noll om du kan.

Optimera dina inställningar för ljusstyrka

Tryck på Nästa för att gå vidare till sidan Ljusstyrka. Den första sidan är en allmän beskrivning av hur du ställer in din ljusstyrka. Du kan slutföra processen här eller trycka på Nästa för att se en större version av bilden du behöver.

Nyckeln till att få din perfekta ljusstyrka är att skapa en balans mellan ljus och mörker. Om din ljusstyrka är för låg kommer du inte att kunna urskilja objekt som är gömda i mörka hörn, och om den är för hög kan din bild se utblåst ut under ljusa scener.

För att ställa in din ljusstyrka, gå till dina avancerade/expertbildsinställningar igen och tryck på Ljusstyrka. Bläddra först hela vägen upp så att du kan se det slutna ögat. Scrolla sedan tillbaka ner igen tills det slutna ögat knappt försvinner in i mörkret.

När du är klar bör du inte kunna se det slutna ögat alls, och du bör bara kunna se det öppna ögat. Det är en bra idé att justera den här inställningen medan du sitter på din vanliga TV-plats, eftersom du kanske kan se ögonen olika i olika vinklar.

Om du inte kan se det slutna ögat alls, gå tillbaka till TV:ns allmänna inställningar och välj Extern enhetshanterare. Öppna HDMI Black Level-inställningen och ändra den till Auto, Low eller Limited. Gå sedan tillbaka till din Xbox för att komma till dina allmänna inställningar och välj Videofidelity & overscan.

Ändra din färgrymdsinställning till Standard och återgå till TV-kalibreringsverktyget för att hoppa till sidan Ljusstyrka. Du borde kunna se det slutna ögat nu. Tryck på Nästa när du har nått din perfekta ljusstyrkeinställning.

Optimera dina kontrastinställningar

Nästa upp är skärmen för kontrastinställningar. Detta är en liknande inställning som sidan Ljusstyrka, men du har två solar och två ögon nu istället. Öppna dina avancerade/expertbildsinställningar och hitta kontrastinställningen.

Du vill bara knappt kunna urskilja båda bilderna. Tryck på Nästa när du är klar.

Ljusstyrka igen

Följande sida kräver att du kontrollerar din ljusstyrka igen. Att ändra kontrasten kan påverka ljusstyrkeinställningen, så kalibrera om den om det behövs och fortsätt till nästa sida.

Justera dina avancerade färginställningar

Den sista sidan är dina avancerade färginställningar. Tanken på den här sidan är att justera dina färginställningar så att vart och ett av blocken till höger är individuella, och inga färger blöder in i de intilliggande. Det enklaste sättet att göra detta är genom att sätta på TV:ns blåfilter eller ändra ditt RGB Only Mode till Blue. Detta kan hittas i dina avancerade/expertinställningar.

När din TV-skärm är blå, öppna färginställningarna på din TV och justera den så att de blå och vita kolumnerna på toppen ser likadana ut. Bläddra sedan till Tint eller Hue och justera det så att de rosa och cyankolumnerna på botten matchar. När alla färger matchar, ändra ditt RGB-filter tillbaka till normalt och tryck på Klar. Din TV kommer nu att vara perfekt kalibrerad till din Xbox Series X|S.

Det finns många fler inställningar att utforska på din Xbox Series X|S för att se till att den ger dig den bästa möjliga spelupplevelsen. Att öka FPS på din Xbox Series kan ge dig ännu bättre prestanda, och det finns också en rad ljudinställningar att optimera på din Xbox Series X|S så att din ljudkvalitet kan matcha den på din skärm.

Låt dina Xbox-spel se så bra ut som möjligt

Att kalibrera din TV för din Xbox är en lång process, men det är helt värt det för att njuta av dina spel med bästa möjliga bildkvalitet.

Om du har haft din Xbox Series X|S länge och du aldrig har kalibrerat din TV, finns det en god chans att du kanske inte får ut det mesta av varken din Xbox eller TV-skärm. Och att använda TV-kalibreringsverktyget på din Xbox är definitivt billigare än att köpa en ny TV för att få bättre bildkvalitet.