När Google kommer att meddela dig om borttagna Chrome-tillägg

Chrome Web Store har många tillägg, oavsett om det är produktivitet eller anpassning. Men vad händer om butiken plötsligt tog bort ett av dina tillägg? Det är ett drag som Google kommer att implementera för att skydda sitt onlineekosystem.

När tas ett tillägg bort från Chrome Web Store?

I en blogginlägg om Chrome-utvecklare publicerad i augusti 2023, med start i Chrome 117, som släpps i september 2023, kommer användare att meddelas när ett tillägg inte längre är tillgängligt i Chrome Web Store på grund av ett av tre begränsade fall:

 • Utvecklaren tog bort tillägget från publicering.
 • Tillägget togs bort eftersom det bröt mot policyn för Chrome Web Store
 • Tillägget markerades som skadlig programvara.
 • Även om det är utformat för att hålla sitt ekosystem säkert, säger Google att det begränsar chanserna att påverka äkta tillägg.

  Aviseringen rensas automatiskt när ett problem med tillägget löser sig. När en utvecklare underrättas om en möjlig överträdelse och får tillräckligt med tid för att hantera ärendet eller överklaga, kommer meddelandet inte att visas för deras publicerade tillägg.

  Bildkredit: Chrome Developers Blog

  Den här funktionen finns i avsnittet Säkerhetskontroll i Sekretess- och säkerhetsinställningarna, som du kan komma åt genom att klicka på de tre vertikala prickarna uppe till höger i webbläsaren eller trycka på Alt + F och klicka på Inställningar längst ned i rullgardinsmenyn.

  Bildkredit: Google Developers Blog

  Om du klickar på knappen Granska i avsnittet Säkerhetskontroll omdirigeras du till din Tilläggssida, där du kan ta bort tillägget eller ignorera varningen och behålla den.

  Som med tidigare Chrome-versioner inaktiveras skadliga tillägg automatiskt, vilket innebär att användare inte kan bestämma sig för att behålla dem. Företaget föredrar att stoppa tillgängligheten av dessa tillägg innan de kan orsaka skada och vill inte utsätta användarna för risker.

  Användare kan sedan lära sig beslutet bakom förlängningens borttagning. Du behöver dock inte vänta tills Chrome 117 för att prova den här funktionen. Du kan testa det manuellt med Chrome 115 eller 116 med Chrome Flags. Skriv eller kopiera chrome://flags/ i adressfältet och tryck på Retur.

  Skriv eller kopiera sedan Extensions Module i Säkerhetscheck i sökfältet och se experimentet visas nedan utan att trycka på Enter. Klicka på rullgardinsmenyn och klicka på Aktiverad.

  Starta om Google Chrome genom att klicka på Starta om längst ned till höger för att tillämpa ändringarna, och du kan nu granska dina tillägg via avsnittet Tillägg i dina inställningar.

  Ta reda på när ett Google Chrome-tillägg tas bort

  Googles beslut att meddela användare om borttagna Chrome-tillägg är ett viktigt steg mot att öka branschens ansvarsskyldighet. Genom att ge användarna en förklaring ger Google tillbaka kontrollen i användarens händer, vilket gör att de bättre kan kurera sin webbupplevelse.

  FAQ

  F: Varför tar Chrome bort tillägg?

  Chrome-tillägg kan tas bort av olika anledningar. Tillägget kan till exempel ha flaggats som skadlig programvara, så Chrome kan ha inaktiverat det för att skydda din data. Det är också möjligt att tillägget avbröts av utvecklaren, var inkompatibelt med den senaste versionen av Chrome eller bröt mot policyerna för Chrome Web Store.

  F: Är det dåligt att ha många Chrome-tillägg?

  Det är inte nödvändigtvis dåligt att ha många Chrome-tillägg, men det rekommenderas inte heller. Att ha för många Chrome-tillägg kan sakta ner webbläsaren och öka arbetsbelastningen på din enhet, vilket kan leda till att batteriet laddas ur snabbare. Ännu viktigare är dock att skumma tillägg potentiellt kan användas för att stjäla din data eller injicera skadlig kod i din webbläsare, så det är klokt att se till att dina Chrome-tillägg är säkra.