Så här fixar du en instabil Wi-Fi-anslutning: 6 tips och korrigeringar

Undrar du varför ditt nätverk är instabilt? Instabilt Wi-Fi börjar ofta med trådlös överbelastning, vilket är vanligt i livliga områden.

I huvudsak kan för många konkurrerande Wi-Fi-signaler påverka anslutningshastigheten negativt. Det finns dock sätt att fixa en instabil Wi-Fi-anslutning och återställa normala anslutningshastigheter. Men kom ihåg att Wi-Fi-instabilitet kan uppstå av andra orsaker, såsom en Windows-uppdatering, ljusbågsström, väderfenomen och mer.

Instabilt Wi-Fi orsakas av trådlösa störningar

Trådlös överbelastning orsakas av problem med två faktorer: frekvensöverlappning och begränsade Wi-Fi-kanaler.

1. Trådlös överlappning

Föreställ dig en gammal bilradio. Att vrida på stationsratten spelar ibland upp en rörig kombination av två olika radiostationer. Det beror på att två radiotorn kan fungera på samma frekvenskanal. Detsamma gäller för Wi-Fi-routrar: när två eller flera routrar sänder på samma kanal saktar de ner varandra och orsakar instabila anslutningar.

Problemet är värst i täta bostadsutrymmen. Till exempel, i ett lägenhetskomplex kan dussintals routrar sända på samma kanal. Inte ens modern Wi-Fi-teknik, som delar upp varje band i kanaler, klarar inte av den nivån av störningar.

2. Wi-Fi-kanaler

Precis som radio är Wi-Fi uppdelat i frekvenser på gigahertz (GHz) spektrum på 2,4 GHz och 5 GHz för Wi-Fi 5 och 6. Om du har Wi-Fi 6E får du tillgång till det nyligen tillgängliga 6 GHz-bandet . Varje frekvens delas upp i mindre steg som kallas kanaler.

2,4 GHz-frekvensen lider av den värsta trängseln på grund av dess begränsade antal kanaler och långa räckvidd. Medan 2,4 GHz har 11 kanaler, är endast tre av dessa icke-överlappande. Det betyder att hastighet och anslutningskvalitet blir lidande när det finns fler routrar i samma område.

Bildkredit: Trådlöst nätverk i utvecklingsvärlden/Wikimedia

5GHz, å andra sidan, erbjuder 23 icke-överlappande kanaler. Den lider också av en kortare räckvidd, vilket innebär färre överlappande radiosignaler. Det påminner mycket om AM- och FM-radio, där AM med längre räckvidd har sämre ljudtrohet, och FM låter bra, men det går på bekostnad av räckvidden.

Lyckligtvis kan du ändra din routers kanal på samma sätt som du kan ändra en radiouppringning. Det fungerar så här: identifiera vilka kanaler som inte är överbelastade och växla över din enhet till den. Om det inte fungerar, överväg att uppgradera din router till en 5GHz eller 6GHz modell.

Wi-Fi 6- och Wi-Fi 6E-routrar erbjuder utmärkt stabilitet

En 6GHz, Wi-Fi 6E modellrouter har tydliga fördelar jämfört med sina föregångare. 6GHz-spektrumet är tillräckligt nytt för att få konsumenter har tillgång till det. Det betyder att det sannolikt inte kommer att drabbas av störningsproblem. Men om du äger en Wi-Fi 6E-router, som erbjuder ett 6GHz-band, har den något fler kanaler än Wi-Fi 5. Enligt Wi-Fi Alliances 6E-specifikationer, en 6E-router kan komma åt 14 ”feta” 80Hz-kanaler eller sju ”supervida” 160Hz-kanaler. Eftersom bredare kanaler är snabbare erbjuder 6E både hastighet och tillförlitlighet.

3. USB 3.0-enheter och kablar genererar trådlösa störningar

En annan källa till trådlös störning är strålning som genereras av oskärmade USB 3.0-kablar och enheter. Tack vare en bugg i USB 3.0-standarden, som diskuteras i en Intel White Paper pdf, vissa kablar avger en mycket kort räckvidd på 2,4 GHz och trampar över signalerna från Bluetooth och 2,4 GHz trådlösa enheter. Det finns flera möjliga korrigeringar:

 • Koppla ur dina USB 3.0-enheter och kontrollera om din trådlösa signal förbättras
 • Köp skärmade kablar
 • Flytta dina trådlösa mottagare bort från USB 3.0-kablar och enheter med förlängningskablar
 • Flytta USB-donglar så långt bort som möjligt från antenner eller USB-sändare/mottagare
 • Bara en notering om skärmade kablar: de har ett lager av metall som skyddar kabeln från externa trådlösa störningar. Men det metallskiktet hindrar också kabeln från att fungera som en antenn för 2,4GHz-strålning. Bortsett från kablar, avger många dåligt designade donglar och USB-enheter också störningar när de ansluts till en USB 3.0-port. Så att helt enkelt koppla ur alla dina donglar förbättrar ibland trådlös anslutning på 2,4 GHz-spektrumet.

  Så här fixar du din instabila Wi-Fi-anslutning med hjälp av Wi-Fi Analyzer

  Det finns många Wi-Fi-nätverksanalysatorer med liknande funktionalitet, men vi kommer att använda Wi-Fi Analyzer för den här korta guiden.

  1. Ladda ner och installera Wi-Fi Analyzer

  På Windows kan många gratisappar analysera kvaliteten på trådlösa kanaler. Ett av de bästa alternativen är Wi-Fi Analyzer, som är tillgänglig på Microsoft Store. För de utan Windows, sök efter ”Wi-Fi Analyzer” i ditt respektive operativsystems appbutik och du kommer att se dussintals alternativ.

  Ladda ner: Wi-Fi Analyzer för Windows (Fri)

  Om du har Windows men inte kan komma åt Microsoft Store rekommenderar jag NirSofts WifiInfoView. Båda Wi-Fi-analysapparna fungerar i princip på samma sätt.

  2. Upptäck instabilt Wi-Fi

  Att använda Wi-Fi Analyzer är väldigt enkelt. Installera bara och kör appen. Efter installationen kan du starta den genom att gå till Windows-sökning (Windows-tangenten + S) > Wi-Fi Analyzer.

  Verktyget bör detektera din Wi-Fi-signalstyrka, från noll till -100 decibel milliwatt (dBm). Om du har ett 5GHz-nätverk kan du växla mellan att detektera 2,4GHz och 5GHz med en växling längst ned i appgränssnittet.

  För att analysera din trådlösa routers signalkvalitet, vidta följande åtgärder:

  Klicka på Analysera i den övre menyraden.

  Wi-Fi Analyzer visar sedan en visualisering av Wi-Fi-nätverken i din närhet. Om två nätverk sänder på samma kanal kommer du att märka överlappning. Varje kanal har ett nummer mellan ett och 161 på 5GHz-frekvensen och ett till 11 på 2,4GHz-frekvensen.

  Så här ser det ut när två nätverk överlappar varandra:

  X-axeln representerar de tillgängliga kanalerna på 2,4 GHz-spektrumet. Som du kan se är kanalerna fyra till sju obesatta. Kanal fem och sex har ingen som helst konkurrens. Med tanke på appens analys borde jag ändra min routers 2,4 GHz-kanal till antingen fem eller sex.

  Men hur ändrar du din routers kanal?

  3. Hur du ändrar din routers kanal

  För att komma åt din routers inställningar krävs en webbläsare som Chrome eller Microsoft Edge. Tillgång till dess inställningar varierar tyvärr mellan olika routermodeller, men vissa allmänna regler gäller.

  Du kan göra en internetsökning för att hitta inloggningsadressen för ditt specifika routermärke och modell.

  De flesta routrar använder ”admin” som inloggning och ”lösenord” som lösenord. Inloggningsuppgifterna kan också vara tryckta på baksidan av routern eller i bruksanvisningen som följde med den. Om du inte kan komma åt din router, försök att söka på internet efter din individuella routers åtkomstmetod.

  För min egen Telus-router är det enkelt att byta Wi-Fi-kanal. Först navigerar jag till routerns inloggningsadress och anger mitt användarnamn och lösenord. Att byta kanal finns vanligtvis under Trådlösa inställningar > Avancerade inställningar.

  Jag ändrar sedan nätverkskanalen till alternativet som erbjuder en bra anslutning, sparar inställningarna och startar om routern genom att slå på den (stänga av och på igen). Efteråt slutade det att kopplas slumpmässigt från.

  En sak att nämna är att de flesta moderna routrar inkluderar en dubbelbandsfunktion som kombinerar 2,4GHz och 5GHz frekvenser på ett enda nätverksnamn eller SSID. Den här funktionen är notoriskt opålitlig, och om du har nätverksproblem föreslår jag att du inaktiverar den om inget annat fungerar. På en Telus-router kallas den för SmartSteering. Andra märken har helt andra namn.

  När de är inaktiverade ser du dina 2,4 GHz- och 5 GHz-band som separata nätverk.

  Varför är mitt nätverk instabilt? Så här åtgärdar du instabilt Wi-Fi

  Om ditt Wi-Fi är dåligt är en Wi-Fi-analysapp det bästa sättet att ta reda på din routers idealiska nätverkskanalinställningar. Om du fortfarande får opålitligt internet efter att du har bytt routers kanal, överväg att titta på USB 3.0-felet. Men om alla dina försök att åtgärda problemet misslyckas, är den bästa lösningen att uppgradera din router till Wi-Fi 6- eller 6E-modell, men bara om dina enheter stöder det.

  Det är värt att notera att Wi-Fi 6-routrar ibland erbjuder ett bredare utbud av kanaler, jämfört med äldre Wi-Fi 5-routrar. Som sådan kan en uppgradering av din nätverkshårdvara rensa upp många problem som kanaljusteringar inte kan.