När du ska använda dem i dina mönster

Som digital designer eller illustratör har du säkert hört talas om RGB, CMYK och Pantone, men vet du vad de alla betyder? Det är viktigt att använda rätt färgprofiler för dina digitala mönster för att få bästa möjliga kvalitet i dina resultat.

Vad är färgprofiler?

Färgprofiler eller färglägen är den typ av färg som ditt digitala konstdokument använder. Generiska färglägen är CMYK, RGB och Pantone, men det finns fler specialiserade färglägen inom dessa.

Olika program eller enheter har ibland specifika färglägen. Till exempel har Procreate ett urval av färgprofiler samt vissa specifika Apple-bara RGB-profiler. Du kan också använda olika färgprofiler beroende på den globala region du skriver ut mönster.

Färger ses inte alltid lika på skärmar. Olika färgprofiler används när du skriver ut en design, skapar en skärmbaserad design eller professionellt skriver ut storskalig design för flera upplagor.

Om du skapar digital konst eller tryckt konst bör du lära dig om färgprofiler och när du ska använda dem korrekt. Detta säkerställer att dina resultat alltid är korrekta, konsekventa och den bästa kvaliteten de kan vara.

Vad är CMYK?

CMYK är en utskriftsbaserad färgprofil som står för fyra färger: Cyan, Magenta, Gul och svart (som är känt som Key i designbranschen). Genom att blanda dessa fyra färger kan alla andra färger skapas i tryck.

CMYK är också känt som fyrfärgsprocess eller processfärg, namngiven som sådan eftersom fyra tryckplåtar används i tryckprocessen. CMYK är en additiv process, vilket innebär att tryckning CMYK lägger till varje lager av färg via en halvtonsteknik vilket resulterar i fullfärgsutskrifter.

När ska man använda CMYK

Om din avsikt är att skriva ut bör du alltid skapa dina dokument i en CMYK-profil. Om du till exempel skapar en varumärkesstilsguide eller logotyper, bör du tillhandahålla CMYK-färgvariationer tillsammans med RGB och Pantone, om möjligt.

Det är mycket enklare att konvertera ett dokument från RGB till CMYK, och många online-skrivare gör detta – till exempel när de skriver ut från Canvas tryckeri. Men om du vet från den första designen att du kommer att skriva ut resultatet, är det bäst att skapa dokumentet i CMYK-läge istället för att konvertera det senare, eftersom det inte ger perfekta resultat.

Jämfört med RGB verkar CMYK-färger ofta dämpade. Detta beror på den additiva karaktären hos CMYK-utskrift och bristen på förmåga att återskapa ljusa nyanser. För att få ljusare tryckta färger bör du använda Pantone-färger.

Vad är RGB?

RGB är färgprofilen som används för digitala eller skärmbaserade konstverk och bilder, och det står för rött, grönt och blått. Den använder en reduktiv process med ljus för att skapa färg, vilket ger ett mycket större färgomfångsresultat än CMYK.

Ju mer ljus som används, desto ljusare nyanser, och ju mindre ljus som används, desto mörkare nyanser – vilket är hur svart görs i RGB, med en total frånvaro av ljus.

RGB-färger är reduktiva till sin natur. Det betyder att ju fler färger – eller ljus – som används, desto ljusare eller vitare blir de. Ju färre färger – eller ljusa – som används, desto mörkare blir de. Liknar att tända eller släcka en lampa.

När ska RGB användas

RGB-färgprofiler bör användas för alla digitala mönster som är gjorda för skärmen. Detta inkluderar animationer och video, inlägg på sociala medier, logotypvarianter, karaktärsporträtt och allt annat som ska visas på en skärm eller enhet.

Visst, ibland kanske du vill skriva ut något senare efter att ha gjort det med RGB-färglägen. I det här fallet är det mycket lättare att skapa i RGB och konvertera ditt dokument till CMYK för utskrift än tvärtom.

Vid konvertering av RGB till CMYK, på grund av att RGB-profiler skapar ett större färgomfång, kommer CMYK-motsvarigheten ofta att vara mer dämpad än det ursprungliga RGB-dokumentet. Detta är viktigt att notera, särskilt om färgerna är integrerade i din design.

Vad är Pantone?

Pantone-färger är inte precis en färgprofil du kan välja att skapa ett dokument i, utan är en global färgkonsistens. Även känd som PMS—Pantone Matching System—Pantone är en färgtyp som du kan använda för dina tryckta design- och konstdokument med hjälp av färgrutor.

Som du kanske redan vet är Pantone ett av världens ledande färgföretag. Vanligtvis är Pantone specialiserade på färg, men i designvärlden är Pantone-färger också ett globalt riktmärke för konsistens.

När ska man använda Pantone-färger

För en hobbydesigner, illustratör eller digital konstnär kanske du aldrig behöver använda Pantone-färger. Men om du designar och trycker storskaliga färgmatchade föremål – särskilt för globalt erkända varumärken – kommer Pantone att vara din bästa insats för exakta färger.

Adobe Creative Cloud-programvaran använde för att behålla en Pantone-färgpalett i sina program, men den togs bort 2022. Du måste betala för ett Pantone-häfte om du vill använda konsekventa färger över stora varumärken. Häftets färger ger en tryckt färgruta med en titel och ett nummer – så här Årets Pantone-färg visas.

Pantone-färg eller dekorfärg kan användas för att skapa specialfärger som neon och metallic som inte kan skrivas ut med den typiska fyrfärgsprocessen. Du kan också använda Pantone Studio-appen där du kan skapa färgpaletter.

Med hjälp av ett Pantone-färgsystem säkerställer du att du får exakt den färg som krävs för jobbet, oavsett din skärmkalibrering och var utskriften sker. Men du bör alltid kalibrera din skärmbildskärm för exakta färger för att undvika besvikelse när du skriver ut från en okalibrerad bildskärm.

Till stor del används Pantone-matchningssystem av märken med exakta och ikoniska färger, som Amazon eller UPS, där varumärket kan erkännas internationellt, och därför trycks i olika länder eller av olika tillverkare. En PMS-färg ger exakta färger över hela linjen, oavsett vem som designar och vem som trycker materialet.

Vet vilken färgprofil du ska använda

Du har sett akronymerna för färgprofiler, men med så många alternativ är det svårt att veta vilka som ska användas. Alla typer av CMYK-profiler bör användas för generiska tryckta mönster, och RGB för mönster som hålls på skärmar och enheter. Pantone-färger bör reserveras för professionellt varumärkestryck för att säkerställa global konsistens oavsett var, hur eller när designen trycks.