Spotify vs. YouTube Music: Vilken är bättre?

YouTube Music är ett av många Spotify-alternativ som du kan prova, och det har både ett mångsidigt bibliotek och intelligenta funktioner för musikupptäckt. Men är YouTube Music bättre än Spotify? Ta reda på det i denna fullständiga jämförelse.

1. Spotify vs YouTube Music: Musikbibliotek

Spotify och YouTube Music skiljer sig åt när det gäller deras musikbibliotek, men det finns också mycket överlappning.

Spotify

I november 2023 har Spotify mer än 100 miljoner låtar i sin katalog. Oavsett om du letar efter Post Malones senaste album eller rockmusik från 1960-talet, har Spotify dig täckt. Många nya artister börjar också med att dela sina spår på Spotify, vilket hjälper enormt.

Youtube musik

YouTube Music är värd för, som Spotify, mer än 100 miljoner låtar. En stor fördel med YouTube Music är att du kan hitta mashups, konsertklipp och remixer som inte är tillgängliga på Spotify. Med tanke på YouTubes nära samarbete med etiketter kommer du förmodligen inte att möta alltför många problem när du söker efter dina favoritlåtar.

Trots att Spotify har en så stor samling musik, kommer vi att ge YouTube Music övertaget i den här kategorin. Den enkla anledningen är på grund av integrationen som YouTube Music har med YouTube. Ändå är skillnaderna marginella.

Om du vill lära dig mer om vad YouTube Music är, kolla in den här kompletta nybörjarguiden till YouTube Music.

Vinnare: YouTube Music

2. Appar och appdesign

Apparna Spotify och YouTube Music täcker datorer, surfplattor och smartphones. Ändå är apparna utformade på olika sätt och kommer därför att tilltala olika användare. Här är en jämförelse mellan YouTube Music och Spotify för appar och appdesign.

Spotify

Spotify-appen har ett mörkt tema med snyggt organiserade avsnitt. Du kommer att se både personliga och sparade spellistor i avsnittet Ditt bibliotek – och med några användbara tips och tricks för Spotify-spellistor får du ut det mesta av din lyssningsupplevelse.

På Spotify kan du också se vad du nyligen har lyssnat på högst upp på fliken Hem. Här kommer appen även att rekommendera nya poddavsnitt och musik som du kan intressera dig.

Fliken Sök sitter mellan Hem och ditt bibliotek. Det är här du snabbt kan leta efter innehåll du vill spela.

På Spotify-skrivbordsappen kan du se artistsidan för låtar som du spelar för närvarande. Du hittar också deras bio och kommande turnédatum.

Youtube musik

YouTube Music har en väldesignad app som har fyra flikar:

  • Hem
  • Prover
  • Utforska
  • Bibliotek

Du hittar också ett sökfält.

På fliken Hem hittar du en lista med rekommenderade musikvideor samt mixar som skapats åt dig. Detta fungerar på samma sätt som Spotify Daily Mix-funktionen. Dessutom kan du upptäcka rekommenderade album och mer.

Sektionen Samples innehåller utdrag av låtar som kan intressera dig. Spotify inkluderade en funktion som liknar denna 2023, men YouTube Musics version är fortfarande utan tvekan bättre.

Fliken Utforska är där du kan söka efter ny musik baserat på vad som just har släppts, plus listor och olika genrer. Under tiden är biblioteket där du hittar alla dina sparade spår, album, artister och spellistor.

Spotify är den obestridliga vinnaren här. Designen är mer praktisk och dess gränssnitt är mycket mer intuitivt. YouTube Music har gjort många förbättringar, men det krävs fortfarande lite arbete innan det kan konkurrera.

Vinnare: Spotify

3. Musikupptäckt

Är Spotify bättre än YouTube Music för att upptäcka musik? Många skulle säga ja, men skillnaderna är inte så tydliga som du kanske tror. Här är en sammanfattning av vad Spotify och YouTube Music båda erbjuder i detta avseende.

Spotify

I flera år har Spotifys största styrka varit dess funktioner för musikupptäckt. Med verktyg som Weekly Discovery-spellistan och möjligheten att lägga till rekommenderad musik i dina skapade spellistor, kan du enkelt spendera hela dagen med att upptäcka fantastiska nya låtar och artister.

Plus, Spotify är värd för specifika genrer för stämningar och aktiviteter. Det gör att du helt enkelt kan söka efter ämnen som ”Fokus”, och Spotify kommer omedelbart att dra upp spellistor med vitt brus. En automatiserad radiostation kan också startas från vilken låt eller artist du vill.

Det är inte allt. Spotifys algoritmer sammanställer speciella dagliga och veckovisa spellistor åt dig. Bortsett från det hävdar företaget att det finns över 4 miljarder spellistor skapade av både Spotifys egna curatorer och andra användare. Dessutom kan du kolla in Spotify-sajter för att hitta ny musik och spellistor.

Du kan till och med använda Spotifys AI DJ för att blanda ihop din musikström med nya spårförslag.

Youtube musik

Även om YouTube Music har verktyg för upptäckt kan dessa ofta kännas begränsade jämfört med Spotify. På Explore-sidan kan du söka i olika stämningar och genrer, men den är inte på samma nivå som vad Spotify kan erbjuda.

Ett område som YouTube Music utmärker sig jämfört med Spotify är möjligheten att titta på nya musikvideor i appen. Precis som den svenska streamingtjänsten kan du också se listor för olika länder — tillsammans med ett antal trendlåtar. YouTube Music är också användbart om du vill ha en tjänst som fattar beslut åt dig.

Trots YouTube Musics fördelar är Spotify den klara vinnaren här. Med Spotify har du mer kontroll över vad du vill lyssna på.

Vinnare: Spotify

4. Sökfunktioner

Både YouTube Music och Spotify har en sökfunktion. Förutom att leta efter särskilda låt- och albumnamn kan du också använda funktionen för att hitta musik baserad på texterna.

YouTube Musics sökresultat fungerar på samma sätt som Google och YouTube. Du skriver vad du vill söka efter och kan sedan välja från listan med förslag. När du har valt det ser du en lista över de bästa resultaten.

Spotify, å andra sidan, genererar sökresultat när du söker. Så du kan snabbt hitta det du letar efter. Och om du har sökt efter en låt baserad på texten, kommer du att se Lyrics match skriven i text.

YouTube Music har en stark sökfunktion, och det är inte förvånande när man tänker på dess kopplingar till Google. Men ur musiklyssningssynpunkt är Spotify återigen mer intuitivt.

Vinnare: Spotify

6. Podcasts

Ett område där Spotify lätt slår YouTube Music är dess förmåga att streama poddar. Spotify har en rik plattform för podcaster, med massor av ämnen att utforska.

Dessutom kan du bläddra bland de mest populära kanalerna och följa en för att få aviseringar när ett nytt avsnitt läggs till. YouTube Music har inte stöd för podcast ännu.

Vinnare: Spotify

7. Ljud

YouTube Musics streamingkvalitet skiljer sig från Spotify. Spotifys webbspelare låter dig streama med AAC 256 kb/s om du är en Premium-prenumerant. Men om du inte är det, halveras den siffran till 128 kb/s. Maximalt i Spotify-appen är 320 kb/s för Premium-användare och 160 kb/s för Spotify Free-användare.

Du kan alltid justera flera inställningar för att få Spotify att låta bättre, som att ändra equalizers och mer.

YouTube Music kan spela upp innehåll med en bithastighet på upp till 256 kbps AAC. Minsta bithastighet du kan använda för YouTube Music är 48 kb/s, vilket är högre än Spotifys (24 kb/s). Även om YouTube Music har en bättre bithastighet än Spotify Free, matchar den inte den betalda versionen. Dessutom har Spotify bättre flexibilitet när man väljer antingen högkvalitativt ljud eller databevarande.

Av dessa skäl måste vi ge Spotify vinsten här också. Men skillnaderna är relativt små och de flesta användare kommer inte att märka dem.

Vinnare: Spotify

8. Ytterligare funktioner

Även om YouTube Music inte gör mycket extra utöver musikutbudet, kan du se annonsfritt på YouTube eftersom det ingår i ett YouTube Premium-medlemskap. Om du konsumerar mycket YouTube-innehåll kommer du förmodligen att tycka att det är ganska användbart. Dessutom kan du sömlöst växla mellan ljud- och videoversionerna för de låtar du lyssnar på.

Spotify har introducerat en rad praktiska funktioner. Du kan läsa texten till din låt (om tillgänglig), tillsammans med att möjliggöra övertoning mellan spår. Dessutom kan du följa dina vänner och se vad de lyssnar på.

En annan stor fördel med att använda Spotify är Spotify Wrapped-funktionen, som ger en fullständig överblick över dina musiklyssningsvanor under året.

Vinnare: Spotify

9. Prissättning

Spotify har en gratisversion, men den här innehåller annonser som kan bli ganska irriterande efter ett tag. Priset för en Premium-prenumeration beror på var du bor – men för USA-baserade lyssnare betalar du $10,99/månad för Premium Individual och $14,99 för Premium Duo. Studenter kan få tjänsten för bara $5,99/månad, medan en familjeprenumeration är $16,99 per månad.

När du lyssnar på musik på YouTube utan ett Premium-abonnemang kan du inte lyssna i bakgrunden. YouTube Music kostar $10,99 per månad, medan YouTube Music och YouTube Premium tillsammans kommer att kosta $13,99 per månad.

Medan de månatliga medlemspriserna för båda är liknande, erbjuder Spotify mer valuta för pengarna när det gäller att lyssna på musik.

Vinnare: Spotify

Spotify vs YouTube Music: Vilket ska du välja?

Är Spotify bättre än YouTube Music? Tja, om du tittar på våra bedömda kategorier kommer Spotify bäst i de flesta av dem. YouTube Music är ett bra tillägg om du redan har YouTube Premium, men vi tycker att appens funktioner är ganska begränsade i jämförelse med Spotify.

Eftersom du kan få en gratis provperiod med båda plattformarna är det värt att prova båda. Du måste också överväga dina behov; tillfälliga lyssnare kanske föredrar YouTube Music, medan seriösa förmodligen borde välja Spotify.