Lyssnar Alexa alltid? Hur man stoppar det

Viktiga takeaways

  • Alexa börjar lyssna först när den hör det vakna ordet, men det har förekommit fall där den har misstolkat ljud och spelat in konversationer.
  • Du kan stoppa Alexa från att lyssna genom att trycka på mute-knappen på din Echo-högtalare, men det betyder att den inte svarar på röstkommandon.
  • För att förbättra din integritet, välj mindre vanliga vakna ord som ”Ziggy” och radera din Alexa rösthistorik för att ta bort tidigare inspelningar.

Miljontals människor använder sina Amazon Echos varje dag. Dessa smarta hemprylar är utan tvekan användbara, men de måste lyssna ut ifall du gör ett röstkommando. Så, hur mycket lyssnar ditt Echo på och är din integritet i fara?

Lyssnar Alexa alltid?

Du kan bara få Alexa, din Echos inbyggda virtuella assistent, att svara på röstkommandon genom att använda ett väckningsord. De flesta människor använder standard väckningsord, ”Alexa”, men det finns ett antal andra väckningsord att välja mellan i Alexa-appen, inklusive …

  • ”Dator”
  • ”Siggy”
  • ”Amazon”
  • ”Eko”

När du säger ditt valda väckningsord högt, blir ditt Echos ringljus blått för att indikera att Alexa aktivt lyssnar. Om du inte säger något efter detta kommer det blå ljuset att släckas, och du måste säga det vakna ordet igen för att återfå Alexas uppmärksamhet.

Du kan bara använda ett wake-ord åt gången, vilket kan ändras genom att navigera till enhetens inställningar i Alexa-appen och välja Wake Word.

Det är här frågan om Alexas lyssningsvanor kommer in. Alexa är designad för att vara i ett passivt lyssningsläge, som ständigt bearbetar ljud för att upptäcka det vakna ordet. När väckningsordet har upptäckts lyssnar Alexa aktivt på röstkommandot.

När börjar Alexa lyssna?

Enligt Amazons Echo-sekretessinställningar håller Alexa en inspelning av ditt röstljud när du pratar direkt med henne. Under enhetsinstallationen kan Alexa uppmana dig att skapa en röstprofil. Detta innebär att du spelar in din röst för att känna igen vem du är när du gör en förfrågan. På den officiella Amazon-webbplatsen sägs det att ”Först efter att din Echo-enhet har upptäckt väckningsordet lyssnar Alexa på dina förfrågningar.”

På en separat Amazon-sida står det att ”Echo-enheter är designade som standard för att bara upptäcka ljudvågorna för ditt valda wake-ord, och allt annat ignoreras”. Det står också skrivet på samma sida att ”Alexa är en del av ditt liv bara när du ber Alexa att vara det” och ”Alexa lyssnar inte på dina personliga konversationer.”

Om vi ​​skulle ta Amazons ord på detta skulle vi kunna dra slutsatsen att Alexa bara lyssnar på dig efter att du har sagt det specifika vakna ordet. Men är detta helt sant?

Ett antal historier har uppstått tidigare om att Alexa möjligen lyssnar när hon inte borde vara det. Till exempel, 2018, skapade en kvinnas berättelse nyhetsrubriker när hon hävdade att hennes Amazon Echo hade spelat in en privat konversation och skickat den till en slumpmässig kontakt. Som rapporterats i a CNBC artikelblev kvinnans familj medveten om integritetskränkningen först efter att personen som tog emot samtalet uppmärksammat dem om händelsen.

Som svar på denna anklagelse uppgav Amazon att Alexa av misstag tolkade bakgrundsljud som ett kommando för att skicka ljudet till den slumpmässiga kontakten, som var baserad i Seattle. Det skulle ha inneburit att Alexa misstolkat slumpmässigt brus som väckningsordet, kommandot och namnet på den specifika kontakten.

Hur man stoppar Alexa från att lyssna

Om du vill att Alexa ska lyssna på dina röstkommandon måste du fortsätta att låta den övervaka bakgrundsljud för att upptäcka ditt väckningskommando. Men om du bara vill använda din Echo-högtalare för att spela ljud, och inte vill interagera med den med din röst, kan du stoppa Alexa från att lyssna på dig.

Det enklaste sättet att göra detta är att trycka på mute-knappen på din Echo-högtalare.

Bilden ovan visar mute-knappen som aktiveras på en 4:e generationens högtalare, men alla generationer har en mute-knapp som ser ut som en cirkel med en linje som går genom den. När du trycker på detta kommer Alexa att sluta lyssna. Du kommer att veta att lyssning har avaktiverats när ekoringlampan blir röd.

Om du vill att Alexa ska lyssna på dina röstkommandon, men också vill öka din integritet, finns det några tips och tricks du kan prova.

För det första, undvik att använda väckningsordet ”Dator”, eftersom detta är ett vanligt ord som lätt kan komma upp i dina konversationer. Håll dig till mindre vanliga vakna ord, som ”Ziggy” och ”Alexa” för att minska antalet Alexa som lyssnar när det inte borde vara det.

Överväg dessutom att ta bort din Alexa-rösthistorik. Detta tar bort alla inspelningar av din röst i appen som Alexa kan ha tagit tidigare. Kolla in vår guide om hur du ökar din integritet när du använder Alexa för att hitta ännu fler fiffiga tips.

Även om Alexa har varit känt för att ta sina lyssningsvanor lite för långt, finns det saker du kan göra för att begränsa vilken typ av data den kan samla in. Tänk på detta om du vill öka dina Alexa integritetsnivåer.