10 potentiella korrigeringar att prova

Reagerar din iPhones skärm utan din input, där appar öppnas och vidtar åtgärder på egen hand utan att du rör någonting? Här är några snabba lösningar för att lösa detta ”ghost touch”-problem på din iPhone.

Vilka iPhones påverkas av Ghost Touch?

Ghost touch-problem påverkar oftast iPhone X. I november 2018 erkände Apple att de hade hittat några problem som påverkar iPhone X:s pekskärm. Det meddelade också att det skulle tillhandahålla gratis reparationer till berörda kunder.

Rapporter och klagomål på nätet har dock visat att problemet med iPhone ghost touch också inträffar på nyare modeller. Berörda iPhones inkluderar inte bara iPhone 11, 12 och 13-modellerna utan även äldre modeller som iPhone 8, 7, 6 och 5. Med andra ord är spökberöring något som i sällsynta fall kan påverka vilken iPhone som helst.

Vilken modell du än har, så här fixar du ghost touch på din iPhone.

1. Rengör pekskärmen

Kamerafreun.de/Shutterstock

Det kan låta enkelt, men att rengöra din iPhones pekskärm kan vara ett effektivt försvar mot spökberöring. Om du gör detta kommer du att rensa bort skräp eller damm som får din iPhone att tro att du rör vid skärmen.

För att rengöra din iPhone-skärm, stäng först av den och koppla ur alla kablar. Därefter bör du hitta en mjuk och ren trasa, till exempel en luddfri trasa för rengöring av glasögon. Du bör lätt fukta denna trasa med vatten. Slutligen, börja rengöra pekskärmen genom att torka försiktigt men bestämt från ena änden till den andra.

När du torkar av skärmen, se till att du inte får in fukt i några öppningar.

Apple rekommenderar undvika fönster- eller hushållsrengöringsmedel, samt rengöringsmedel som innehåller slipmedel eller väteperoxid, eftersom dessa kan erodera den oljebeständiga beläggningen som Apple lägger på din iPhones skärm.

2. Ta av ditt skärmskydd

Skärmskydd är tunna lager av glas eller plast som du kan fästa på iPhones pekskärm för att skydda den från repor eller sprickor. Även om de ofta är användbara kan de störa hur pekskärmen fungerar om de är av dålig kvalitet.

Du bör därför prova att ta bort ditt skärmskydd för att se om det löser problem med ghost touch. Ta bort din iPhones skärmskydd mycket försiktigt och långsamt. Börja i ett hörn och dra sedan gradvis bort skyddet från iPhone-skärmen.

Om skyddet har spruckit eller skadats alls, kan det vara säkrare att ta din telefon till en lämpligt kvalificerad verkstad (eller till Apple) för att säkerställa att du inte skär dig på det spruckna glaset.

Du bör också överväga att kontakta tillverkaren av skärmskyddet. Tillverkaren kan vara bättre lämpad att rekommendera den bästa metoden för att ta bort skyddet och kan kanske återbetala dig om skärmskyddet orsakade din iPhones spökberöringsproblem.

Glöm inte att rengöra skärmen igen efter att du tagit bort eventuella skärmskydd.

3. Ta bort din iPhone-fodral

Unsplash

En något vriden skärm är en annan möjlig orsak till spökberöringsproblem på en iPhone. Om din iPhone har ett sådant problem med sin skärm, kanske du kan lösa problemet genom att ta bort alla hårda skal du använder. Ibland kan ett hårt fodral vrida skärmen, och dessa fodral kan också vridas efter ett oavsiktligt fall.

Som sådan är det värt att försöka ta bort det hårda fodralet om din iPhone har ett.

4. Behåll goda laddningsvanor

Pexels

Drar du ofta upp laddningen av din iPhone tills batteriprocenten sjunker till ensiffriga? Eller kanske du ofta låter batteriet dö, och din iPhone har inget annat val än att stänga av sig själv?

Dåliga laddningsvanor kan också orsaka spökberöringsproblem på iPhone. Därför är det bäst att koppla in din iPhone för att ladda innan batteriet sjunker lägre än 20 procent. Överväg att anta de laddningsvanor för smartphones som vi rekommenderar.

5. Håll din iPhone borta från kalla ytor

Även om Apple uppger att en iPhone fungerar bra i omgivningstemperaturer mellan noll och 95 grader Fahrenheit, är det ändå bäst att undvika att lämna den på kalla ytor under längre perioder.

Jag brukade till exempel placera min iPhone på klinkergolvet bredvid min säng när jag skulle sova. Eftersom luftkonditioneringen fyllde upp rummet under hela natten, blev klinkergolvet naturligtvis kallare.

Omedvetet gjorde jag detta i nästan en vecka, och min iPhone började få problem med spökberöring. När jag lämnade min iPhone på mitt träbord istället, upphörde problemet med spökberöring och min iPhone fungerade normalt igen.

6. Starta om din iPhone

Det är alltid en bra idé att starta om din iPhone när den har problem. Detta gäller även spökberöringsproblem, eftersom det är möjligt att rensa din iPhones korttidsminne genom att starta om den kan åtgärda eventuella fel som får skärmen att spela upp.

På samma sätt som att starta om din iPhone men märkbart mer drastiskt, kan du tvinga omstart (eller mjukåterställning) din iPhone. Du kan göra detta om din iPhones spökberöringsproblem är så allvarligt att du inte ens kan stänga av den ordentligt.

7. Uppdatera iOS

Om ghost touch fortfarande är ett problem bör du uppdatera din iPhone. Detta är värt att göra eftersom ghost touch kan orsakas av en programvarubugg som Apple har fixat i en nyligen uppdaterad uppdatering.

För att uppdatera din iPhone, gå till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering. Tryck på Uppdatera nu om en nyare version är tillgänglig.

Om ghost touch bara händer när du använder en tredjepartsapp, bör du uppdatera just den iPhone-appen också för att få de senaste buggfixarna för den.

8. Utför en fabriksåterställning

Om omstarter och programuppdateringar inte stoppar din iPhones ghost touch-problem bör du utföra en fabriksåterställning på din iPhone. Detta är ett bra sätt att ta bort eventuella underliggande programvaruproblem som kan orsaka spökberöring.

Du bör säkerhetskopiera din iPhone innan du utför en fabriksåterställning eftersom den kommer att torka all din data.

För att återställa din iPhone, gå till Inställningar > Allmänt > Överför eller Återställ > Radera allt innehåll och inställningar. När du har utfört fabriksåterställningen måste du gå igenom installationsprocessen igen. Det är här du kan välja att återställa din iPhone från en tidigare säkerhetskopia.

9. Installera om iOS med återställningsläge

Om en enkel tvångsomstart inte fungerar, överväg att sätta din iPhone i återställningsläge och installera om iOS. När du är i återställningsläge kommer din dator att visa ett meddelande som säger ”Det finns ett problem med iPhone som kräver att den uppdateras eller återställs.” Du bör klicka på Uppdatera (om tillgängligt) eller Återställ.

Om du återställer din iPhone från återställningsläget kommer du att torka all din data. Du bör därför säkerhetskopiera din iPhone i förväg, om möjligt.

Om återställningsläget inte hjälper, försök att använda DFU-läget på din iPhone istället. Detta är en ännu djupare version av återställningsläge som löser problem med den fasta programvaran.

10. Ta din iPhone till Apple

Om din iPhone fortfarande lider av spökberöringsproblem bör du boka en tid på din närmaste Apple Store för reparation. Du har nu uttömt mjukvarufixarna, så det måste vara ett maskinvaruproblem som orsakar spökberöring på din iPhone. Till exempel har vissa personer nämnt att felaktig bildskärmsmontering eller pekskärmssäten kan orsaka detta problem.

Du bör inte ta isär din iPhone och försöka fixa den själv om du inte har stor erfarenhet. Det är mycket säkrare att vända sig till Apple Support, där du kan boka tid. Att försöka göra en gör-det-själv-reparation kommer också att ogiltigförklara all garanti du har på din iPhone.

Om din iPhone behöver en hårdvarureparation för att fixa ghost touch, se till att du kontaktar Apple eller en Apple-auktoriserad serviceleverantör. Delar av låg kvalitet eller tvivelaktiga reparationer kan orsaka andra problem med din iPhone-skärm.

Sammantaget är det en bra idé att börja med att kontrollera om problemet med spökberöring ligger hos ditt skärmskydd eller telefonfodral. Överväg sedan om dina användningsvanor av misstag orsakar problemet. Du kan också starta om, uppdatera och, som en sista utväg, återställa din iPhone innan du tar den till en Apple Store eller en Apple-auktoriserad serviceleverantör för reparation.