Hur man installerar Windows på ditt Steam-däck

Viktiga takeaways

  • Genom att installera Windows på din Steam-däck kan du komma åt ett välbekant operativsystem och använda enheten som en ersättare för bärbar dator eller stationär dator.
  • För att installera Windows på ditt Steam-däck behöver du ett USB-minne eller SD-kort, Ventoy-programvara, en GParted ISO och en Windows 11 ISO.
  • Följ vår steg-för-steg-guide för att installera Ventoy, partitionera din SSD, installera Windows 11 och sedan installera Windows-drivrutiner för korrekt funktionalitet på ditt Steam Deck.

Vill du ha ett välbekant operativsystem eller Game Pass på din Steam-däck? Du kan dubbelstarta SteamOS med Windows på enheten. Här är en grundlig guide om hur du installerar Windows 11 på ditt Steam-däck.

Varför du bör installera Windows på ditt Steam-däck

Jhet Borja/MUO

Om du är någon som äger en PC är chansen mycket stor att du kör Windows på den. Windows är bekant för många och är ganska lätt att använda.

Även om du inte har en mus och ett tangentbord på ditt Steam-däck kommer det att innebära vissa navigeringsproblem, men att ha ett operativsystem som är bekant för dig och som du vet hur man använder kan vara värt det uppoffringen.

Att ha Windows på ditt Steam-däck kan också göra det till en arbetsdator eller stationär ersättning. Du kan enkelt använda Photoshop, Microsoft Office-appar, Lightroom och alla vanliga misstänkta på Windows – så länge du är villig att ta med dig en mus och ett tangentbord. Lyckligtvis finns det massor av Steam Deck-tillbehör som kan göra riktigt arbete på det en bris.

Vad du behöver för att installera Windows på ditt Steam-däck

Du behöver bara några få saker för att installera Windows på din Steam-däck, varav de flesta är mjukvara. Men du kommer att behöva några hårdvara tillbehör också.

Hårdvara

För hårdvara behöver du egentligen bara ett USB-minne och en USB-C-hubb för att ansluta den till ditt Steam Deck. Du kan också installera ett SD-kort på ditt Steam Deck så länge det är hyfsat snabbt. En USB 3.0 eller högre flashenhet eller ett UHS-I eller högre SD-kort skulle räcka, men vi skulle inte föreslå något långsammare.

Vi rekommenderar också starkt att du använder en separat PC som vi har gjort i den här guiden, men du kan också använda ditt Steam Deck och följa liknande steg med Linux-versionen av Ventoy.

Ventoy

Den första mjukvaran är Ventoy, ett program som låter dig starta flera ISO från en extern lagringsenhet utan att behöva formatera den för att lägga till en annan ISO. Detta kommer att undvika fram och tillbaka formatering av lagringsenheten som används, vilket gör det lättare att gå tillbaka om du gör ett misstag på vägen.

Bege dig till Ventoys GitHub-sida och på höger sida klickar du på Releases. Rulla ner till Tillgångar och klicka på ZIP-mappen som säger Windows på den. Extrahera innehållet i en mapp på din PC.

GNOME Partition Editor (GParted) ISO

GParted är en ISO som används för att skapa partitioner på din interna SSD på din Steam Deck. Den nya partitionen kommer att vara där du ska placera Windows-installationen. För att ladda ner den, gå till GParted.org och klicka på nedladdningsfilen amd64.iso.

Windows 11 ISO

För att installera Windows på ditt Steam-däck behöver du naturligtvis installationsprogrammet. Du kan enkelt hitta detta på Microsofts Windows 11-sida.

Gå till alternativet Ladda ner Windows 11 Disk Image (ISO) och på rullgardinsmenyn väljer du Windows 11 (multi-edition ISO). Klicka på Ladda ner och välj sedan ditt språk. Det bör då ge dig en annan nedladdningsknapp för att ladda ner Windows ISO som är cirka 6 GB till 7 GB i storlek.

Windows-drivrutiner för Steam Deck

Windows stöder inte all Steam Deck-hårdvara direkt från början. Lyckligtvis har Steam tillhandahållit Windows-drivrutiner så att ditt ljud, Wi-Fi, Bluetooth, SD-kortläsare och APU fungerar som de ska.

Du kan hitta och ladda ner Windows-drivrutinerna för ditt Steam-däck på Supportsida för Steam Deck Windows Resources. Extrahera dem alla i en enda mapp så att du kan klistra in den på ditt SD-kort eller flashminne senare.

Hur man installerar Windows på ditt Steam-däck

Om du har din flash-enhet eller SD-kort redo med all programvara nedladdad, kan du nu börja förvandla din Steam Deck till en Windows-upplevelse. I vårt fall kommer vi att använda ett SD-kort så att vi inte behöver hantera en USB-hubb eller en docka.

1. Installera Ventoy på din flashenhet eller ditt SD-kort

För att kunna köra både GParted och Windows 11 ISO från ett SD-kort utan att behöva formatera det flera gånger, måste du använda Ventoy. Detta kommer att göra saker mycket bekvämare.

För att installera Ventoy på din flash-enhet eller SD-kort, vill du ansluta den till din PC och öppna Ventoy-mappen som du extraherade tidigare. Klicka sedan på Ventoy2Disk.exe.

Du väljer sedan den lagringsenhet du vill lagra Ventoy på. I vårt fall är det SD-kortet på 32 GB. Klicka på Installera.

Nu när Ventoy är installerat, kopiera över GParted, Windows 11 ISO och en mapp som innehåller Windows-drivrutinerna för Steam Deck. Du kan nu sätta in SD-kortet i Steam Deck.

2. Gå in i Steam Deck Boot Manager

Därefter måste du starta från SD-kortet eller flashenheten som du har anslutit till Steam Deck med hjälp av enhetens starthanterare.

Jhet Borja/MUO

För att göra detta, stäng av din Steam Deck först. När den är avstängd håller du ned volymknappen och strömknappen tills du hör en ljudsignal. När du hör ljudsignalen släpper du strömknappen, men håller ned volymknappen tills starthanteraren visas, som i bilden nedan.

Jhet Borja/MUO

Om du håller ned strömknappen efter ljudet kommer du med största sannolikhet att stänga av din Steam Deck igen.

När du är i starthanteraren väljer du SD-kortet eller flashenheten. Detta bör visa Ventoy och både Windows och GParted ISO.

3. Använd GParted för att partitionera din interna SSD

Du måste nu partitionera din Steam-däcks SSD. Om du inte gör det kommer du med största sannolikhet inte att kunna installera Windows 11 på /home-partitionen, och du kommer också att torka SteamOS från din enhet.

Om du bara vill ha Windows på ditt Steam-däck kan du också använda Ventoy för att torka alla partitioner och antingen lämna den kombinerade partitionen som oallokerad eller formatera den som NTFS. Vi föreslår dock inte detta, eftersom SteamOS verkligen är det bästa sättet att uppleva Steam Deck. Det är bättre att ha möjligheten att växla mellan de två än att vara fast med bara Windows.

Jhet Borja/MUO

På Ventoy väljer du GParted för att köra den. Du kan köra det i normalt läge, men om det inte fungerar kan grub2 göra det.

Jhet Borja/MUO

När GParted är öppet, kommer du att hälsas med några saker innan du kan börja partitionera. Först måste du välja inställningarna. Välj den första – GParted Live (standardinställningar).

Välj sedan Rör inte tangentbord och välj sedan ditt språk. Om du bara ska använda engelska, föreslår vi att du bara trycker på A på Steam Deck tills du kommer till huvudskärmen.

Jhet Borja/MUO

Äntligen är du redo att partitionera din SSD. Vid det här laget kan du koppla in musen och tangentbordet för att göra det lättare att navigera. Om ditt SD-kort eller flashminne är det enda du kan se, byt det till din SSD i den övre högra rullgardinsmenyn.

Jhet Borja/MUO

För att partitionera din SSD, högerklicka (vänster trigger) på /home-partitionen eller den största partitionen på SSD:n. Klicka på Ändra storlek/Flytta och flytta den högra väggen till vänster, lämna det tomma utrymmet som en ny oallokerad partition.

I vårt fall lämnar vi cirka 250 GB eller cirka 250 000 MiB för Windows 11. Klicka på knappen Ändra storlek/flytta längst ner till höger för att göra dina ändringar.

Jhet Borja/MUO

Klicka slutligen på den gröna bocken i verktygsfältet. Att glömma att göra detta kommer inte att tillämpa dina partitionsändringar.

Programvaran kommer sedan att bearbeta de nya partitionsstorlekarna, vilket kan ta några minuter beroende på hur stor din SSD är. När det är klart kan du nu trycka på strömknappen för att avsluta GParted och stänga av.

4. Installation av Windows 11 på Steam-däcket

Nu är du redo att installera Windows på ditt Steam-däck. Innan du går till starthanteraren, koppla ur alla andra USB-enheter som du använde tidigare förutom flashenheten. Detta förhindrar att ISO eller Ventoy inte fungerar.

Jhet Borja/MUO

Gå tillbaka till starthanteraren (med volym ned-knappen och strömknappen) och välj SD-kortet eller flash-enheten igen. Med Ventoy öppet väljer du den här gången Windows 11 ISO.

Jhet Borja/MUO

Följ bara inställningen genom att välja rätt språk och tangentbordslayout tills du kommer till Windows-tangenten. Där kan du tryggt välja Jag har ingen produktnyckel om du inte har en.

Jhet Borja/MUO

Fortsätt tills du kommer till rutan Var vill du installera Windows? skärm. Du vill bläddra till botten och klicka på enheten som säger Oallokerat utrymme. Klicka sedan på Ny, så lägger den automatiskt till rätt storlek för dig. Så klicka bara på Använd.

Det kommer sedan att börja installera Windows på den partitionen. När Windows 11 är installerat måste du gå igenom en annan installationsprocess.

5. Installera Windows-drivrutinerna för Steam-däcket

När du har installerat Windows kan du nu installera drivrutinerna för ditt Steam Deck.

För att göra detta, öppna din File Explorer och klicka på Ventoy-enheten. Öppna mappen som vi sa åt dig att placera Steam Deck-drivrutinerna inuti och börja med någon av dem.

Om du uppmanas att starta om, gör det inte än. Du kan starta om när du har installerat alla drivrutiner för att göra det enklare.

Fortsätt att klicka på Installera för de andra drivrutinerna, men du kan upptäcka att ljuddrivrutinerna inte har en körbar fil. För att installera de två ljuddrivrutinerna, högerklicka (vänster trigger) på filen som säger Installationsinformation och klicka på Installera.

När alla är installerade kan du nu starta om din Steam-däck. Om det inte gick så smidigt kan du hänvisa till avsnittet nedan för att hitta ditt problem och lösningen på det.

Potentiella problem och lösningar när du installerar Windows på ditt Steam-däck

Vi har sammanställt några problem som vi stötte på under vår installation och hittat lösningar på dem så att du inte behöver leta runt på internet för att hitta korrigeringar.

ISO:er visar en svart skärm eller startar inte upp

Om ISO:erna inte fungerar korrekt trycker du bara på strömbrytaren en gång för att avsluta och stänga av. Detta beror troligen på att andra USB-enheter är anslutna till ditt Steam-däck som ett tangentbord och en mus. Det är därför vi använde ett SD-kort i vår installation. Ta bort alla USB-enheter utom din flash-enhet eller använd ett USB-C-minne om möjligt.

Om detta inte fungerar kan du också försöka ta bort den andra ISO-filen från SD-kortet eller flashenheten. Du kan också försöka installera om Ventoy som en sista utväg, men detta kommer att formatera enheten så se till att du har allt i en mapp som du enkelt kan klistra in på enheten.

Windows 0x80300001-felet

Jhet Borja/MUO

Det här felet kommer troligen att dyka upp eftersom partitionen du vill installera Windows på inte är i NTFS-format eller en tom oallokerad partition.

Jhet Borja/MUO

Du kan ha skapat en ny partition som ext4 i GParted istället för att lämna den oallokerade partitionen som den är. Om du insisterar på att skapa en ny partition i GParted, se till att den är i NTFS-format och inte ext4.

Windows kan inte installera drivrutiner

Jhet Borja/MUO

Om du närmar dig slutet av din Windows-installation och det plötsligt säger att det inte kan installera drivrutiner, kan andra USB-enheter störa installationen.

Stäng av ditt Steam Deck genom att hålla nere strömbrytaren och koppla ur alla USB-enheter utom din flash-enhet eller SD-kort. Koppla inte in några USB-enheter under installationen för att undvika det här problemet.

Du kan inte hitta SteamOS i Boot Manager

Jhet Borja/MUO

Om du vill gå tillbaka till SteamOS och inte kan hitta det i starthanteraren bör du stänga av ditt Steam Deck och gå till BIOS istället.

För att komma in i BIOS, håll ned volym upp-knappen och strömbrytaren tills du hör ljudet. Släpp strömbrytaren men håll ned volym upp-knappen tills du går in i BIOS.

Jhet Borja/MUO

När du är i BIOS väljer du Boot från fil > eps > efi > steamos > steamcl.efi. Detta bör starta upp dig tillbaka till SteamOS.

Nu när du är i SteamOS kan du sätta tillbaka den till starthanteraren genom att gå in i skrivbordsläge.

I skrivbordsläge, klicka på Steam Deck-ikonen längst ner till vänster och öppna Konsole. Du kan söka efter det genom att ta fram tangentbordet genom att klicka på textrutan och trycka på Steam-knappen + X.

Skriv sedan:

 sudo efibootmgr -c -L "SteamOS" -l "\EFI\steamos\steamcl.efi" -d /dev/nvme0n1p1 

Om du inte har ett sudo-konto och inte kan lägga till kommandot, gå till Inställningar > Användare och tilldela sedan ett användarnamn och lösenord. Du kan sedan försöka lägga till samma kommando i Konsole och lägga till ditt lösenord efter att ha tryckt på Enter. Det kommer då att visa dina startalternativ.

Om du kan se steamcl.efi med en asterisk bredvid dess startordernummer betyder det att den finns i din starthanterare nu. Du kan verifiera det genom att stänga av din Steam-däck och gå in i starthanteraren.

Steam Deck Navigation och kontroller på Windows

Om du har svårt med Steam Deck-kontrollerna på Windows och vill använda kontrollerna som på SteamOS, ladda ner Steam och ha det öppet.

Gå sedan till Steam > Inställningar > Controller > Aktivera Steam-ingång för Xbox-kontroller. Du bör då kunna använda båda styrplattorna som på SteamOS. Du kan också konfigurera den genom att scrolla ner och redigera den i layouterna för icke-spelkontroller.

Steam Deck är en mycket mångsidig enhet eftersom det inte bara är en komplett spelenhet, utan också en full-on PC. Genom att installera Windows på den kan du använda den på samma sätt som din stationära PC för vanligt skrivarbete, men också för mer intensivt arbete som video- och fotoredigering.

Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig att ta reda på hur du installerar Windows på ditt Steam Deck och fixar några av de problem du kan möta när du gör det.