iPhone 15 vs. iPhone 14: Vad har förändrats?

iPhone 15 är helt enkelt en något förbättrad version av iPhone 14. Medan de flesta banbrytande funktioner har riktats mot de dyrare iPhone 15 Pro och Pro Max-modellerna, har standard-iPhone 15 fått anmärkningsvärda uppgraderingar.

Så om du funderar på att köpa en ny enhet och inte kan bestämma dig hjälper vi dig att välja mellan iPhone 14 och iPhone 15.

Design och display

Bildkredit: Äpple

Tyvärr har Apple inte gjort några större skärmändringar av standard-iPhones sedan iPhone 12. Förutom att anta iPhone 14 Pros Dynamic Island, ser iPhone 15 nästan identisk ut med sin föregångare.

Båda modellerna har en 6,1-tums Super Retina XDR-skärm och delar samma dimensioner. Men iPhone 15 kan leverera 2 000 nits toppljusstyrka, jämfört med 1 200 nits som föregångaren erbjuder, vilket gör den bättre för utomhusbruk.

Medan båda modellerna har en aluminiumram med en baksida av glas, tappade iPhone 15 den blanka baksidan för en matt strukturerad yta. Den har också lätt konturerade kanter, vilket gör den mer bekväm att hålla i.

Kamerakonfiguration

Bildkredit: Äpple

IPhone 14 har ett system med dubbla kamera, med en primärkamera på 12 MP och ett ultravidt objektiv. Å andra sidan tar iPhone 15:s huvudkamera ett steg framåt eftersom Apple har höjt upplösningen till 48 megapixlar. Det betyder att du kan ta bilder med obefläckade detaljer och mer exakta och realistiska färger, med flexibiliteten att fotografera i både 24 MP och 48 MP.

iPhone 15:s 12MP ultravida kamera förblir dock oförändrad från sin föregångare. Du kan dock ta fantastiska selfies med båda enheterna, eftersom båda har samma 12MP selfiekamera.

Apple har dock introducerat nästa generations porträtt på iPhone 15, så att du kan ta porträttbilder i standardkameraläget som du kan justera senare i appen Foton.

Prissättning, färger och lagringsalternativ

Bildkredit: Äpple

Efter lanseringen av iPhone 15 sänkte Apple startpriset för iPhone 14 till 699 $. Basmodellen på 128 GB av iPhone 15 säljs för $799, samma som iPhone 14 gjorde vid lanseringen. Båda modellerna kommer i tre olika lagringsvarianter: 128GB, 256GB och 512GB.

iPhone 15 kommer i fem olika färger: gul, grön, blå, svart och rosa. Förutom alternativet Svart visas alla färger avstängda denna gång. Så om du kämpar för att bestämma dig för en färg, se till att kolla in vilken iPhone 15-färg som är bäst för dig.

Å andra sidan finns iPhone 14 i sex ljusa färgalternativ: blå, lila, gul, midnatt, stjärnljus och (PRODUCT)RED. iPhone 15:s svarta färgalternativ bär inte längre den subtila marinblå som är synlig i Midnight iPhone 14.

Prestanda och batteritid

Bildkredit: Apple/Youtube

iPhone 15 drivs av A16 Bionic-chippet, samma processor som levererades med iPhone 14 Pro-modellerna. iPhone 14, å andra sidan, har samma A15 Bionic-chip som Apple introducerade tillsammans med iPhone 13 Pro-modellerna. Apple hävdar att A16-chippet förbrukar 20 % mindre ström än A15.

Med tanke på 4nm-arkitekturen hos A16-chippet kan du förvänta dig bättre prestanda än 5nm A15-chippet. Allt som allt är iPhone 14 utrustad med all kraft du behöver för dagligt bruk. Men att uppgradera till iPhone 15 kan vara en bra idé om du planerar att använda den i flera år.

Apple har också lagt ner Lightning-porten för USB-C på iPhone 15. Även om denna förändring innebär att du kan använda en kabel för att ladda alla dina enheter, finns det inga förbättringar av dataöverföring och laddningshastigheter.

När det kommer till batteritid har båda enheterna upp till 20 timmars videouppspelning och 80 timmars ljuduppspelning, enligt Apples påståenden. Detta är överraskande, med tanke på att iPhone 15 har ett lite större batteri. Laddningshastigheten förblir densamma för båda enheterna – upp till 50 % laddning inom 30 minuter med en 20W-adapter eller högre.

Om du inte vill ha den lilla prestandafördelen och alla fördelar USB-C ger iPhones, kommer du förmodligen inte att märka några förbättringar om du väljer iPhone 15 framför sin föregångare.

Är det värt att uppgradera till iPhone 15?

Du kanske undrar om smärre designjusteringar, liknande batteritid och små prestandaförbättringar motiverar att uppgradera till iPhone 15. När du bestämmer dig för om uppgraderingen är värt det måste du överväga de specifika funktionerna som betyder mest för dig.

Om du vill ha en nyare enhet som kommer att stödja iOS-uppdateringar något längre, är iPhone 15 en enkel sak. Men om du bara behöver en enhet för daglig användning till ett billigare pris kommer iPhone 14 inte att göra dig besviken.

Slutligen, om du redan äger en iPhone 14, är det bättre att skippa iPhone 15 helt och hållet och spara dina surt förvärvade pengar, eftersom det inte är någon idé att uppgradera till en ny iPhone varje år.