Hur man skapar ett instrumentellt spår i Logic Pro på under 30 minuter

Att skapa ditt eget instrumentala spår kan tyckas vara en skrämmande uppgift. Men med rätt verktyg och grundläggande ramverk kan du skapa dina egna musikspår i Logic Pro utan någon tidigare musikalisk utbildning eller teoretisk kunskap.

Vi kommer att gå över några tekniker och metoder som du kan använda i Logic Pro, så att du kan skapa ett grundläggande men ändå kvalitativt instrumentalt spår på mindre än 30 minuter.

Skapa ditt projekt och välj ett tempo

När du skapar ditt projekt i Logic, spara lite tid genom att välja alternativet Software Instrument högst upp och Input 4 eller 5 i rutan längst ner. Om du vet hur man spelar ett instrument, för all del, spela in dem.

Innan du börjar skapa och komponera, vill du fastställa tempot i ditt projekt. Om du redan har en låt eller rytm i huvudet, klicka/knacka med och räkna fyra slag per takt. Du kan prova andra antal slag per takt, men fyra är en bra utgångspunkt.

Tryck på K för att aktivera metronomen i Logic och starta uppspelning för att höra metronomen klickar. Klicka och dra på temponumret i Tempo-displayen längst upp för att ändra BPM. Justera tempot tills det matchar din önskade rytm.

Om du är ny på Logic, kanske du vill kolla in vår nybörjarguide till Logic och Logic Pros bästa kortkommandon.

Välj din nyckel

Nu är det dags att välja nyckeln för ditt spår. En bra utgångspunkt är att börja med C-dur om du vill ha en durtonart, eller a-moll för en mer melankolisk känsla. Detta kommer att hjälpa dig om du inte är bekant med tangentbord eftersom du bara behöver använda de vita tangenterna.

Senare kan du alltid transponera din skapelse uppåt eller nedåt till en annan tonart – välj dina melodiska MIDI-regioner och klicka och dra dem uppåt eller nedåt till önskad tonart.

Bygg grunden för ditt spår

För att konstruera den provisoriska basen för ditt spår, klicka på ett av dina mjukvaruinstrumentspår och välj ett piano-/klaviaturinstrument, som Steinway Grand Piano. Tryck på Cmd + K för att öppna tangentbordet för musik som kommer att vara ditt huvudverktyg för att skapa med mjukvaruinstrument. Vi kommer att använda C-dur som exempel i det här avsnittet.

Tryck på R för att spela in och spela varje vit tangent i en takts längd, med början från C och slutar med C en oktav högre än den första.

Klicka sedan på var och en av de åtta MIDI-regionerna, tryck på Shift + N​​​​, och byt namn på dem till ”1” till ”8”. Använd Q-kvantiseringsknappen i Piano Roll Editor (dubbelklicka på en MIDI-region för att öppna editorn) för att se till att alla är perfekt tempojusterade. Med tanke på att ditt lägre C är samma ton som det högre C, kan du ta bort eller byta namn på den åttonde regionen till ”1”.

Du har nu grundpositionen för alla ackord i C-dur. Kombinationer av dessa ackord kallas ackordförlopp och kadenser.

Det är en bra idé att försöka förstärka ackorden utanför deras grundposition. Ett sätt du kan göra detta är att öppna Piano Roll Editor, trycka på Alt​​​​​ och dra på grundtonen MIDI uppåt för att skapa en ny not. Du kan lägga till en terts (fyra halvtoner upp för dur, tre halvtoner upp för moll) och en femte (sju halvtoner upp) för att fylla i ett dur- eller mollackord.

Denna övning kommer att hjälpa dig vidare när du lägger till andra instrument och lager. Titta på de bästa MIDI-redigeringsverktygen i Logic Pro för att hjälpa dig i denna process.

Ackordprogressioner och struktur

Nästa mål är att skapa kombinationer av dessa numrerade MIDI-regioner. Börja med 1 och prova sedan olika nummer (ackord) och kombinationer för att slutföra din första minisektion med åtta takter.

Generellt sett kan du skapa din nästa åttataktiga minisektion genom att kopiera och klistra in dina första åtta takter, men kom ihåg att lägga till lite variation. De två sista ackorden i den nu 16-taktssektionen är av särskild betydelse eftersom de kommer att förbereda vägen för din nästa 16-taktssektion.

Medan du experimenterar är det viktigt att ha några saker i åtanke. Vissa ackordkombinationer eller kadenser har specifika namn som kan hjälpa dig att veta när du ska implementera dem. Vi ska titta på ackordförloppsexempel som gäller för de två sista ackorden i en fyrataktssektion.

Alla tal följt av 5 är en imperfekt kadens; detta ger en känsla av ofullständighet. 5 följt av 6 är en avbruten kadens; en dramatisk känsla som återigen känns oavslutad. 5 följt av 1 är en perfekt kadens; detta ger en känsla av slutgiltighet, perfekt för slutet av vissa avsnitt och spår.

När du har konstruerat en sekvens med 16 takter är det dags för din nästa 16-taktssektion. Du kan prova att ändra tonarten till relativ moll (6 moll), subdominant (4) eller dominant (5), och/eller lägga till några nya mönster och rytmer.

När den andra 16-taktssektionen är klar, kan du återgå till din första 16-taktssektion med några tillagda utvecklingar; och det kan vara det! Gör det, och du har precis byggt en standard ABA-kompositionsstruktur.

Lägg till lite slagverk och groove

Nu har du dina ackordala och melodiska grunder på plats, du kanske vill lägga till lite punch med en slagverksstämma. Du kan använda Ultrabeat Drum Machine eller Drum Machine Designer i Logic Pro för snabba, strömlinjeformade sätt att göra det.

När du har hittat några trumsetljud du gillar, börja med kicktrumman på varje downbeat (första slaget i takten), och en virveltrumma på upbeaten (mittpunkten mellan takterna). Fyll upp utrymmet mellan sparken och snaran med några höga hattar. Till en början kommer detta att låta intetsägande och tråkigt. Men detta är bara grunden att bygga vidare på.

Använd snap-to-grid-funktionen (Cmd + G) för att experimentera med andra tempojusterade rytmer. Prova att stänga av toner (Ctrl + M) och ändra placeringen av din kick eller snara för att lägga till lite rörelse och groove till ditt slagverk. Experimentera, kom ihåg att mindre ofta är mer. Titta på hur du EQ-trummor för en extra touch av förfining.

Lägg till lager

Ett snabbt sätt att lägga till lager till ditt spår är att använda toner från dina färdiga ackord för några andra programvaruinstrument, som en gitarr eller två.

Om du har långsamma ackord i ditt piano- eller synthparti (som du gjorde i början), lägg sedan till lite rytmisk kontrast med dina ytterligare lager – till exempel några snabbare harmonier eller ackord i dina gitarrer. När du börjar, försök att begränsa antalet ytterligare lager till ett eller två instrument.

För att blåsa liv i dina digitala skapelser, lägg till lite hastighetsvariationer till vart och ett av dina mjukvaruinstrument. Detta kommer att ändra hur aggressivt/mjukt markerade toner spelas. Du kan göra detta genom att trycka på Cmd + A på din/de valda MIDI-regioner och sedan gå till Funktioner > MIDI Transform > Random Velocity längst upp i Piano Roll Editor. Välj ett intervall av hastigheter, och alla valda toner kommer att slumpas mellan sådana värden.

Använd loopar och prover

Ett alternativ till att skriva ut din egen slaglinje och några lagerinstrument är att använda samplingar och loopar (tryck på O) från Logics eget bibliotek eller tredjepartssamplingar.

Bläddra bland de bästa webbplatserna för ljudexempel eller Logics loopar och använd BPM- och nyckelfiltren för att hitta exempel som passar ditt projekt.

Skapa din egen musik på rekordtid

En av nyckelfaktorerna för en smidig kreativ process är att först lägga en solid grund. Välj ditt tempo och tangent; kartlägg sedan ackorden för din valda tangent. Använd olika kombinationer av ackord i fyra-, åtta- och 16-taktssektioner för att förstärka ditt instrumentala spår.

Lägg sedan till variation, slagverk och lager för att fullborda ditt musikaliska arrangemang. Överväg att använda Logics eget bibliotek med loopar eller tredjepartswebbplatser för ljudprover, så skapar du ett instrumentellt spår på nolltid.