Hur man skapar sångkotletter i din DAW

Spread the love

Vocal chops är en term som används för att beskriva korta, hackade fragment av sångfiler eller sampel. De är ett vanligt inslag i EDM och andra musikgenrer eftersom de lägger till varierade och önskvärda texturer.

Många av de mest medryckande och populära elektroniska spåren inkluderar sånghugg som en central funktion. Vi visar dig några av de bästa sätten att hitta eller spela in bra sång att hacka upp, och hur du redigerar dem till slående sångfunktioner.

Välj dina sångprov att hacka upp

Det första steget i att göra sångkotletter är förstås att välja rätt ljudinspelning eller sampling att skiva upp. Generellt sett har sångprover som fungerar bra som vokalkotletter vissa tonala drag. De består ofta av följande:

  • Jämn ton med lite vibrato eller svep.
  • Öppna vokalljud.
  • Få eller inga konsonanter.

Kom ihåg att dessa egenskaper endast fungerar som en allmän vägledning, och du bör experimentera för att se vilken typ av ljud och effekter du kan producera utöver normen. Låt oss ta upp de olika metoderna du kan implementera för att hämta rätt sångprov.

Spela in dina egna sångprov

Att spela in din egen sång för att använda som sångprov är det mest kostnadseffektiva sättet att göra sångkotletter. Oroa dig inte om din sångröst inte är något att skriva hem om, vissa sångprover kräver verkligen inte sångträning eller erfarenhet. Om du någonsin har varit hos tandläkaren och klarat testet när de säger till dig att säga ”aaa”, så är du mer än kapabel att producera några grundläggande sångkotletter själv.

Nu när du försöker med personligt skapade röstinspelningar är det viktigt att ha en anständig mikrofon. Om du har en budget, kolla in de bästa USB-mikrofonerna för ljudproduktion; om du har lite mer att investera, kolla in vilken studiomikrofon som är bäst för dig. Om du inte använder en USB-mikrofon, kom ihåg att du behöver en ingångsmonitor för att ansluta all din utrustning.

  Så här fixar du DirecTV-felet 771, 40

När du har ställt in projekttempot i din DAW, spela in några grundläggande en- eller tvånotsvokalljud. Om du är en Mac-användare kan du enkelt spela in din sång i GarageBand. Vi kommer att titta på plugin-verktyg som du kan använda senare för att rensa upp dessa grundläggande vokalinspelningar.

Använd segment av inspelad sång

En av de vanligaste metoderna för att producera vokalkotletter är att gå igenom en befintlig vokalinspelning. Till exempel versen, refrängen eller bryggan av tidigare inspelad sång.

Denna metod kan vara restriktiv då du kanske inte har utbildat dig till sångare eller har möjlighet att spela in andra sångare. Om du kan gå igenom befintliga vokalinspelningar, försök sedan hitta segment som är tonmässigt konsekventa och använd vokalljud. Zooma in på vågformen för att bättre identifiera och välja det segment du vill ha.

Använd färdiga sångprover

Bildkredit: Splitsa

Om personligt inspelad sång gjord av dig själv eller en annan sångare inte är lönsam, kan du använda internet för att hitta några färdiga tredjepartsprover. Titta på de bästa webbplatserna för ljudprover där du kan begränsa din sökning genom att använda filter. Vanligtvis kan du specificera tempot (BPM) du är ute efter och även tangenten.

Kom ihåg att du kan välja antingen färdiga att använda sångkotletter eller melodiska och lyriska sånglinjer som du sedan kan omvandla till sångkotletter.

Hur du redigerar och skär upp din sång

När du har en bra kandidat för en sångklipp framför dig, duplicera ljudregionen för att vara säker och klipp sedan av allt överskottsljud runt ljudet du är ute efter. En allmän tumregel när du redigerar sång till sångkotletter är att hålla din slutliga hackade version snygg och kort.

  Fix Kontrollera att de angivna transformationsvägarna är giltiga

Kom ihåg att tona början och slutet av varje ljudregion för att undvika poppar och klick. Om du är en Logic Pro-användare, titta på hur du tonar allt ditt ljud på några sekunder.

För att åtgärda eventuella timingfel, zooma in på vågformen för ljudregionen du vill använda och se till att början av sångklippet är anpassat till rutnätet och takten i din DAW. Aktivera snap-to-grid-funktionen, tillgänglig i de flesta DAWs, för att snabbt anpassa dina regioner till rutnätet.

Om början av din ljudfil innehåller ett andetag eller tystnad, förblir ditt ljudprov för sent. Åtgärda detta genom att ta bort alla onödiga tystnader från början av dina sångprover.

Du kan maximera din användning av snap-to-grid genom att ställa in specifika notindelningar som dina ljudregioner kommer att fästa till. Detta säkerställer inte bara tempoanpassning utan låter dig också experimentera med olika placeringar av dina sångkotletter. Ställ till exempel in dina ljudregioner så att de snäpper till varje slagdivision eller 16:e ton (1/16), och sedan kan du enkelt prova nya timings för dina sångsamplingar samtidigt som du är perfekt anpassad till ditt projekts tempo.

Experiment kommer oundvikligen att ge spännande resultat. Du kan också använda Flex Time i Logic Pro för att snabbt justera och anpassa din sångstämma.

Sedan kan du föreställa dig och genomföra en melodisk idé, experimentera med olika kombinationer av vokalljud, rytmer och tonhöjder, eller kombinera dessa metoder. Vokalsampel som inkluderar flera rytmer och tonhöjder kan ofta delas upp i komponentdelar, t.ex. individuella toner eller vokalljud. Dessa kan sedan skarvas ihop igen på nya sätt.

Detta kan betyda att de två sista tonerna i ditt röstsampel upprepas i slutet, eller att den första tonen upprepas snabbt som en stamningseffekt till en övergång. Experimentera med både enkla och mer komplexa kombinationer tills du hittar något som stannar kvar hos dig.

  Allt du behöver veta om medförfattarskap i Excel

Använd effekter på din hackade sång

Bland de mest användbara effekterna du kan använda på vokala chops är tonhöjds- och formantskiftande plugins.

Du kan använda Flex Pitch i Logic Pro för att justera tonhöjden för ett givet ljudprov. Logics Sampler-plugin kan göra samma sak, men tonhöjdsjusteringar kommer att leda till hastighetsförändringar. De flesta DAWs kommer att tillhandahålla en pitch-shifting plugin som du bör prova. Experimentera med att sätta ditt sampel upp/ner en oktav (12 halvtoner) och andra harmoniska notvärden i förhållande till ditt projekts tonart.

Formantskiftning ändrar det harmoniska innehållet i en given ton och kan få samma ton att låta som om den sjungs av en jordekorre eller de djupaste rösterna. Detta kan få ett manligt sångsegment att låta mer feminint och vice versa. Olika formantinställningar kan leda till ganska omänskliga, förvrängda röstljud som ofta fungerar som ljudeffekter av hög kvalitet. Soundtoys Little AlterBoy är ett av de bästa plugins som finns för både tonhöjds- och formantskifte.

Glöm inte att utjämna dina röstsamplingar och applicera några vokala reverb-effekter för en extra känsla av djup och rymd. Om du vill lägga till en extra kant till dina röstkotletter, titta på de olika typerna av ljudförvrängning. Typen och intensiteten av dessa effekter, och alla andra du placerar, bör matcha ditt projekts övergripande stil och ljudmål.

Skapa livfulla sångtexturer

Vocal chops är en musikalisk ingrediens och textur som i grunden kan förbättra catchiness och kvaliteten på dina ljudprojekt. När du väl har valt några lämpliga sångprover att hacka upp från dina egna inspelningar eller tredjepartssamplingar är det dags att väcka dem till liv.

Förvandla dina samplingar till korta klipp, inklusive öppna vokalljud och blekning. Lägg sedan till några effekter samt tonhöjds- och formförändringar för en mängd olika toner och färger. Experimentera med olika melodiska och rytmiska kombinationer, och dina skapelser kan förvandlas till något oförglömligt.