De 7 bästa Firefox-baserade webbläsarna

Spread the love

Webbläsarmarknaden domineras av två stora namn: Chrome och Firefox. Ingen av dem är dock perfekt, varför det finns så många andra webbläsare där ute som använder sin arkitektur som bas.

Visst, alla känner till Chromium och alla webbläsare som är baserade på det. Men visste du att det även finns webbläsare där ute baserade på Firefox och att några av dem är värda att kolla in?

1. Firefox Developer Edition

Det finns för närvarande fyra officiella versioner av Firefox, och Firefox DE är den som riktar sig till utvecklare. Den innehåller verktyg som gör att webbplatsskapare kan perfekta sina webbplatser, utföra rutinmässiga tester och öva på felsökning. Den kan dock användas precis som vilken annan vanlig webbläsare som helst.

Firefox Developer Edition anses vara en separat webbläsare, så du kan installera den tillsammans med Firefox och Firefox Beta på samma dator utan problem.

Fördelen med att använda denna webbläsare är att du får vara bland de första att ringa och testa de senaste funktionerna som kommer till Firefoxs huvudwebbläsare. Tyvärr betyder detta också att du kommer att vara bland de första att stöta på buggar och krascher.

Sammantaget, om du är en utvecklare och ditt mål är att optimera dina webbplatser så att de ser ut och känns perfekta i Firefox, då är Firefox Developer Edition vad du behöver.

Ladda ner: Firefox Developer Edition för Windows 32-bitars | Windows 64-bitars | Mac OS | Linux 32-bitars | Linux 64-bitars (Fri)

2. Tor-webbläsare

Många hävdar att en av anledningarna till att Tor Browser anses vara den mest privata webbläsaren som finns är att den använder en Firefox-arkitektur istället för en Chromium.

Modifierad för att användas med Tor-nätverket, får Tor Browser ett konstant flöde av patchar, speciellt efter varje Firefox Extended Support Release (ESR).

  Hur man provar Firefox med öppen källkod LibreWolf på Linux

Men för att behålla Tor Browsers höga säkerhetsnivå finns det en ikonisk Firefox-funktion som du måste glömma, och det är förlängningsstöd. Även om du tekniskt sett kan använda Firefox-kompatibla tillägg i Tor Browser, avråder utvecklarna det eftersom det kan äventyra några av dess sekretessfunktioner.

Med Tor Browser kommer spårning och övervakning att vara ett minne blott. Det är därför det borde vara den bästa webbläsaren för dem som är intresserade av privat surfning.

Ladda ner: Tor Browser för Windows | Mac OS | Linux | Android | iOS (Fri)

3. Mullvad webbläsare

För de av er som undrar vad exakt är Mullvad Browser, det är resultatet av ett samarbete mellan Mullvad VPN och Tor Project, och dess mål är att minimera ditt fotavtryck online.

Precis som Tor Browser, hjälper Mullvad Browser att dölja din metadata och begränsar åtkomsten av tredjepartsspårare och cookies.

I huvudsak är Mullvad Browser nästan identisk med Tor Browser, den verkliga skillnaden är att den ena ansluter till Mullvad VPN (eller någon annan VPN-tjänst) och den andra till Tor Network. Om du redan använder en pålitlig VPN-tjänst kan du lika gärna para ihop den med en webbläsare som kan dra full nytta av alla dess funktioner.

Slutligen är Mullvad Browser mycket nybörjarvänlig eftersom de flesta av säkerhets- och integritetsfunktionerna redan är aktiverade som standard. Allt du behöver göra är alltså att ladda ner det, installera det och börja surfa till ditt hjärta.

Ladda ner: Mullvad Browser för Windows | Mac OS | Linux (Fri)

4. Waterfox

Föreställ dig en lättare, snabbare och säkrare version av Firefox, så får du Waterfox. Den samlar inte in någon telemetridata och har en hel undermeny som heter Enhanced Tracking Protection som låter dig ställa in säkerhetsnivån för din webbläsare.

En annan intressant funktion är att Waterfox, trots att det är en Firefox-gaffel, kan köra tillägg för både Chrome och Opera. Kom dock ihåg att dedikerade Firefox-tillägg fungerar bäst.

  Max Tabs Begränsar öppna flikar i ett fönster [Firefox]

Tyvärr har Waterfox några nackdelar. Till att börja med är standardsökmotorn Bing, och standardsökmotorn för privata fönster är Startpage. Du kan dock byta dem till ett mycket säkrare alternativ, som Google eller DuckDuckGo.

För det andra kommer Waterfox inte med en annonsblockerare. Som tur är är detta något du enkelt kan fixa med ett tillägg.

Ladda ner: Waterfox för Windows | Mac OS | Linux (Fri)

5. LibreWolf

LibreWolf, den communitydrivna efterträdaren till LibreFox, beskrivs av många som hur Firefox borde vara i första hand. Som sagt, det borde inte komma som någon överraskning att det är en av de mest populära integritetsfokuserade Linux-webbläsarna där ute.

Insamling av telemetridata är begränsad så mycket som möjligt tack vare att alla icke-vitala Firefox-funktioner som skulle sluta samla in användardata tas bort.

Till exempel begränsar LibreWolf internetåtkomsten för tillägg för att ytterligare minska risken för dataläckor. Dessutom förhindrar webbläsaren bakgrundsanslutningar eller anslutningar som inte är auktoriserade.

Den sista anledningen till att vi tror att LibreWolf skulle vara en bra sekretessorienterad webbläsare är att alla sekretessinställningar redan är inställda som standard. Du behöver inte ändra några säkerhetsinställningar. Installera bara webbläsaren och börja surfa privat.

Ladda ner: Librewolf för Windows | Mac OS | Linux (Fri)

6. Blek måne

Det första du förmodligen kommer att lägga märke till om Pale Moon om du bestämmer dig för att prova är att användargränssnittet verkar ganska daterat. Pale Moon är dock en webbläsare som fokuserar på effektivitet och anpassning.

Detta betyder inte att webbläsaranpassning inte är en sak. Faktum är att Pale Moon har några av de mest omfattande webbläsaranpassningsfunktionerna vi någonsin har haft chansen att testa.

Pale Moon använder sig av en praxis att överge alla moderna funktioner som inte direkt bidrar till en snabbare och effektivare surfupplevelse. Dessutom samlar den inte in någon telemetridata.

Den största nackdelen är dock att den är baserad på en mycket gammal Firefox-version. Det betyder att den inte stöder de flesta moderna Firefox-tillägg, och inte heller stöder den några av de modernare webbläsarfunktionerna, såsom sandlådesäkerhet och webbplattformsuppdateringar.

  Fixa Firefox högerklick fungerar inte

Allt som allt, om du inte bryr dig om huruvida din webbläsare inte är snygg och modern, och allt du bryr dig om är snabba laddningstider och minimal resursanvändning som kan passa en äldre dator, då är Pale Moon webbläsaren för du.

Ladda ner: Pale Moon för Windows 32-bitars | Windows 64-bitars | Mac OS | Linux 64-bitars GTK2 | Linux 64-bitars GTK3 (Fri)

7. Golvp

En av anledningarna till att många föredrar Chromium-baserade webbläsare är på grund av deras moderna design, och Floorp drar full nytta av det. Enkelt uttryckt är Floorp en Firefox-baserad webbläsare som fokuserar på integritet, samtidigt som den har en modernt utseende Chromium-liknande design.

Dessutom har den omfattande anpassningsfunktioner, till den punkt där även webbläsarens övergripande layout kan justeras för att passa användarens behov. Inte bara det, utan du får tillgång till fem olika gränssnittsdesigner som gör att Floorp kan matcha alla operativsystem du kan köra.

När det gäller säkerheten har Floorp de typiska integritetsskyddsfunktionerna, såsom spårningsblockering, fingeravtrycksskydd och ingen användarspårning. Som sagt, om du letar efter en webbläsare som är snabb, säker och tillgodoser din önskan om fantastiska bilder, behöver du inte leta längre än till Floorp.

Ladda ner: Floorp för Windows | Mac OS | Linux (Fri)

Din nästa webbläsare kan vara en Firefox-baserad

Vissa av de Firefox-baserade webbläsarna på vår lista hävdar att de är säkrare än vanliga Firefox, medan andra har bättre prestanda eller färre systemkrav.

Hur som helst, vet att var och en av dem lyser på sitt eget sätt, så vi rekommenderar att du ger var och en av dem en chans och sedan bestämmer dig för vilken du ska hålla fast vid.