Hur man gör det och vad du behöver veta

Viktiga takeaways

  • Att överklocka din Raspberry Pi kan förbättra dess prestanda, vilket gör den mer kapabel att köra populära verktyg som RetroPie, RecalBox och Kodi.
  • Genom att överklocka din Raspberry Pi kan du förbättra retrospelupplevelser, lösa streamingproblem och öka prestandan hos Pi när den används som en stationär dator.
  • Även om överklockning kan ge fördelar, kommer det med risker som värmealstring, komponentfel och datakorruption. Det är viktigt att säkerställa korrekt kylning, använda en pålitlig strömförsörjning och överväga inverkan på ansluten hårdvara.

Raspberry Pi är en fantastisk liten dator, mycket kraftfullare än modellerna innan den. Men visste du att du kunde pressa ännu mer kraft ur den? Så här överklockar du din Raspberry Pi och driver den längre än du någonsin föreställt dig!

Varför överklocka din Raspberry Pi?

Vad är poängen med att överklocka en Raspberry Pi? Jo, för att få ut det mesta av det. Flera populära verktyg kommer att fungera bättre än tänkt med överklockning.

  • Retrospel: Om du har kämpat med att köra klassiska konsoltitlar på RetroPie, RecalBox eller vilken retrospellösning du än har valt, kommer överklockning att öka saker och ting avsevärt.
  • Kodi: Prestandaproblem med strömmande video i Kodi kan övervinnas tack vare att du överklockar din Raspberry Pi. Om du också använder ett VPN kommer högre klockhastighet att hjälpa här också.
  • Desktop: Senare Raspberry Pi-modeller (3 och senare) kan användas som standardskrivbord. Vem skulle inte vilja ha lite extra prestanda, tack vare en överklockad processor?

Andra fördelar kommer från att överklocka en Raspberry Pi. Att använda den som en Minecraft-server, till exempel, eller som en NAS, kan dra fördel av en något snabbare CPU.

Bildkredit: Raspberry Pi

Överklocka en Raspberry Pi 5 och andra nya modeller

Nästan alla Raspberry Pi-modeller kan överklockas. Detta inkluderar den senaste, Raspberry Pi 5, och dess omedelbara föregångare:

Våra enhetsspecifika guider ovan kommer att leda dig genom att överklocka motsvarande Raspberry Pi-modell.

Överklockning är alltid riskabelt

Även om överklockning av Raspberry Pi är enkel att åstadkomma, är det inte utan risk.

  • Värme genereras: Värme är dåligt för datorsystem, eftersom det saktar ner bearbetningen, vilket i sin tur genererar värme. Både Raspberry Pi 4 och 5 kräver kylning.
  • Komponentfel: Ökad värme kan också leda till fel på komponenter.
  • Datakorruption: Att använda ökade klockhastigheter resulterar ofta i korrupta data. Om du använder en hårddisk för din Pis operativsystem bör detta inte vara ett stort problem. Men om din Raspberry Pi förlitar sig på ett microSD-kort (de flesta gör det), kan du tycka att flashmedia blir alltmer opålitliga.
  • Pålitlig strömförsörjning: Du bör redan använda ett nätaggregat av god kvalitet för din Raspberry Pi. Allt mindre än den rekommenderade nätadaptern (kontrollera din modell för att se hur mycket ström som krävs) är olämpligt för överklockning. Datakorruption kommer snabbt att uppstå med låg strömförsörjning.

I ett skede skulle överklockning av din Raspberry Pi ogiltigförklara garantin. Men från och med den 19 september 2012, så är inte fallettack vare inbyggda överklockningsverktyg.

Kan äldre Raspberry Pis överklockas?

Överklockning kan pressa prestandan hos äldre Raspberry Pis. Som alltid, vidta försiktighetsåtgärder för att säkerställa att enheten kyls effektivt. Kontrollera de officiella systemspecifikationerna för din modell och se till att inte öka hastigheten med mer än 10 procent.

För att överklocka äldre Raspberry Pis är allt du behöver inbyggt i Raspberry Pi OS.

Börja med att öppna konfigurationsverktyget, antingen på skrivbordet (Inställningar > Raspberry Pi-konfiguration) eller från kommandoraden:

sudo raspi-config 

Efter att ha noterat varningen väljer du Överklocka.

I nästa meny hittar du en lista med alternativ. Det för närvarande valda överklockningsalternativet kommer att vara Ingen, men du kommer att ha ett urval av upp till fem alternativ, beroende på din Raspberry Pi-modell. På bilden nedan är överklockningsskärmen för Raspberry Pi 2.

Medan på andra enheter är överklockning ett fall av att göra en liten ökning och testa, med förinställda alternativ är detta egentligen inte nödvändigt. Allt du behöver göra är att välja den överklockade förinställningen du vill använda och sedan välja OK för att tillämpa den.

Observera att överklockning också kan påverka prestandan hos ansluten hårdvara. Som sådan måste du vidta ytterligare försiktighetsåtgärder (som att manuellt justera filen config.txt efter att ha ställt in en ny klockhastighet i menyn).

Överklockning är aldrig en exakt vetenskap. Lägg lite tid på att utvärdera dess inverkan på din Raspberry Pi och all programvara som används regelbundet.