Hur man använder delad skärm på en Mac med delad vy

Viktiga takeaways

 • Split View i macOS låter dig se två fönster på din Mac samtidigt, vilket gör multitasking enklare.
 • Du kan öppna Split View på en Mac med knappen Enter Full Screen eller Mission Control.
 • I Split View kan du justera fönsterstorleken, byta positioner och byta ut ett kaklat fönster för att få ut det mesta av det.

Trött på att växla fram och tillbaka mellan två appfönster på din Mac? Split View-funktionen i macOS gör multitasking mycket enklare. Läs vidare för att lära dig hur du delar skärmen på din Mac och använder två appar samtidigt.

Vad är Split View i macOS?

Split View är en av de användbara macOS-funktionerna som gör ditt liv enklare. Det låter dig se två fönster på din Mac samtidigt utan att de överlappar eller blandas ihop med andra öppna fönster.

Om du inte har en extra bildskärm är Split View ett bra alternativ när du behöver använda två appar sida vid sida på din Mac. Till exempel, med Split View kan du bläddra igenom ett dokument på ena sidan av din Macs skärm och skriva in information i Numbers på andra sidan.

Den här funktionen är en livräddare för människor som ofta multitaskar på sina datorer. Det finns dock en mindre nackdel med det – du kan inte använda mer än två appar i Split View samtidigt.

Hur man delar skärmen på en Mac

Du kan dela skärmen på din Mac med knappen Enter helskärm eller Mission Control. Vi kommer att lära dig båda metoderna nedan.

Öppna delad vy på en Mac med knappen Enter helskärm

De flesta appfönster på macOS har en Enter helskärmsknapp som låter dig sätta dem i helskärmsvy eller lägga till dem till vänster eller höger halva av skärmen. Du kan använda det för att sätta en app i Split View med dessa steg:

 • Öppna de två apparna du vill använda sida vid sida.
 • Håll muspekaren över den gröna knappen i det övre vänstra hörnet av endera appens fönster.
 • Klicka på det andra eller tredje alternativet från snabbmenyn enligt dina önskemål när du knäpper till vänster eller höger.
 • När appen är sida vid sida klickar du på det andra appfönstret, som visas på den andra halvan av skärmen, för att lägga till den.
 • Öppna Split View på en Mac med Mission Control

  Mission Control är en macOS-funktion som visar alla öppna appar och utrymmen på skrivbordet för att göra dem lättillgängliga. Så här använder du den för att placera två appar sida vid sida:

 • Öppna de två apparna du vill använda i Split View.
 • Ta fram Missing Control. Du kan göra detta genom att trycka på Mission Control (F3)-tangenten på ditt tangentbord. Alternativt kan du svepa uppåt med tre fingrar på din styrplatta eller dubbelklicka på Magic Mouse med två fingrar.
 • Klicka på ett appfönster och för det över vänster eller höger om det aktiva utrymmet högst upp på skärmen. När du ser ett fönster med en plusknapp (+) släpper du appfönstret ovanpå det.
 • Klicka och dra nu det andra appfönstret över det nya utrymmet och släpp det där för att placera det bredvid den andra appen i Split View.
 • Hur man justerar Windows i Split View

  När du har lagt två appar i Split View på din Mac, här är några åtgärder som kan hjälpa dig att göra flera saker mer effektivt.

  Justera området för delad skärm

  Om du vill att fönstret på vardera sidan av skärmen ska vara större klickar du och drar den vertikala avgränsaren mellan de två fönstren till vänster eller höger, beroende på vad du vill. Kom ihåg att det finns en gräns för hur mycket du kan justera storleken på fönstren i Split View.

  Byt fönsterpositioner

  För tillfällen då du känner att det skulle vara bekvämare att se en av apparna på skärmens vänstra sida i stället för till höger (eller vice versa), kan du enkelt ändra fönstrets position utan att lämna Split View.

  För att göra detta, flytta markören till högst upp på skärmen. Detta kommer att exponera fönstrets namnlist. Klicka på namnlisten för appen du vill flytta och dra den till andra sidan av din Mac-skärm.

  Också, oroa dig inte om du inte kan se din Macs Dock – den är tillfälligt dold när du är i Split View. Om du vill att Dock ska visas flyttar du bara markören till botten av skärmen.

  Byt ut ett kaklat fönster i delad vy

  Slutligen, om du vill använda en annan app än de två som för närvarande är öppna i Split View, kan du ersätta ett kaklat appfönster med ett annat.

  För detta, gå tillbaka till skrivbordsutrymmet där du har de två apparna öppna sida vid sida. Håll muspekaren över den gröna knappen på appfönstret som du vill ersätta och välj Ersätt sida vid sida.

  När macOS visar dig alla öppna appar på skrivbordet klickar du på den du vill använda, så staplas den bredvid den befintliga i delad skärmläge.

  Hur man avslutar Split View i macOS

  Det finns fyra sätt att avsluta Split View-läget på en Mac. Det snabbaste sättet är att trycka på esc-tangenten. Detta tar bort appen (som du trycker på knappen på) från Split View och sätter den andra appen i helskärmsläge. Den här metoden fungerar dock inte på appar som använder esc-tangenten för någon annan åtgärd.

  Alternativt kan du avsluta Split View med den gröna knappen. Med den här metoden kan du välja vad som händer med appfönstren när du avslutar Split View genom att hålla muspekaren över den gröna knappen och välja antingen Flytta fönster till skrivbordet eller Gör fönster till helskärm. Om du inte kan se den gröna knappen flyttar du markören till den övre kanten av skärmen.

  Om du är klar med att arbeta med en av apparna från Split View-skärmen klickar du på X-knappen i det övre vänstra hörnet av dess fönster för att stänga den. När du gör detta öppnas den andra appen i helskärmsläge.

  Slutligen kan du också avsluta Split View med hjälp av Mission Control. För att göra detta, tryck på Mission Control-tangenten (F3) på ditt tangentbord eller svep uppåt med tre fingrar på styrplattan. Håll sedan muspekaren över skrivbordsutrymmet som visar fönstren i Split View och klicka på pilarna inåt för att separera dem.

  Andra sätt att dela skärmen på en Mac

  Medan Split View är ett bra och effektivt sätt att göra flera saker på din Mac, är ett annat sätt att dela skärmen på din Mac genom att använda ett tredjeparts fönsterhanteringsverktyg för macOS.

  Ett sådant verktyg är Magnet. Med den kan du se upp till fyra fönster samtidigt på en standardskärm och upp till sex när du använder en ultrabred monitor. Det är enkelt att aktivera; du väljer hur du vill visa allt på skrivbordet genom att helt enkelt dra de öppnade fönstren eller använda kortkommandon. Magnet är inte gratis, men det är väl värt några få dollar.

  Ladda ner: Magnet ($4,99)

  Om du inte vill spendera pengar på en tredjepartsapp, överväg att använda Rectangle istället. Dess kostnadsfria erbjudande innehåller alla viktiga fönsterhanteringsfunktioner och stöder olika layouter. Appen har olika kortkommandon för olika layouter, vilket gör det superenkelt att snappa appar. Dessutom ger det dig också några andra användbara funktioner som hjälper dig att multitaska effektivt.

  Ladda ner: Rektangel (Gratis, premiumversion tillgänglig)

  Split View är det enklaste sättet att visa och använda två appar sida vid sida på en Mac. Visst, det saknar vissa funktioner, men alla behöver inte mer än grunderna. För dem som gör det är fullfjädrade fönsterhanteringsverktyg den bättre vägen att gå.