Hur du rengör din smutsiga iPhone: En steg-för-steg-guide

Viktiga takeaways

 • Försök aldrig att rengöra din iPhone direkt med vatten, även om den är vattentät.
 • Det mesta av din iPhones chassi kan rengöras med en mjuk, fuktig mikrofiberduk.
 • Du behöver en tandpetare, tandborste eller bomullspinne för att rengöra din iPhones portar, högtalargallrar och hörlurar.

De flesta av oss bär våra iPhones vart vi än går, så det är säkert att anta att de tar upp smuts, damm och smuts från daglig användning. Men det är inte så svårt att hålla din iPhone snygg. Så här rengör du en smutsig iPhone helt.

Ta några tillbehör för att rengöra din iPhone

Innan du skyndar dig in i stegen nedan, ägna några minuter åt att planera hur du rengör din iPhone. Se till att du har följande redo att användas:

 • En liten handduk
 • En skål med varmt tvålvatten
 • En skål med kallt kranvatten
 • Isopropylalkohol
 • Mikrofiberduk
 • SIM-kortsnyckel, gem eller liknande litet spetsigt föremål
 • Mjuk borste
 • Tandpetare
 • Bomullsservetter
 • Handdammsugare

Låt oss nu börja med rengöringsprocessen.

1. Rengöring av ditt iPhonefodral

Brent Dirks/MakeUseOf

Du kan rengöra fodralet separat eftersom det är mycket mer motståndskraftigt mot skador än vad din iPhone är. Det är också relativt billigt att byta ut väskan om något händer med den.

Med fodralet borttaget, rengör enligt tillverkarens rengöringsinstruktioner, om det finns några. Om inte, använd varmt tvålvatten för att få bort smuts och smuts från fodralet. Var uppmärksam på de olika utskärningarna på fodralet för laddningsporten, Ring/Silent-omkopplaren, åtgärdsknappen, volymvipparna och kamerorna.

Lägg ditt iPhonefodral åt sidan och låt det torka medan du riktar uppmärksamheten mot själva telefonen.

2. Rengör din iPhone-skärm

Brent Dirks/MakeUseOf

Var extra försiktig med skärmen, som är den känsligaste delen av din enhet. Apple applicerar en oleofobisk beläggning på din iPhone-skärm, som hjälper till att stöta bort fingerfett och olja. För att bevara den oleofobiska beläggningen bör du bara använda vatten för att rengöra din iPhone-skärm.

Använd inte slipande rengöringsmedel, glasrengöringsmedel, ytsprayer, tvättsprit eller något som lovar att skära igenom fett. Dessa ämnen kommer att skada den oleofoba beläggningen.

Ta istället en mjuk mikrofiberduk – som ECO-FUSED mikrofiberrengöringsduken – och fukta den med kranvatten. Under rengöring, torka i samma riktning för att trycka bort fett och smuts från skärmen. Detta kan ta flera våtservetter och ytterligare några dopp i kranvattnet.

3. Rengöring av din iPhones laddningsport

Brent Dirks/MakeUseOf

Om din iPhone inte laddas lika snabbt som den brukade, kan laddningsporten vara skyldig. Fickludd, ludd, pappersbitar och annat skräp kan hindra stiften inuti från att ansluta till din laddare.

Apple avråder från att använda tryckluft för att rengöra någon del av din iPhone, och laddningsporten är inget undantag.

Även om du kan rengöra din iPhones laddningsport med ett SIM-utmatningsverktyg som medföljer iPhones med fysiska SIM-kortplatser, var försiktig när du skrapar eftersom det kan skada kontakterna. Ett bättre alternativ skulle vara att använda en tandpetare som har sin vassa ände inlindad med lite bomull.

Sätt stiftet i USB-C- eller Lightning-porten och skrapa ur det du kan. Torka av det du hittar och upprepa tills det är rent. Lys ett ljus i porten för att kontrollera om det finns kvarvarande smuts.

Brent Dirks/MakeUseOf

En annan anledning till att din iPhone kanske inte laddas ordentligt är tillståndet för din Lightning- eller USB-C-kabel. I synnerhet kan kontakterna trycka mot pistolen som tagit sig till laddningsporten. Detta resulterar i att smuts byggs upp på kabelkontakterna som kan förhindra korrekt laddning.

Koppla ur laddningskabeln i båda ändarna innan du försöker rengöra den. Torka av kontakten ren med en fuktig trasa tills du kan se den glimma. Se till att låta kontakten torka innan du använder den igen. Detta är också ett bra tillfälle att undersöka kabeln för ytterligare tecken på skada eller slitage.

5. Hur du rengör din iPhones mikrofon- och högtalargrillar

Brent Dirks/MakeUseOf

Högtalaren och mikrofonen finns längst ner på din iPhone, på vardera sidan av laddningsporten. Detta är ett av de svåraste områdena att rengöra och det mest sannolika området fyllt med smuts.

Använd inte tryckluft, eftersom trycket kan skada din iPhone eller äventyra dess vattentålighet. Ta istället en fin, supermjuk tandborste och skrubba området lätt för att lossa fast smuts. Var noga med att inte använda för mycket kraft.

För mer information, se till att ta en titt på vår kompletta guide om hur du rengör dina smutsiga iPhone-högtalare.

6. Rengör mute-vippbrytaren

De flesta iPhone-modeller har en Ring/Tyst-omkopplare på enhetens vänstra kant. Vissa fall kan förvärra smutsuppbyggnaden, vilket gör strömbrytaren svår att rengöra. Så småningom kan det bli svårt att växla strömbrytaren. Och om du aldrig rör den här knappen (om din iPhone alltid är i vibrationsläge, till exempel), är den troligen full av smuts.

Ta en fin tandpetare och skrapa bort smutsen. Vänd på strömbrytaren några gånger så att du kan rengöra båda sidorna.

Om detta inte räcker bör en finslipad bomullstuss med en klick isopropylalkohol göra susen. Var försiktig så att du inte får alkohol på skärmen eller andra känsliga delar av din iPhone. Denna kemikalie kan ta bort skyddande beläggningar, vilket påverkar din upplevelse av din telefon.

7. Rengör hemknappen

Om du har en äldre iPhone med en fysisk hemknapp, se till att hålla den i perfekt skick. Faktum är att det är så viktigt att hålla detta rent att du kan överväga att ta med dig en mjuk, luddfri trasa.

Du bör rengöra knappen ofta, kanske varje vecka. Eftersom knappen hanterar Touch ID med sin inbyggda fingeravtrycksläsare, rengör den lika ofta som du skulle rengöra skärmen. Även ett tunt lager fett kan förhindra att ditt fingeravtryck registreras.

8. Rengör din iPhones sensorarray

Brent Dirks/MakeUseOf

På iPhone-modeller med Face ID är skåran eller Dynamic Island-utskärningen överst på skärmen full av sensorer. Ett lager fett på skärmen kan påverka dess prestanda.

Så om du upptäcker att Face ID misslyckas med att låsa upp din iPhone snabbt, hjälper det att rengöra sensorgruppen. Torka av den med samma mikrofiberduk som du har använt någon annanstans.

9. Ta bort fett från din iPhones kameralins

Brent Dirks/MakeUseOf

Liksom Home-knappen och sensoruppsättningen är både den främre och bakre kameran känsliga för fettuppbyggnad.

Lär dig att känna igen tecknen på ett smutsigt linsskydd med hjälp av sökaren i din iPhones kameraapp. Leta efter ljusa streck, utblåsta höjdpunkter, dimmiga förhandsvisningar och svårigheter att fokusera på objekt.

Rengöring kommer att hantera vart och ett av dessa problem. Torka helt enkelt av linsens glas regelbundet med en mjuk, fuktig mikrofiberduk.

Att följa dessa steg för att rengöra din iPhone kommer att resultera i en enhet som ser ut och känns bättre. Den borde vara nästan lika bra som ny – helt klart det bästa du sett din iPhone sedan du packade upp den.