Här är vad du behöver göra

Fram till nu var det gratis att säkerhetskopiera dina WhatsApp-chattar till ditt Google-konto. Snart kommer dock dessa säkerhetskopior att räknas mot din lagringskvot på Google Drive.

Detta kommer att påverka dig mest om du är en vanlig WhatsApp-användare. Oroa dig inte, vi hjälper dig att navigera i den här förändringen och föreslå saker du kan göra nu för att spara dina WhatsApp-chattar.

WhatsApp-säkerhetskopior kommer nu att räknas mot lagringen av ditt Google-konto

Google meddelade den 14 november att ”WhatsApp-säkerhetskopior på Android kommer snart att börja räknas mot molnlagringsgränsen för ditt Google-konto, liknande hur WhatsApp-säkerhetskopior hanteras på andra mobila plattformar.”

Denna förändring kommer att börja rullas ut till WhatsApp Beta-användare i december 2023, och sedan till alla WhatsApp-användare på Android från början av 2024. Det betyder att du fortfarande har lite tid på dig att säkerhetskopiera dina WhatsApp-meddelanden till Google Drive gratis.

Varje Google-konto kommer med 15 GB gratis lagringsutrymme som delas mellan Google Drive, Gmail och Google Foto. Om du regelbundet säkerhetskopierar data på din telefon eller har automatisk säkerhetskopiering aktiverad, har du förmodligen redan använt en del av det kostnadsfria lagringsutrymmet.

För att kontrollera hur mycket lagringsutrymme du har kvar, öppna Google Drive-appen på din telefon och tryck på menyn med tre rader. Om du har förbrukat mer än 75 % av det totala lagringsutrymmet rekommenderar vi att du vidtar korrigerande åtgärder omedelbart med hjälp av punkterna nedan.

Vad kan du göra för att spara dina WhatsApp-chattar?

Det finns ett par saker du kan göra för att undvika att förlora dina WhatsApp-chattar. Använd följande lösningar:

1. Säkerhetskopiera dina WhatsApp-chattar innan deadline

Det är fortfarande ett tag innan ändringen träder i kraft för alla WhatsApp-användare, så det första du bör göra just nu är att säkerhetskopiera dina WhatsApp-chattar innan deadline.

För att göra det, öppna WhatsApp och tryck på menyn med tre punkter, gå sedan till Inställningar > Chattar > Säkerhetskopiering av chatt. Om ditt Google-konto inte redan är anslutet till WhatsApp, tryck på Google-konto och logga in. När du är ansluten trycker du på Säkerhetskopiera och väntar på att processen ska slutföras.

2. Uteslut videor i dina WhatsApp-säkerhetskopior

Videor tar mycket plats, mycket mer än bilder och text tillsammans. Så för att undvika att fylla upp ditt Google Drive-lagringsutrymme efter deadline kan du stänga av Inkludera videor i chattbackupmenyn. För videor som är viktiga för dig, överväg att ladda ner dem direkt till din enhet istället för att säkerhetskopiera dem till molnet.

3. Frigör lagringsutrymme på ditt Google-konto

Om ditt Google-konto inte har mycket lagringsutrymme kvar är det dags att ta bort några saker. Det är troligt att det mesta av lagringsutrymmet på din Google Drive upptas av Google Foto, så börja där. Öppna Google Foto-appen, tryck på din profilbild och tryck på Kontolagring.

Här ser du dina foton och videor indelade i kategorier som stora foton och videor, suddiga foton och skärmdumpar. Du kommer också att kunna se hur mycket lagringsutrymme varje kategori tar. Granska dem alla och ta bort filerna som inte längre är viktiga för dig.

Du kan lära dig hur du frigör lagringsutrymme i Google Drive om du vill ha en mer detaljerad guide.

Säkerhetskopiera din WhatsApp innan det är för sent

Om du inte redan har gjort det bör du säkerhetskopiera dina WhatsApp-chattar omedelbart. Google har inte nämnt det exakta datumet när denna förändring kommer att träda i kraft för alla WhatsApp-användare, så det är klokare att vara proaktiv för att undvika att förlora dina chattar.

Efter deadline kommer WhatsApp-chattsäkerhetskopior att börja räknas mot ditt 15 GB gratis lagringsutrymme för Google-kontot. För att vara säker på att du inte tömmer den rekommenderar vi att du bara skapar säkerhetskopior en gång i månaden och utesluter videor från dem.