En grundläggande guide för YouTubers

Känner du att något saknas när du redigerar dina YouTube-videor? Du har alla bilder du behöver för att skapa berättelsen, men den känslomässiga aspekten kan vara bättre för dina tittare. Eller så kanske du letar efter ett mer filmiskt utseende för att ge dina videor ett professionellt utseende.

Det är här b-roll kommer in för att ge dina videor det utseende du vill ha. Men vilken typ av b-roll shot ska du använda? Fortsätt läsa för att lära dig om olika b-roll-bilder och hur du skapar dem.

Vad är B-Roll?

B-roll anses vara sekundärt material som hjälper till att komplettera a-roll-material och förbättra videons handling. Den används för att hjälpa tittarna att se olika synpunkter och känna igen känslan i videon. Det kan vara allt från en solnedgångslandskapsfotografering till en person på avstånd som gör vagnhjul.

Ännu mer, b-roll ger YouTubers möjligheten att dölja alla oönskade redigeringsmissöden och a-roll blunders, vilket skapar ett mer filmiskt utseende. Till exempel, om ett klipp mellan två klipp helt enkelt inte fungerar, och det är märkbart, kan misstaget raderas genom att lägga till ett fyra sekunder långt b-roll-klipp.

Ska du planera din B-Roll?

Det finns alltid någon form av planering för att producera videor. Med det sagt, bör du planera dina b-roll-filmer? Svaret är ja.

Att planera b-roll som du vet hjälper till att fånga berättelsen om din a-roll är smart. Om du har en fast plan för din video måste du se till att filmen är tillgänglig innan redigeringsprocessen.

Om du inte gör det finns det en chans att du inte kan gå tillbaka till inställningen och försöka fånga ögonblicket igen. Solen kan vara placerad på ett annat sätt, människor kan ha olika kläder på sig, eller så har humöret förändrats. Det är bäst att planera i förväg.

Det betyder dock inte att du inte kan ta bilder av slumpmässiga b-roller för att eventuellt använda för ett senare projekt. Det är alltid bättre att vara överförberedd än att inte ha tillräckligt.

Om du är osäker på vad du ska planera när det gäller b-roll, få lite inspiration genom att titta på andra YouTube-videor. Videorna kan vara inom din nisch eller bland de typer av videor du tittar på under din stilleståndstid – de måste göra något rätt om du aktivt tittar på videorna.

De olika typerna av B-Roll du kan skjuta

Det finns flera stilar av b-roll-bilder som du kan tänka på när du skapar filmen. Om du har planer för dina bilder, tänk på vilken typ av a-roll du kommer att implementera i din video, så att de två rollerna kan komplettera varandra.

Du bör också överväga om du gör några voiceovers också. Många gånger överlappas voiceovers ovanpå b-roll, och du vill att de ska ha samma energi.

B-roll-bilderna nedan är några av de mest använda typerna i både YouTube-videor och till och med på den stora skärmen.

Att etablera skott

En etablerande bild hjälper till att sätta scenen för den kommande scenen – miljö, tid och plats. Många gånger görs det med en vidvinkelbild, så att hela platsen kan ses av tittaren innan han kikar in på huvudevenemanget.

Om din video handlar om det mest utmanande berg du någonsin klättrat kan du visa landskapet där berget ligger.

Cutaway Shots

Cutaway shots hänvisar till bilder i en scen som avviker från huvudhandlingen för ett snabbt ögonblick. De är inte alltid helt relaterade till huvudscenen, men de tjänar ett syfte med att berätta historien.

Säg till exempel att du skapar en matlagningsvideo. Medan du pratar om ingredienserna till maten kan du göra en cutaway-shot till de redskap du kommer att använda så småningom, som en vitlökspress och en morotsskalare. Det handlar inte om ingredienserna, men det kommer att bidra till att hålla publikens uppmärksamhet.

Actionbilder

En actionbild används för att fånga rörelser i din video. För det mesta är de vana att lägga till lite spänning eller drama, beroende på vilken känsla som videoredigeraren är ute efter.

Låt oss säga att du i din YouTube-video är på ett motocrossevenemang. Ett bra exempel på ett actionskott skulle vara en smutscykel som gör ett trick medan han cyklar nerför banan. Du är inte den som sitter på smutscykeln, men panorering till handlingen hjälper publiken att känna samma spänning som du känner.

Detaljbilder

Detaljbilder är b-roll-versionen av närbilder. De ger mycket specifika närbilder av elementen i videon som är relaterade till berättelsen. Dessa element kan vara allt från ett föremål till en persons händer.

Du kanske har en video som börjar med att du gör din morgonkopp kaffe. Istället för att låta hela scenen vara en mittbild av dig som gör processen, använd några detaljerade bilder av vattnet som kokar, häller kaffet i muggen och kaffet ångar.

Naturbilder

En naturbild är en av de mest fridfulla bilderna du kan ta, speciellt om du lutar dig mot en enkel typ av video. Dessa bilder är kända för att visa upp skönheten i naturen, oavsett om det är landskap, vilda djur eller andra naturliga element.

Lyckligtvis finns naturen runtomkring och lätt att fånga. Du kan få några sekunder av vinden som blåser genom ett träd. Du kan till och med lägga till några naturbilder av en blomma, ett bi som surrar runt och ett rådjur som äter gräs på ett fält.

Tidsmanipulationsskott

Tidsmanipulationsbilder ändrar hastigheten på objektets naturliga kurs, och det finns ett par sätt att göra det. Tidsförlopp ställs vanligtvis in på den kamera du använder, medan snabba upp eller sakta ner en bild vanligtvis görs i redigeringsprogrammet.

En cool tidsmanipulationsbild som du kan ta skulle vara en time-lapse av en blomma som blommar eller soluppgången som kommer över horisonten på stranden.

Se till att experimentera med vinklar

Alla bilder som nämns ovan kan göras från flera olika vinklar. Genom att använda olika vinklar genom hela din video kommer du att göra dem mer dynamiska.

Om du är ny på begreppet vinklar, var inte rädd för att experimentera. Att använda bilder med låga vinklar kan bidra till att din b-roll ser mer kraftfull ut, medan fotografering med hög vinkel kan visa på sårbarhet.

Ta en chans att använda B-Roll i dina YouTube-videor

Som YouTuber är b-roll ett kraftfullt verktyg som hjälper dig att driva din story och kontrollera känslan i din video. Att helt enkelt använda vilken kamera du än har tillgänglig kan hjälpa dig att göra dina videor mer livliga.

Innan du filmar din nästa YouTube-video, överväg handlingen och planerar att lägga till lite b-roll-innehåll. Du kan bli förvånad över vad du kan skapa med den.