12 saker som är enklare att göra på kommandoraden i Linux

Grafiska användargränssnitt (GUI) uppfanns för att göra livet enklare för datoranvändare, så det är kontraintuitivt att använda dem för att utföra de flesta vardagliga uppgifter kan vara långsammare och svårare.

Med Linux är kommandoraden kung, och ofta går det betydligt snabbare – även om det inte alltid är enklare – att öppna en terminal och avfyra ett kommando som gör precis vad du vill.

Här är några Linux-saker som är mycket lättare att göra på kommandoraden än med grafisk programvara.

1. Öppna en terminal

Den första posten på listan är lite av ett fusk eftersom vi hänvisar till en kortkommando snarare än ett faktiskt kommando. Men eftersom du använder tangentbordet kommer vi att säga att det räknas.

I ett kontrollerat test på Manjaro Linux med Xfce-skrivbordet fann vi att det var betydligt snabbare att trycka på Ctrl + Alt + T än att dra musen över till hörnet av skärmen, expandera systemmenyn och välja Terminal från en lista över poster.

Ännu bättre, du kan tilldela ännu kortare tangentbordskombinationer för att komma till kommandoraden ännu snabbare.

2. Kontrollera snabbt systemprestanda

De flesta skrivbordsmiljöer har systemskärmar inbyggda, även om det inte alltid är direkt uppenbart hur man kommer åt dem. På vår virtuella Manjaro med Xfce-maskin, till exempel, klickar du på System-menyn > System och kan sedan välja att öppna antingen Htop eller Task Manager. Båda ger liknande information, men du har slösat bort värdefulla sekunder på att komma dit och belastar dina handleder onödigt.

Det är mycket enklare och snabbare att öppna en terminal, skriva top, htop eller btop och trycka på Enter. Du kommer omedelbart att se minnesanvändning, pågående processer, CPU-användning och mer. Dessa är inte de enda kommandoradsverktygen för att övervaka systemets prestanda, och du kan snabbt öppna något av dem från en terminal.

3. Döda alla program

Ibland fungerar program fel och du vill stänga av dem direkt. Med kommandot killall kan du förvisa det besvärliga verktyget utan krångel.

Om du vill stänga Midori webbläsare, men den svarar inte:

 killall midori 

… borde göra jobbet.

4. Kontrollera Diskanvändning

Det är viktigt att veta hur mycket diskutrymme du har på ditt Linux-system så att du kan installera fantastiska nya program, spela AAA-spel och ladda ner stora filer utan att din dator stannar.

På Ubuntu kan du komma åt den inbyggda Disk Usage Analyzer genom att klicka på System-menyn > Utilities > Disk Usage Analyser.

Startskärmen visar dina diskar och deras tillgängliga utrymme.

Om du öppnar en terminal och skriver:

 df -h 

Du kommer att se din diskinformation inklusive storlek och använt och tillgängligt utrymme för varje disk, partition och till och med temporära filsystem.

5. Kontrollera vädret

Att kolla vädret kan vara jobbigt – du måste resa dig upp från soffan, snubbla till fönstret och dra tillbaka gardinerna för att se om du ska tillbringa dagen i ett inferno eller en syndaflod.

Du kan också öppna en webbläsare och navigera till sidan för din favoritvädertjänst, eller använda en av de många tillgängliga GUI-apparna.

Ännu bättre, du kan öppna en terminal och avfyra ett enda kommando som kommer att hämta en vacker tredagarsprognos för din valda plats, komplett med ASCII-konst som visar sol, regn, moln och blixtar.

Du kan uppnå detta med hjälp av curl-kommandot för att fråga wttr.in vädertjänsten:

 curl wttr.in/your_town 

6. Ändra din skärmupplösning

Att justera skärmupplösningen är något du kan behöva göra på en halvregelbunden basis – speciellt om du vill skapa användbara skärmdumpar för handledning.

Den grafiska metoden för att ändra din skärmupplösning varierar mellan distros, och när du så småningom hittar skärmen som låter dig ändra en lista måste du välja önskat alternativ från en rullgardinslista, klicka på Verkställ och sedan på Behåll ändringar eller Återställ , i dialogrutan som visas.

Istället för att slösa tid med ett GUI, öppna en terminal och skriv in:

 xrandr 

Du kommer att se en lista över alla tillgängliga skärmupplösningar. Bestäm vilken du vill ha och ställ sedan in den med:

 xrandr -s 1920x1080 

Det finns ingen irriterande bekräftelsedialogruta, och om du inte gillar din nya skärmupplösning, kör bara xrandr igen!

7. Överför filer till din server

De flesta servrar i världen kör Linux, och du kan enkelt köra en server på en enkel Raspberry Pi.

Om du vill ladda upp filer till din server, skulle du vanligtvis använda File Transfer Protocol (FTP), och det finns några bra FTP-klienter tillgängliga för Linux.

Ett snabbare och bättre sätt att hantera din server är att använda en kombination av kommandoradsverktygen Secure Shell (SSH) och Secure Copy (SCP).

För att SSH till din server så att du kan se dig omkring och utföra filoperationer, skriv bara in:

 ssh [email protected] 

När du kopierar filer använder du:

 scp /path/to/your/files [email protected]:/path/you/want/files/to/go/ 

Enkel!

8. Säkerhetskopiera dina Linux-filer

Att skydda dina filer från skada innebär att du regelbundet bör skapa säkerhetskopior och förvara dem på en säker plats.

Att kopiera alla dina filer till en USB-enhet är ett alternativ, och många distros har ett inbyggt säkerhetskopieringsverktyg som hjälper dig att skapa ett säkerhetskopieringsarkiv. Ubuntus erbjudande är till exempel det passande namnet Backups.

Timeshift är bland de bästa tredjepartsverktygen för säkerhetskopiering för Linux och kan hjälpa dig att schemalägga och skapa säkerhetskopior för att köras när du vill.

Timeshift använder verktyget rsync för att skapa säkerhetskopior, så varför inte hoppa över mellanhanden genom att använda kommandoradsverktyget rsync för att säkerhetskopiera dina filer till en fjärrserver och använda cron för att schemalägga dem?

9. Installera ny Linux-programvara

Det finns många sätt att installera programvara på Linux, och de flesta av dessa kommer med ett GUI-gränssnitt. De mest populära distroerna kommer med ett mjukvarucenter där du kan söka efter och installera appar på ditt system.

Men mjukvarubutiker på Linux är inte utan sina problem, och de flesta har historiskt haft problem med att vara långsamma, inte svara och inte vara bäst på att hitta det du letar efter.

Att installera paket på kommandoraden kan vara superenkelt. På Debian-härledda distros, till exempel, kan du söka i arkiven med:

 apt search package_name 

…och installera vilket paket du än väljer med:

 sudo apt install package_name 

Motsvarande verktyg finns för Arch Linux, Fedora, openSUSE och Alpine.

Med hjälp av kommandoraden kan du även lägga till programvara från icke-standardiserade PPA:er och till och med kompilera från källan.

10. Hantera din att-göra-lista

En att göra-lista är viktig om du verkligen vill få saker gjorda, och även om du kan använda Google Keep för att göra en att-göra-lista, eller till och med skapa en anpassad att-göra-lista i Google Sheets, är dessa onödigt komplicerade.

Taskwarrior är ett kommandoradsverktyg som gör det enkelt att hantera dina att göra-listor och är tillgängligt i standardförråden för de flesta större distros.

När det väl är installerat är det enkelt att hantera uppgifter. Du kan lägga till en uppgift med:

 task add write an article for MUO 

Lista dina uppgifter med:

 task 

Markera en uppgift som klar med:

 task done x 

…där x är talet som motsvarar en uppgift.

Fler alternativ för uppgiftshantering är tillgängliga, men grunderna kommer att räcka för de flesta, och det är verkligen mer effektivt än att skapa ett Google Sheets-dokument!

11. Uppdatera din programvara

Nybörjarvänliga distros som Ubuntu kommer med en automatisk mjukvaruuppdatering, vars gränssnitt alltid dyker upp när du gör något tidskritiskt och viktigt.

Istället för att lita på det här verktyget, vänta på lösenordsuppmaningen och tillbringa tiden i ett tillstånd av låggradig irritation, öppna en terminal, och om du använder Ubuntu eller Debian, skriv in:

 sudo apt update && sudo apt upgrade - y 

Arch-användare kan istället skriva:

 sudo pacman -Syu 

12. Sök efter och titta på YouTube-videor

YouTube är förmodligen det största arkivet för videor i världen, men du behöver inte öppna en webbläsare och utsättas för irriterande annonser för att använda den.

Istället kan du använda ytfzf i din terminal för att titta på YouTube-videor. ytfzf är ett kommandoradsverktyg som använder Invidious API för att söka efter den video du vill ha, och sedan använder yt-dlp för att ladda ner och strömma videon till mpv.

Det är enkelt, enkelt och effektivt, och du kan göra det från vilket terminalfönster som helst.

Du kan göra saker mer effektivt i Linux-terminalen!

Alla 12 saker som vi har listat i den här artikeln erbjuder ett enklare eller mer effektivt sätt att göra saker som du annars skulle ha tagit ett GUI för.

Linux-terminalen behöver inte vara skrämmande, och när du väl är bekväm med att utföra vanliga uppgifter finns det sätt att förkorta kommandon för att göra dem ännu mer effektiva.