Du kan nu gå med i Bluesky utan en inbjudan, men borde du?

snabblänkar

Viktiga takeaways

  • Bluesky krävde tidigare inbjudningskoder för att gå med, men plattformen har nu öppnat upp för allmänheten.
  • Att gå med i Bluesky beror på om du prioriterar transparens och kontroll över välbekanta funktioner och bekvämlighet.
  • Bluesky är ett pågående arbete med saknade funktioner, men kan vara tilltalande för dem som vill ha något annat än sina sociala medieplattformar.

Om du har väntat på en Bluesky-inbjudningskod är väntan över; plattformen är nu öppen för alla. Men, brist på inbjudningskrav eller inte, är det värt att gå med i Bluesky?

Varför släppte Bluesky sitt inbjudningskodkrav?

Den 6 februari 2024, Bluesky meddelade att vem som helst nu kunde ansluta sig till deras plattform. Tidigare var du tvungen att känna någon redan på Bluesky eller vänta månader på den eftertraktade inbjudningslistan.

Detta exklusiva system var på plats för att hålla saker hanterbara samtidigt som funktioner utvecklades och testades med en mindre grupp. Bluesky Social är ett X (Twitter)-alternativ som fick 3 miljoner användare under sitt första år.

Under månaderna efter lanseringen i februari 2023 byggde Bluesky-teamet anpassade flöden och modereringsverktyg, förbättrade mobil- och webbläsarapparna och lade till coola funktioner som ett nytt onboarding-flöde. Men vissa kärnfunktioner är fortfarande under arbete.

Trots det har plattformen beslutat att öppna åtkomst nu. Även om det påstår sig vara ”redo för vem som helst att gå med”, kan det utnyttja allmänhetens intresse innan det är för sent.

Ska du gå med i Bluesky nu när det är öppet för alla?

Om du ska gå med i Bluesky beror på vad du vill ha ut av en social medieplattform.

Jag fick äntligen en Bluesky-inbjudningskod förra året och blev sugen på att dyka i. Men jag insåg snart varför Bluesky fortfarande var så exklusiv.

Massor av funktioner som jag var van vid på andra sociala plattformar saknades. Ingen av mina vänner har varit med ännu. Och mycket av innehållet var bara NSFW-spam. Vid den tiden arbetade plattformen fortfarande på modereringsvikningarna, så jag räddade mig ganska snabbt.

Och det är problemet – folk förväntar sig att Bluesky bara ska vara en bättre version av X (tidigare Twitter). Men det är en annan social plattform byggd med ett annat mål – öppenhet och användarkontroll.

Du får bidra med vad du vill, bara se det du väljer och filtrera bort det du inte vill se. Men detta kräver mycket kontinuerlig anpassning.

Bluesky är öppen källkod (för det mesta), decentraliserad (typ) och handlar om ”staplingsbar moderering”.

Du har mänskliga moderatorer på första nivån som kan utfärda varningar, märka olagligt och stötande innehåll eller ta bort kränkande inlägg eller konton. Nästa är administratörer på servernivå som modererar; du kan byta server om du vill (precis som du kan flytta tillstånd). Så småningom kommer gemenskapsmärkning att låta dig skapa eller anta redan anpassade etikettuppsättningar för att beskära ditt foder.

För att njuta av Bluesky måste du hitta och följa fler personer än du gör på X eftersom det inte finns någon centraliserad algoritm som kurerar innehåll för dig. Du uppmuntras till och med att använda tredjepartsklienter som GreySky eller Deck.Blue för att anpassa ditt flöde och användarupplevelse.

Att följa anpassade flöden och hitta bra människor att följa kräver arbete. Om du inte bryr dig kanske Bluesky inte är din plattform.

För närvarande kan du lägga till varningsetiketter i dina inlägg och stänga av svar för att förhindra missbruk.

Denna moderering är avgörande eftersom det finns mycket vuxet innehåll som flyter runt.

Det öppna nätet är också mycket publikt till sin karaktär. Din profil, dina inlägg, gilla-markeringar, blockeringar och tysta listor är alla offentliga. Det finns heller inget alternativ att ställa in ditt konto till privat.

Dessutom finns inte nyckelfunktioner som DM och hashtags, som du kanske har kommit att älska, inte här.

Så, är det värt att gå med i Bluesky nu? Om du vill investera tid i en social plattform som prioriterar öppenhet och användarkontroll så kan du. Bluesky har definitivt potential.

Men det är fortfarande ett pågående arbete som behöver putsas. Såvida du inte är villig att ta dig tid att anpassa din upplevelse, är det inte ett fullfjädrat Twitter (X)-alternativ ännu.