Den bästa belysningsutrustningen 2024

Belysning är en avgörande del av alla foto- eller videoinspelningar, vilket ger fotografer och vloggare ett sätt att öka bildkvaliteten och ställa in en scen precis som de vill ha den. Med många typer som erbjuds, från ring- till panellampor, kan det vara lite av ett minfält att hitta rätt belysningsutrustning.

Bästa belysningsutrustningen totalt sett: Elgato Key Light

Elgato

Vårt bästa val är denna mångsidiga Key Light från Elgato. Den kan användas för olika ändamål, inklusive livestreaming, video, onlinekonferenser och till och med grundläggande studiofotografering. Den är strömlinjeformad och portabel, men om du behöver något ännu mer kompakt är Elgato Key Light Mini faktiskt smalare och lättare för ultimat bärbarhet och kan monteras på en kamera.

Elgato Key Light är ljusstark med en maximal effekt på 2 800 lumen. Men ljuset är diffust, så det är mjukt och jämnt, och du kan justera ljusstyrkan i appen. Du kan också justera färgtemperaturen, som sträcker sig från 2 900 K Sunset Amber till 7 000 K Arctic Blue.

Elgato nyckelljus

Bäst överlag

$160 $170 Spara $10

Elgato Key Light är ett högkvalitativt alternativ för många olika ändamål, från Zoom-möten till vloggning. Den är ljusstark, har justerbar ljusstyrka och färgtemperatur och är ungefär lika stor och vikt som en 13-tums MacBook Air. Innehållsskapare som är på språng kan bekvämt lägga in det i sitt bagage med små problem, medan det när det är monterat på sitt fastklämda stativ använder minimalt med skrivbordsutrymme.

Fördelar

 • Gedigen byggkvalitet
 • Master Mount L-stativ med robust skrivbordsklämma
 • Tar mindre plats än studiolampor
 • 160 OSRAM-lysdioder för låg värme
 • 360-graders kulhuvud

Nackdelar

 • Inga fysiska kontroller, bara justeringar i appen

Neewer

Den utmärkta Neewer CN-160 LED-lampan erbjuder enastående värde, med det bottenpriset som inte återspeglas i dess kvalitet. Du kan montera den på kameror, inklusive de flesta DSLR, eller videokameror och stativ, och den kommer med en mjuk diffusor, ett 3 200K varmljusfilter och ett rosa filter. Ljusintensiteten är också justerbar, så att du kan skapa olika effekter.

Dess 660 lumen säkerställer gott om ljusstyrka, medan dess 900 lux vid en meters belysning gör den idealisk för närbildsfotografering och video. Den är liten och lätt, vilket gör den perfekt för resor, medan dess batteritid på upp till 80 minuter säkerställer att den är bra även för utomhusbruk.

Neewer CN-160 LED-ljus

Bästa budgeten

Om du behöver ett starkt, prisvärt ljus för fotografering eller video som fortfarande erbjuder bra kvalitet, kan Neewer CN-160 vara något för dig. Den har 160 LED-lampor som genererar 660 lumen med justerbar ljusstyrka. Glasyren på tårtan är bärnstensfärgade och rosa filter och en mjuk diffuser.

Fördelar

 • Justerbar huvudvinkel
 • Lätt och bärbar
 • Fysisk ljusstyrka kontroll på ljus
 • Stöder olika batterityper

Nackdelar

 • Inget kedjestöd
 • Endast batteridriven
 • Plastbyggd

Bästa ljusutrustningen för vloggning: Aputure MC Pro

Apurture

Trots sina fickstorlekar ger Aputure MC Pro en kraft. Det är en kompakt LED-panel som släpper ut upp till 563 lumen, perfekt för vloggning på nära håll förutom videosamtal och produktfotografering.

Med ett färgtemperaturintervall på 2 000 till 10 000 K, RGBWW-kontroll och en grönmagenta-justering för finjustering, har du ett mångsidigt och brett färgblandningssystem. Släng in de 15 inbyggda ljuseffekterna, två diffusorer (en kupolformad och en platt) och ett 30-graders ljuskontrollnät, och du kan föreställa dig hur kreativa vloggare kan bli med denna kompakta följeslagare.

Men om du letar efter något ännu mer kompakt är Aputure MC Mini mindre och lättare, och finns tillgänglig till ungefär halva priset. Alternativt, om du behöver ett gäng MC-proffs, kan du investera i ett kit med åtta ljus.

Aputure MC Pro

Bäst för vloggare

Aputure MC Pro kan stråla ut massor av lumen för vloggning, videosamtal och till och med studiofotografering för en så kompakt LED-panel. Den har ett utmärkt färgtemperaturområde med RGBWW-kontroll, och du kan bli kreativ med dess roliga effekter.

Fördelar

 • Dammtät och väderbeständig
 • Passar lätt i fickan
 • Bluetooth-app, DMX eller LumenRadio-kontroll
 • 4 200 mAh LiPo-batteri är fulladdat på 1,5 timmar
 • Två timmars batteritid vid maximal ljusstyrka

Nackdelar

 • Inte vattentät, bara vattentät
 • Magnetisk bas är inte särskilt stark

Elinchrom

Elinchrom D-Lite RX 4/4 to Go Kit är ett utmärkt val för studiofotografering. Det medföljande paret 400W blixthuvuden, en 66 cm fyrkantig softbox, en 56 cm åttkantig softbox, en deflektor och ett par ljusstativ kommer säkerligen att möta de flesta av dina behov.

Med en räckvidd på upp till 200m tillåter RF-triggern fotografer att justera blixthuvudsinställningar på långt håll. Dessutom är tryckknappskontrollpanelen otroligt intuitiv. Så även om du är nybörjare är Elinchrom D-Lite RX 4/4 Kit lätt att använda.

Du kan justera uteffekten via ett femstegsintervall i steg om 1/10. Och, bara för att lägga till körsbäret på toppen, har blixthuvudena inbyggda autoavkännande kylfläktar.

Elinchrom D-Lite RX 4/4 To Go

Bäst för studiofotografering

Elinchrom D-Lite RX 4/4 to Go är ett utmärkt val för att balansera värde och kvalitet. Satsen innehåller två 400W blixthuvuden med stativ, en 66 cm fyrkantig softbox, en 56 cm åttkantig softbox och en deflektor för ett omfattande kit med tillräckligt med funktioner för att tillfredsställa proffs och enkel användbarhet lämplig för nybörjare.

Fördelar

 • Utmärkt byggkvalitet
 • Lätt att använda
 • Autoavkännande kylfläkt

Nackdelar

 • Triggeruppgradering krävs för HSS-flash

rakblad

Oavsett om du behöver en ringlampa för vissa typer av studiofotografering, videokonferenser, livestreaming eller undervisning online, erbjuder Razer Ring Light mer än tillräckligt för att tillfredsställa alla behov.

Det är en 12-tums ringlampa med mångsidiga monteringsmöjligheter, tack vare kulhuvudet och smartphonefästen. Den har tre temperaturinställningar: en varm 3K vit, en balanserad 4,5K och en kall vit på 6,5K. Du kan också justera ljusstyrkan, som har en maximal effekt på 500 lumen.

Inkluderat är ett justerbart stativ som låter dig undervisa eller hålla presentationer stående, och du kan korta ner det tillräckligt för att använda det på ett skrivbord.

Razer Ring Light

Bästa ringljuset

Razer Ring Light är en 2-i-1-affär som ger dig en fantastisk ljuskälla såväl som ett funktionellt stativ. Den har 192 lysdioder med en balanserad spridning som driver ut alla skuggor. 1/4-tums stativkulfästet kan rymma en mängd olika kameror, inklusive DSLR, såväl som kompatibla webbkameror.

Fördelar

 • 192 lysdioder med vit diffusor
 • 10- till 100-procentig ljusstyrkejustering
 • Mångsidiga monteringsalternativ
 • Tre färgtemperaturer

FAQ

F: Vilken typ av ljus är bäst för fotografering?

Allt beror på vilken typ av fotografering. Det bästa alternativet är naturligt ljus. Om ljuset som erbjuds den dagen passar kan det vara perfekt för alla typer av fotografering. För studiobelysning är det konstgjorda ljuset som dominerar. Lysrör, volframljus och lysdioder kan alla härma naturligt ljus i varierande grad, medan kontinuerliga ljus, blixtar och blixtar ger bättre kontroll.

En blandning av naturligt och artificiellt ljus kan dock skapa dramatiska effekter och används ofta av proffs. Du kan också experimentera med varmt ljus för en mer inbjudande atmosfär eller färgat ljus för att skapa specifika stämningar. Du kan använda ett ljus i coola färger för att skapa en modern och polerad känsla för mer specifika fotogenrer, som produkt- eller arkitektonisk fotografering.

F: Vilken typ av ljus är bäst för streaming och vloggning?

Det finns inget svar, eftersom det beror på individuella krav. LED-paneler, ringljus och softbox-belysningssatser är alla populära och tjänar olika syften.

LED-paneler är ofta kompakta och bärbara och är idealiska för vloggning på språng. Ringljus är att föredra för livestreaming hemifrån och skapar mjukt, smickrande ljus som hjälper vloggare att se sitt bästa ut. Softbox-belysningssatser är go-to för proffs och är idealiska för både nyckel- och fyllnadsbelysning.

Naturligt ljus är dock alltid det bästa svaret och bör användas när det är möjligt.

F: Behöver jag belysning när jag tar foton eller filmar utomhus?

Först bör du överväga tiden på dygnet. Om det är nattetid behöver du sannolikt belysning. Detta kan vara sant även om din kamera erbjuder den bästa bildstabiliseringen, särskilt om ditt motiv rör sig.

Men det naturliga ljuset under de så kallade ”gyllene timmarna”, strax efter soluppgången eller innan solen går ner, är mjukt, färgglatt och varmt. Vid den här tiden vill du troligen fånga ljuset i dess naturliga form, så ytterligare belysning är onödig.

När solen är som starkast under de tidiga eftermiddagstimmarna behöver du inget extra ljus. Däremot kanske du vill fördriva skuggor. I det här fallet kan du överväga diffusorer eller reflektorer för att mjuka upp ljuset.

När du fotograferar porträtt utomhus kan du använda extra belysning för att kontrollera skuggor och skapa smickrande höjdpunkter. Du kan också skapa dramatiska effekter på detta sätt, men naturligt ljus är sättet att skapa en naturlig look.

F: Varför används ringljus för streaming?

Det finns flera anledningar till varför ringljus används för streaming. Först ger de en mjuk, jämn belysning och tar bort skuggor. Detta ger mer smickrande egenskaper, accentuerade av en gnistra i ögonen från ringljuset, vilket ger ett livligt utseende.

Ringljus har också ofta justerbar ljusstyrka, vilket kan vara väldigt bekvämt när man streamar och skapar rätt stämning. Dessutom har vissa justerbara färgtemperaturer, vilket också kan vara mycket effektivt när du ställer in stämningen.

De är också mångsidiga lampor och lätta att installera, medan deras flera monteringsalternativ, som skrivbordsklämmor eller stativ, ger streamers fler valmöjligheter.