Ska du använda iCloud-nyckelring för att synkronisera lösenord på Mac och iPhone?

Viktiga takeaways

  • iCloud-nyckelring är ett säkert och gratis alternativ för att lagra och synkronisera lösenord, kreditkortsinformation, lösenord och mer över Apple-enheter.
  • Den erbjuder bekväma funktioner som autofyll i Safari och andra appar, tvåfaktorsautentisering och lösenordsgenerering.
  • Även om det har vissa brister, inklusive begränsat plattformsoberoende stöd, är det fortfarande ett utmärkt val för iPhone-ägare och de som använder flera Apple-enheter.

iCloud Keychain, den inbyggda lösenordshanteraren för iOS-, iPadOS-, macOS- och tvOS-enheter, erbjuder fler funktioner än du kan förvänta dig av ett gratis alternativ – utan att offra säkerheten. Det förenklar uppgifter som att skapa starka lösenord, spara kreditkortsinformation och lösenord och generera tvåfaktorsautentiseringskoder – allt samtidigt som du synkroniserar säkert mellan dina enheter.

Lär dig mer om säkerheten för iCloud-nyckelringsynkronisering, dess funktioner, dess begränsningar och om du bör använda den för att hålla dina inloggningsuppgifter uppdaterade på alla enheter.

Funktioner som gör iCloud-nyckelring värd att använda

Från att automatiskt fylla i lösenord i webbläsare och appar till att dela inloggningsinformation med hjälp av delade grupper, iCloud Keychain tillhandahåller en rad funktioner som gör det till ett utmärkt alternativ för användare av Apple-enheter. Och medan många lösenordshanterare kräver ett månatligt abonnemang, är iCloud Keychain helt gratis. Låt oss utforska dess möjligheter för att hjälpa dig att avgöra om iCloud Keychain är rätt val för dina lösenordshanteringsbehov.

iCloud-nyckelring är end-to-end-krypterad och synkroniseras säkert

Hur säker är Apples iCloud-nyckelring? Funktionen använder 256-bitars AES-kryptering för att lagra och överföra dina sparade objekt. Enligt Apple Support, den exponerar aldrig dina sparade data för Apple. Även om nyckelringobjekt passerar genom Apples servrar när de synkroniseras mellan enheter, är de ”krypterade på ett sådant sätt att Apple och andra enheter inte kan läsa deras innehåll.” Företaget säger att iCloud Keychain är konstruerad så att dina lösenord förblir skyddade även om ditt iCloud-konto äventyras.

iCloud-nyckelring lagrar lösenord, kreditkort, lösenord och mer

De flesta använder iCloud Keychain på sin iPhone för att spara inloggningsuppgifter för webbplatser och appar. Du kan till exempel spara lösenord för Netflix-appen, ditt gyms medlemswebbplats, resekonton, nyhetsprenumerationer och mer.

Förutom användarnamn och lösenord lagrar iCloud Keychain följande information:

  • Kreditkortsnummer, utgångsdatum och säkerhetskoder
  • Wi-Fi-lösenord
  • Tvåfaktors autentiseringskoder
  • Säkra anteckningar

iCloud-nyckelring synkroniseras automatiskt mellan iOS- och macOS-enheter

I Inställningar > [Your Name] > iCloud > Lösenord och nyckelring, du kan aktivera och inaktivera iCloud-synkronisering för lösenord och nyckelringobjekt för var och en av dina enheter.

Med den här funktionen aktiverad kommer dina enheter att synkronisera alla dina Nyckelring-objekt och hålla dem automatiskt uppdaterade på iPhone, iPad och Mac. Men precis som du inte behöver använda Apples iCloud-nyckelring, behöver du inte heller synkronisera data mellan alla eller någon av dina enheter.

Du kan se och hantera alla dina lösenord i Inställningar

Även om det inte finns någon fristående iCloud-nyckelring-app på iPhone eller Mac, är det lätt att komma åt alla dina Nyckelring-objekt i Inställningar > Lösenord. Där hittar du den fullständiga sökbara listan med lösenord, tillsammans med säkerhetsrekommendationer, delningsalternativ och möjligheten att skapa och spara nya lösenord med plusknappen (+).

iCloud-nyckelring gör det enkelt att skapa och redigera starka lösenord

Även om du manuellt kan skapa och spara nya Nyckelring-objekt i Inställningar, gör iCloud Keychain det enkelt att skapa starka lösenord och spara nya konton när du skapar dem på webben eller i appar.

Om du till exempel registrerar dig för ett nytt konto medan du använder Safari, kommer iCloud Keychain att föreslå ett starkt lösenord och låta dig redigera eller återskapa det. Du kan också justera det föreslagna lösenordet genom att välja Lätt att skriva eller Inga specialtecken, eller redigera det efter eget tycke. Sedan kan du spara det nya användarnamnet och lösenordet (tillsammans med tillhörande URL) till iCloud Keychain direkt från autofyll-menyn.

Det är enkelt att autofylla lösenord i en webbläsare eller en app

När du har sparat ett lösenord kommer din iPhone eller Mac intelligent att autofylla det på webbsidor och appar med relevant URL. Du kan också använda din iPhone eller iPad för att autofylla sparade lösenord på en Apple TV. Om du har flera konton sparade för en webbadress (till exempel två Gmail-konton), kan du välja mellan dem genom att trycka på knappen och välja från menyn Autofyll lösenord.

iCloud-nyckelring synkroniserar lösenord och 2FA-koder

Det är bra att använda tvåfaktorsautentisering utöver ett starkt lösenord, och iCloud Keychain gör detta enkelt. Gå till objektet du vill använda en 2FA-kod med och tryck på Konfigurera verifieringskod. iCloud-nyckelring leder dig genom att skanna en QR-kod eller ange inställningsnyckeln manuellt. Fler goda nyheter: när du konfigurerar en ny telefon genom att återställa från en säkerhetskopia, kommer dina 2FA-koder att överföras tillsammans med dina Nyckelring-objekt. På så sätt kan du undvika besväret med att konfigurera och migrera autentiseringsappar.

iCloud Keychain lagrar även Apple-nyckeln, så att du kan hoppa över användarnamn och lösenord helt och hållet och använda Face ID eller Touch ID för att logga in på konton på din iPhone, iPad, Mac eller Apple TV.

Du kan lägga till anteckningar till sparade konton

Med fältet Anteckningar i ett iCloud-nyckelring-objekt kan du säkert lagra all text som du vill koppla till kontot. Det kan vara svar på säkerhetsfrågor, återställningsnycklar, viktiga datum eller annan relevant information.

iCloud-nyckelring övervakar och varnar dig för intrång i konton

iCloud Keychain övervakar aktivt dina sparade lösenord för att se om de visas i dataläckor. Du kan se och hantera komprometterade lösenord på din iPhone genom att gå till Inställningar > Lösenord > Säkerhetsrekommendationer.

Du kan dela lösenord med familjen

Det är bäst att undvika sms eller e-post med känslig information som lösenord och 2FA-koder. Istället kan du använda iCloud Keychain Shared Groups för att dela nyckelringobjekt med personer du litar på. Du kan skapa en ny delad grupp i Inställningar > Lösenord, ge den ett namn och bjuda in personer via e-post eller iMessage.

För att dela med andra måste de finnas i dina kontakter och använda en enhet som kör minst iOS/iPadOS 17 eller macOS Sonoma.

Begränsningar för iCloud-nyckelring

Även om det ger en ganska rik uppsättning funktioner som många kommer att finna användbara, finns det fortfarande nackdelar med Apples iCloud-nyckelring att tänka på.

Till exempel måste varje lösenord du skapar ha ett användarnamn och URL kopplat till sig. Så du kan inte bara spara ett lösenord – till exempel en dörrkod eller låskombination. I grunden är iCloud-nyckelring avsedd att användas för lösenord som du kommer att autofylla någonstans på din iPhone, iPad eller Mac. Avsaknaden av en fristående app är också en mindre olägenhet, trots det dedikerade avsnittet i Inställningar.

Dessutom är iCloud Keychain i första hand knuten till Apple-enheter. Apple erbjuder dock ett Chrome-tillägg för iCloud Passwords så att Windows-användare kan spara lösenord och komma åt sina nyckelringobjekt i webbläsaren Chrome.

Ladda ner: iCloud-lösenord för Google Chrome (Fri)

För att använda detta Chrome-tillägg måste Windows-användare också ladda ner iCloud för Windows-appen från Microsoft Store.

Ladda ner: iCloud för Windows (Fri)

En annan stor nackdel för många människor är att iCloud Keychain inte är tillgänglig för Android-enheter. Människor som hoppas kunna synkronisera lösenord mellan en Mac eller iPhone och en Android-enhet måste istället använda en app från tredje part.

Slutligen, medan iCloud Keychain täcker de vanligaste användningsfallen, är den inte lika kraftfull som några av de bästa dedikerade lösenordshanterarna för iPhone. Appar som 1Password och Dashlane erbjuder möjligheten att lägga till många fler fält till en lösenordsinmatning (som taggar, filbilagor och anpassade sektioner). Och du kan spara andra objekt, som API-nycklar, kryptoplånböcker, pass, servrar och mer. iCloud Keychain är dock gratis, medan många lösenordshanterare från tredje part kräver betalprenumerationer.

Ska du använda iCloud-nyckelring?

Svaret beror på ditt användningsfall och dina enheter. Om du bara använder en iPhone är iCloud Keychain en enkel sak. Och om du använder flera Apple-enheter kommer du att njuta av dess säkra synkroniserings- och delningsfunktioner ännu mer.

Men är det en bra idé att använda iCloud Keychain om du har en iPhone eller Mac, plus en Android- eller Windows-enhet? Om du är en Windows-användare kan du använda iCloud-nyckelring – så länge du använder Google Chrome som webbläsare. Upplevelsen kommer inte att vara lika sömlös som den är på macOS (där den är inbyggd på systemnivå), men den är fortfarande tillgänglig. Men det kanske inte är det bästa alternativet. Under tiden, om du vill ha en lösning som synkroniserar lösenord mellan Apple- och Android-enheter, är det bättre att du registrerar dig för en lösenordshanterare från tredje part.

Är iCloud Keychain en bra lösenordshanterare? Med massor av funktioner och stark säkerhet är iCloud Keychain en av de bästa lösenordshanterarna för iPhone och ett utmärkt alternativ för alla som letar efter ett enkelt, sömlöst sätt att synkronisera lösenord mellan enheter. Om du ser dig själv som en avancerad användare och vill ha fler funktioner och flexibilitet eller plattformsoberoende support, överväg en tredjeparts lösenordshanterare istället.