De bästa 4K-spelbärbara datorerna

Om 1080p helt enkelt inte räcker till för dina spelbehov längre, är det nu dags att överväga en 4K-spelbärbar dator. Du får det bästa av två världar: en högpresterande maskin med fantastisk klarhet och bärbarhet. Så låt oss ta en titt på de bästa 4K-spelbärbara datorerna du kan få tag på just nu.

Bästa 4K-speldatorn totalt: Dell XPS 17

Dell

Om du är trött på att undra om din bärbara dator kommer att köra de senaste triple-A-spelen, Dell XPS 17 kommer att vila dina bekymmer de närmaste åren.

När du har en 13:e Intel-processor och en NVIDIA 40-serie GPU är inget spel utanför din räckhåll. Du behöver den extra kraftfulla hårdvaran också om du planerar att köra spel i 4K, som förresten ser fantastiskt ut på en 17-tumsskärm.

Medan de högpresterande komponenterna är förstklassiga, var det som verkligen höjde Dell XPS 17 till toppen av vår lista alternativen. Dell ger dig en möjlighet att välja mängd RAM, lagring, GPU och CPU och om du vill ha 4K eller nedgradera till FHD+.

Källa: Dell

Dell XPS 17 (2023)

Bäst överlag

Med ett grafikkort i NVIDIA 40-serien och 13:e Intel-processor klarar Dell XPS 17 alla spel du kastar på den. Du kan till och med anpassa en del av hårdvaran för att matcha dina behov.

Fördelar

 • 4K ser bra ut på sin 17-tumsskärm
 • Kan justera hårdvaruspecifikationerna
 • Smal formfaktor
 • Fungerar som en redigeringsmaskin

SOM OSS

Spel i 4K, jämfört med 1080p, gör en värld av skillnad. Men bärbara datorer med 4K-skärmar kan bli dyra, särskilt om du behöver avancerad hårdvara för att köra de senaste spelen. Om du letar efter ett relativt budgetvänligt alternativ bör ASUS VivoBook Pro 16X dock vara rätt för dig.

Att ha den senaste hårdvaran kommer till en högre kostnad, men ASUS VivoBook Pro 16X klarar 4K förvånansvärt bra med sin NVIDIA RTX 3050 Ti och 32 GB RAM. Det är fortfarande ett fantastiskt grafikkort, och eftersom skärmen är begränsad till 60Hz, pressar du den inte utöver dess gräns samtidigt som du bibehåller en smörig bildhastighet.

ASUS VivoBook Pro 16X är utrustad med en 1TB SSD och hänger med i tiden. Att ladda högupplösta texturer kan vara ganska påfrestande, vilket hårddiskar tenderar att kämpa med nuförtiden.

ASUS VivoBook Pro 16X

Bästa värde

ASUS VivoBook Pro 16X är ingen slarvig i prestandaavdelningen, trots sin senaste generations hårdvara. Dess 16-tums OLED-skärm gör att 4K ser särskilt skarpt, skarpt och levande ut.

Fördelar

 • Vacker 16-tums OLED-skärm
 • Dubbla fläktar och dubbla värmerör för bättre kylning
 • Många hamnar
 • Tillgänglig med 32 GB RAM och en Ryzen 9-processor

Nackdelar

 • 60Hz uppdateringsfrekvens
 • 3050 Ti är senaste generationens hårdvara

MSI

Om din budget är mer som en blankocheck kommer MSI Titan GT77HX förpackad med topphårdvara – det bästa av det bästa.

För det första är NVIDIA RTX 4090 det bästa NVIDIA har att erbjuda just nu. För det andra har du en 13:e generationens Intel-processor och 64 GB DDR5 RAM (med möjlighet att dubbla det). Med andra ord, MSI Titan GT77HX äter 4K-upplösning till frukost.

Sist, men inte minst, har MSI Titan GT77HX en 2TB SSD, minst, hela vägen upp till 16TB. Även vid 2 TB kommer du inte att få ont om utrymme för spel när som helst snart.

Källa: MSI

MSI Titan GT77HX

Mest kraftfull

$4399 $4699 Spara
300 USD

MSI Titan GT77HX är ett enormt odjur av en bärbar speldator, inte bara i storlek utan i prestanda. Du får en hel del lagring också, och på en SSD, inte mindre.

Fördelar

 • Mycket RAM och en förstklassig NVIDIA 40-serie GPU
 • Stor 17,3-tums skärm
 • 144Hz uppdateringsfrekvens
 • Välj mellan 2, 4, 8 och 16 TB lagringsutrymme (NVMe SSD)

Bästa bärbara 4K-spelbärbara dator: Razer Blade 16

rakblad

Om att bära runt på en enorm spelbärbar dator inte är på korten för dig, men du fortfarande vill ha förstklassig hårdvara, Razer Blade 16 är utan tvekan det bästa alternativet.

Till att börja med väger Razer Blade 16 5,4 pund, en mycket mer hanterbar vikt än de flesta bärbara speldatorer – men ännu viktigare, den är knappt en tum tjock när den är stängd. Det gör det oändligt mycket lättare att lägga i en åkpåse när du är på resande fot. Se bara till att ha en bärbar powerbank för backup!

Slutligen har Razer Blade 16 en aluminiumkropp, som ger en hel del hållbarhet som du definitivt behöver för att skydda den avancerade hårdvaran under.

Källa: Razer

Razer Blade 16

Mest bärbara

Bärbara datorer är bärbara av naturen, men Razer Blade 16:s mycket tunna och hållbara formfaktor tar portabiliteten till en helt ny nivå. Du får också ett överraskande antal portar att använda, inklusive Thunderbolt 4.

Fördelar

 • Högsta hårdvara
 • 240Hz uppdateringsfrekvens
 • Aluminiumkroppen är smidig och hållbar
 • Smal och kompakt

Nackdelar

 • Pris
 • Underbar batteritid

Källa: ASUS

Professionella redaktörer behöver också tid att koppla av, men att ha två riggar är dyrt, och alla har inte plats för två datorer. ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED delar upp skillnaden på ett ganska unikt sätt.

ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED har inte en utan två skärmar – en 15,6-tums huvudskärm och den mindre 14-tums ScreenPad Plus. Det är ett kraftfullt multitasking-verktyg för video- och fotoredigering men är också praktiskt när du snabbt behöver komma åt populär programvara som Discord eller följa spelguider.

Precis som ASUS VivoBook Pro 16X använder ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED senaste generationens hårdvara, men den använder NVIDIA 3070 Ti i motsats till 3050 Ti. Det gör den ännu mer kapabel att köra dina favorittitlar i en 4K-upplösning.

Källa: ASUS

ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED

Mest mångsidig

$2179 $3000 Spara
821 USD

ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED blandar produktivitet och spel till en perfekt maskin. Den har inte en utan två 4K-skärmar, med den mindre som dubbleras som pekskärm.

Fördelar

 • Perfekt för spel och produktivitet
 • Inte en utan två 4K-skärmar
 • Bra kylsystem
 • Bra urval av hamnar

Nackdelar

 • NVIDIA 3070 Ti är senaste generationens hårdvara

FAQ

F: Behöver jag en SSD för min speldator?

SSD:er är inte bara bättre för spel än en hårddisk, utan de gör också hela din dator snabbare. Faktum är att om du har en äldre bärbar dator med en åldrande hårddisk, överväg att läsa vår guide om hur du installerar en SSD i en bärbar dator.

Det blir mycket vanligare att spel – Dead Space Remake, till exempel – listar en SSD som ett krav. Laddningstider, texturer, nya områden – alla dessa laddas mycket snabbare.

Åh, och oroa dig inte för nedbrytning; SSD-enheter håller lika länge som hårddiskar, om inte längre.

F: Fungerar bärbara speldatorer bra med videoredigering?

Ja, bärbara speldatorer kan fungera som videoredigeringsmaskiner, med den extra fördelen att de är bärbara!

Det handlar egentligen bara om hårdvarukrav. Till skillnad från fotoredigering, som till stor del beror på din CPU-prestanda, utnyttjar videoredigeringsprogramvaran allt—CPU, GPU och RAM. Du behöver alla hästkrafter för specialeffekter, filter och rendering.

F: Hur länge håller en bärbar speldator i genomsnitt innan den behöver bytas ut?

Beroende på hårdvaran under huven kommer din bärbara speldator att hålla var som helst mellan 3 och 6 år, i genomsnitt. Ju mer avancerade delarna är vid köptillfället, desto längre håller de. Om en högpresterande bärbar dator är vägen du tar, finns det flera funktioner och specifikationer du måste tänka på.

Med det sagt är det också lika viktigt att ta för vana att underhålla din bärbara dator, som att rengöra fläktarna, skärmen och portarna och uppdatera drivrutinerna.