De 13 bästa X (Twitter)-alternativen värda att prova

Ändringarna av X (tidigare Twitter) har varit tumultartade och frekventa. Om du funderar på att sluta är du inte ensam. Det finns gott om X-alternativ för dig att prova, det beror bara på vilken typ av social upplevelse du vill ha och vilka funktioner du letar efter på en social plattform. Här är de bästa X-alternativen att testa.

Substack Notes, som verkar vara resultatet av ett tjafs mellan X och Substack, lanserades den 5 april 2023 och mottogs varmt. Om du redan prenumererar på Substack kommer personerna du följer att vara förutbestämda. Du kan dock alltid lägga till fler.

Eftersom Substack-prenumeranter betalar för att läsa innehåll på plattformen finns det inga annonser och ingen önskan om virala inlägg. Följaktligen är detta en mer balanserad upplevelse, fri från doom-scrolling och negativitet.

Substack Notes kan nås via din webbläsare eller via mobilappen Substack Reader.

Ladda ner: Substack Reader för iOS | Android

Metas version av X dök upp från ingenstans. För att registrera dig på Threads måste du redan ha ett Instagram-konto. Det betyder dock att du enkelt kommer att kunna hitta konton för personer du redan följer.

Trådar har ett väldigt barabonat tillvägagångssätt, med en enkel split-feed av For you och Following. Du kan lägga upp videor, bilder eller text som ett inlägg och koppla ihop dem i trådar. Fliken Utforska är väldigt lätt, den visar helt enkelt en lista över konton som du kan följa.

Meta har länge visat sig vara ett av de främsta varumärkena i sociala medier, så det finns en stor potential för att trådar håller länge som plattform. Av alla X-alternativ där ute är Threads förmodligen det mest lönsamma. De andra varumärkena har inte pengar på metanivå att kasta på sina respektive X-utmanare, och inte heller en populär social medieplattform (Instagram) som hjälper till att bära deras namn. Plattformen har redan en imponerande användarbas, vilket gör den till den mest livskraftiga X-utmanaren i mainstream.

Ladda ner: Trådar för iOS | Android (Fri)

Mastodon är ett X-alternativ med öppen källkod som ger större kontroll över vad du ser och de konversationer du har.

Den verkliga styrkan med Mastodon är att den kan användas med individuella ”instanser”. Detta innebär att du kan komma åt specialiserade versioner av webbplatsen, vanligtvis med teman efter ämne. Star Trek-fan? Det finns en Mastodon-instans för dig. Och eftersom Mastodon är öppen källkod kan du skaffa din egen instans, ställa in den och i princip köra ditt eget sociala nätverk.

Läs mer i vår guide till Mastodons sociala nätverk med öppen källkod.

Ladda ner: Mastodont för iOS | Android

Om du föredrar gamla gamla Twitter är Bluesky Social ett bra alternativ. Med en gräns på 300 tecken, fullständig autonomi på dina flöden och en mindre användarbas representerar Bluesky den vision som tidigt Twitter hade. Den har till och med den ursprungliga Twitter-medgrundaren, Jack Dorsey, som en del av sin styrelse.

Du kommer att ha en liknande upplevelse av appen när det gäller vad du förväntar dig av X. Det finns ett sidofält till vänster som är ungefär likadant, förutom att det finns alternativ för flöden och moderering.

Bluesky är lite mer barebones, där du bara kan lägga upp text eller bildbaserade inlägg. Nivån av kontroll det ger dig över vilket innehåll du ser måste dock applåderas. Hela fliken Moderering är full av sätt du kan anpassa ditt flöde och utesluta vissa ämnen eller profiler.

Bluesky är tyvärr bara för inbjudningar för tillfället; så du måste skaffa en Bluesky-inbjudningskod för att gå med i plattformen.

Plattformen är byggd på AT-protokollet, som är ett decentraliserat, federerat nätverk som låter dig ansluta till vem som helst på vilken tjänst som helst som använder protokollet, samt migrera ditt konto mellan olika plattformar utan att förlora någon av dina data. Om du tror på idén om federerade, decentraliserade nätverk över traditionella, begränsade sociala medieplattformar, så representerar Bluesky inte bara ett alternativ till X, utan en del av en mer autonom era för din närvaro på sociala medier.

Ladda ner: Bluesky Social för iOS | Android (Fri)

Post News, som lanserades i slutet av 2022, skapades av tidigare Waze-vd:n Noam Bardin. Plattformens FAQ anger att det är ”en plats för människor att upptäcka, läsa, titta på, diskutera och dela premiumnyhetsinnehåll utan prenumerationer eller annonser”.

Layouten för Post liknar X (särskilt tidiga iterationer) och andra mikrobloggtjänster, så det borde inte ta dig lång tid att komma igång.

Ladda ner: Lägg upp nyheter för Android | iOS (Fri)

Med risk för att tappa Aether kan du se plattformen som en blandning av Discord och Mastodon. Ditt första besök på webbplatsen kommer att visa detta: ”Öppen källkod, självstyrande samhällen med kontrollerbar moderering och moderval.”

Aether kämpar för mindre mikroblogg och mer av ett diskussionsområde, och har flera nyckelfunktioner:

  • Peer-to-peer: det finns ingen centraliserad server.
  • Endast sex månaders inlägg sparas: du kan spara saker, men inte efter det bränningsdatumet.
  • Moderering är transparent: skäl för radering görs offentliga.
  • Moderatorer kan väljas och ställas inför riksrätt: olämpliga mods kan inaktiveras.

Var och en av dessa funktioner gör Aether till en mycket intressant utveckling i diskussionsutrymmet online. Aether har versioner för Windows, macOS och Linux, men ingen mobilapp.

Ett av de viktigaste syftena med X som tänkt var ”mikrobloggning.” Detta är en term som ges till formatet för korta blogginlägg som publiceras utan titel. Så, i princip en tweet. Micro.blog är mindre krävande och långsammare än Twitter.

Den är idealisk för korta och långa inlägg, foton och engagerande med läsare. Allt detta låter bra, även om det finns en brist: Micro.blog är endast tillgängligt med ett månatligt abonnemang, som börjar på $5 per månad. Denna basprenumeration ger korspublicering till sociala nätverk, mobilappar och andra grundläggande funktioner, medan uppgradering ger dig podcast- och videovärd, såväl som nyhetsbrev via e-post.

En gratis 30-dagars provperiod är tillgänglig om du vill prova Micro.blog.

I syfte att sätta ”människor och det fria ordet först” har Gab blivit känd som ”alt-right”-alternativet till X; faktiskt, det bildades som ett motgift mot vad grundaren Andrew Torba beskrev ”det helt och hållet vänsterinriktade stora sociala monopolet”.

Även om en tjänst med fokus på fritt tal kanske inte verkar orimlig, förbjöds Gab 2016 från Apple App Store. Under 2017 tog Google samtidigt bort appen från Play Butik och noterade att Gab inte lyckades ”visa en tillräcklig nivå av moderering, inklusive för innehåll som uppmuntrar till våld och förespråkar hat mot grupper av människor.”

All denna kontrovers är synd, eftersom Gab-plattformen är ganska användbar, med statusuppdateringar på 300 tecken och ett bekvämt användargränssnitt.

Med anspråk på att vara ”en marknadsplats för idéer” erbjuder GETTR flera registreringsalternativ, från telefon eller e-post till Google, LinkedIn, X, Twitch och många andra.

Detta gör det väldigt enkelt att komma igång med ett socialt nätverk ”baserat på principerna om yttrandefrihet, självständigt tänkande och avvisande av politisk censur”. Du kan tänka på GETTR som en mindre konservativ Gab eller Parler.

GETTR är tillgängligt för mobila enheter och via din webbläsare. Den har till och med en TikTok-liknande funktion, kallad Gtoks.

Ladda ner: GETTR för iOS | Android

Annonsfri Cohost är byggd för att dela vad du vill. En månads- eller årsprenumeration ger förbättrad åtkomst till webbplatsen, inklusive större uppladdningar och anpassningsalternativ.

Cohost har en långsam registreringsprocess, med inlägg begränsat tills ditt konto är helt verifierat (normalt två dagar). På plussidan betyder det att du har tid att utforska konversationer och ämnen, bokmärka hashtags och skapa en profil.

Cohost har lovat att de ”aldrig kommer att sälja din data, sälja annonser eller sälja företaget till någon som kan ändra dessa policyer för att tjäna pengar”.

För närvarande finns ingen mobilapp tillgänglig för Cohost, men du kan se detta användarens inlägg på Cohost om hur man härmar upplevelsen av att ha plattformen som en app.

Med ett skrivbordsanvändargränssnitt som liknar X Pro (tidigare TweetDeck), siktar CounterSocial på att erbjuda sin community fyra ”unika skydd”.

Dessa skydd inkluderar:

  • Deepfake-detektion: uppladdat innehåll analyseras för att fastställa användningen av deepfake.
  • Botsentinel integration: avsedd att upptäcka bots.
  • Varningar om identitetsintrång: ett användbart sätt för kontoinnehavare att ta reda på om deras konto har hackats och missbrukats.
  • Faktalagerintegration: färgkodade länkar för att visa hur pålitlig en nyhetslänk är.

Konton har en gräns på 500 tecken per inlägg, media kan laddas upp, omröstningar genomföras och varningar användas för att dölja text. Betalkonton har förbättrade funktioner, som att ändra status och inlägg som löper ut och ”exploderar”. Det finns också en VR-metaverse (även om denna inte är tillgänglig i mobilappen).

CounterSocial erbjuder en bra upplevelse, även om vissa ämnen är underbetjänade. Om du är förtjust i att diskutera nyheter och aktuella händelser bör det dock stå högt på din lista över X-alternativ.

Ladda ner: CounterSocial för iOS | Android (Fri)

Trust Cafe är ett långvarigt X-alternativ som syftar till att ”bekämpa desinformation i sociala mediers sfär”. En community-modererad plattform, du kan förvänta dig mer insiktsfull diskussion från mer auktoritativa användare om en rad ämnen. Du kan till och med surfa som gäst om du inte vill skapa ett konto.

Du kan skapa text-, bild- eller videoinlägg samt samarbeta med andra i ett inlägg. Att gilla och kommentera finns så att du kan interagera med andra användares innehåll. Om du någonsin varit på WT.Social, kommer du att veta att detta är en efterföljare till plattformen, skapad av Wikipedia-grundaren Jimmy Wales. För närvarande kommer du bara att kunna komma åt Trust Cafe via webbappen.

Hive Social syftar till att erbjuda en tidig Twitter-upplevelse, med mer betoning på individerna. Du kan ändra synen på dina eller andras flöden via en toppmeny, segmentera den till alla inlägg, bild och video, eller bara textbaserad.

Under Twitters övergång till X hade Hive Social några storhetstid; med stora användartillströmningar. Medan det har kämpat för att behålla sin toppanvändarbas sedan dess har det byggt upp en lojal gemenskap.

Om du saknar Twitters tidiga dagar och föredrar att ha en mindre likasinnad gemenskap snarare än ett flöde fullt av buller, kan du hitta det i Hive.

Ladda ner: Hive Social för iOS | Android (Fri)

Vad är din X-ersättning?

Oavsett om du planerar att kliva av X idag, eller tycker att det är bättre att lämna det tills de personer du följer hoppar fartyget, är alternativen som täcks för närvarande de bästa alternativen.

Vilken du föredrar beror på vad du hoppas få ut av en upplevelse av mikrobloggtjänst/socialt nätverk. Det beror också på om du bryr dig om vem som äger en viss plattform. Och vilken plattform som helst som redan är integrerad i ditt liv. Substack-anteckningar och trådar kan till exempel finnas på din radar eftersom du redan har Substack eller Instagram.