De 5 bästa oföränderliga, stensolida Linux-distroerna

Nyckel takeaways

  • Fedora Silverblue erbjuder en oföränderlig version av Linux där hela systemet tillhandahålls som en komponent som enkelt kan ersättas i systemuppdateringar, vilket förbättrar tillförlitligheten och förhindrar att en enda skadad fil påverkar din PC:s uppstart.
  • NixOS använder Nix-pakethanteraren för att göra system lättare att ställa in och reproducera på flera maskiner. Det möjliggör enkel konfiguration av hela systemet med en enda fil och möjligheten att gå tillbaka till tidigare versioner av appar eller skrivbordet.
  • Endless OS är en okonventionell version av Linux designad för nya PC-användare och de utan tillförlitlig internetåtkomst. Den levereras förinstallerad med nödvändig programvara, inklusive en offlineversion av Wikipedia, vilket gör den tillgänglig för en bredare publik.

Linux har länge varit ett pålitligt operativsystem, men nya versioner använder teknik som gör ditt skrivbord ännu svårare att bryta. Lägg till möjligheten att enkelt rulla tillbaka till tidigare versioner av programvara, och det är lätt att se varför folk är entusiastiska över ”oföränderliga” versioner av Linux. Vill du själv se vad hypen handlar om? Dessa är de bästa alternativen som finns idag.

Fedora Silverblue är en av de tidigaste oföränderliga versionerna av traditionell desktop Linux. Men vad betyder det? Kort sagt, Fedora Silverblue levereras med hela systemet tillhandahållet som en gigantisk komponent som du ersätter när du laddar ner en systemuppdatering (en som också är skrivskyddad). Detta är ett tillvägagångssätt som liknar det för Android, Chromebooks och macOS. Det stoppar en enstaka skadad systemfil från att hindra hela din dator från att starta.

Det finns många andra fördelar förutom pålitlighet. Till att börja med använder Fedora Silverblue Flatpak-formatet för appar, som kommer med en viss grad av sandboxning för att förbättra säkerheten. Du kan också växla mellan skrivbordsmiljöer eller prova betaversioner av Fedora utan att riskera stabiliteten i ditt system.

NixOS har funnits i decennier, men på många sätt är det den nya hettan. Projektet har uppmärksammats för att bygga ett fungerande Linux-system ovanpå Nix-pakethanteraren, som använder ett tillvägagångssätt för att installera programvara som gör system lättare att ställa in och reproducera på många maskiner. Hur? Du kan konfigurera ett helt system genom att redigera en enda fil. Du kan också enkelt rulla tillbaka till tidigare versioner av en app eller hela skrivbordet.

NixOS har en tung inlärningskurva, men om du är villig att lägga ner tid kan det också komma med störst belöning.

Endless OS är en okonventionell version av Linux. Den är varken avsedd för företagsanvändning eller som en stationär PC för datorentusiaster. Snarare är det ett försök att föra data till massorna av människor som lär sig att använda en PC för första gången, plus de som bor i delar av världen där tillförlitligt internet inte är något som kan tas för givet.

I praktiken betyder det att Endless OS är ett operativsystem som levereras med mycket av skrivbordsmjukvaran som du kan behöva redan förinstallerad. Och det betyder inte bara en kontorssvit och en handfull spel. Här kan du hitta en helt replikerad offlineversion av Wikipedia, integrerad i den typ av skräddarsydd skrivbordsuppslagsverksapp som var vanlig på 90-talet och början av 2000-talet.

Valves skrivbord skiljer sig lite från alternativen ovan. Det beror på att du inte kan installera SteamOS på en PC du redan äger. Ändå är SteamOS fortfarande den kanske mest tillgängliga versionen av Linux. Varför? Eftersom det levereras som en del av varje Steam Deck.

Ja, Valves handdator kan fungera främst som en spelkonsol, men varje Steam-däck kommer med ett skrivbordsläge som drivs av KDE Plasma. Även om SteamOS kanske inte är en fullfjädrad version av Linux, är det ganska nära.

Vanilla OS är det minst mogna alternativet, och tyvärr kvalificerar det sig faktiskt inte som stensolid ännu. Det finns buggar för dem som är modiga nog att vara tidiga användare. Men det är det mest etablerade valet för dem som letar efter en oföränderlig, Ubuntu-baserad distro (även om nyare versioner är baserade på Debian). Det gör det till ett alternativ värt att överväga för de många, många desktop Linux-användare som är mest bekanta med Ubuntu och Debian-baserade verktyg. Tja, åtminstone tills Canonicals snap-only version av Ubuntu kommer.

Vanilla OS motiverar uppmärksamhet i sin egen rätt. Skrivbordet kommer med Distrobox-liknande funktionalitet, vilket gör att du kan installera mjukvarupaket avsedda för olika Linux-distributioner på en enda maskin.

Oföränderlighet är framtiden för Desktop Linux

Oföränderliga distros med skrivskyddade systemfiler kommer med sina för- och nackdelar. Många föredrar friheten som kommer med det äldre, traditionella Linux-skrivbordet. Men stationära datorer som är svårare att bryta är bättre lämpade för massmarknadsantagande, vilket är anledningen till att de mest konsumentinriktade Linux-enheterna, som Chromebooks och Steam Deck, kommer med oföränderliga operativsystem.

Linux-datorer som sträcker sig från Ubuntu och Fedora till elementaryOS avser alla att vara oföränderliga i framtiden, men för tidiga användare är upplevelsen tillgänglig idag.