Hur man installerar Firefox Nightly på Debian och Ubuntu

Nyckel takeaways

  • Du kan prova nya funktioner i Mozilla Firefox genom att installera Firefox Nightly, en utvecklingsversion med nattliga utgåvor.
  • Mozilla har gjort Firefox Nightly .deb-paket tillgängliga för Debian-baserade distributioner som Ubuntu, vilket förenklar installation och uppdateringar.
  • Genom att lägga till Firefox Nightly-förvaret och använda APT-pakethanteringssystemet kan du enkelt installera och uppdatera Firefox Nightly.

Om du är en webbutvecklare eller avancerad användare kanske du har hört att du kan testa nya funktioner i Mozilla Firefox genom att installera Firefox Nightly. Du kanske oroar dig för att du kommer att få problem med att installera eller uppdatera den.

Om du använder en Debian-baserad distro, inklusive Ubuntu, finns det goda nyheter: Firefox Nightly .deb-paket är tillgängliga. Med bara några få kommandon kan du enkelt installera och uppdatera Firefox Nightly.

Vad är Firefox Nightly?

Firefox Nightly är en utvecklingsversion av webbläsaren Firefox som släpps varje kväll, som namnet antyder. Medan de flesta Firefox-användare kommer att använda den stabila versionen från den officiella webbplatsen eller deras pakethanterare, kanske du vill prova nattversionen om du är en utvecklare eller avancerad användare.

Webbutvecklare kanske vill testa sina webbplatser mot kommande ändringar av Firefox för att se till att framtida versioner inte går sönder. Avancerade användare kanske vill prova nya funktioner före någon annan.

Ett inlägg på Mozillas nattblogg tillkännagav .deb-förrådet för Firefox Nightly. Det förenklar installationen av nattbygget genom att automatiskt uppdatera det när en ny version släpps. Den separerar också den nattliga versionen från alla andra versioner, till exempel den stabila ESR-versionen av Firefox, som ingår som standard i många Linux-distros.

Lägger till Firefox Nightly Repository

Det är enkelt att installera Firefox Nightly med APT-förvaret. Först måste du skapa ett arkiv för att lagra den kryptografiskt signerade nyckeln för att säkerställa att .deb-filen faktiskt kommer från Mozilla.

Nycklar lagras i katalogen /etc/apt/keyrings. Skapa den som root om den inte redan finns:

 sudo mkdir /etc/apt/keyrings

Du vill ställa in rätt behörigheter med chmod:

 sudo chmod 0755 /etc/apt/keyrings

Detta innebär att katalogen kommer att vara skrivbar, sökbar och läsbar för sin ägare (root) och sökbar och läsbar för alla andra.

Nästa steg är att ladda ner själva nyckeln:

 wget -q https://packages.mozilla.org/apt/repo-signing-key.gpg -O- \
   | sudo tee /etc/apt/keyrings/packages.mozilla.org.asc > /dev/null

Denna pipeline kan se komplicerad ut, men den är ganska enkel. Kommandot wget laddar ner nyckeln från Mozillas server och skickar den till standardutgången med alternativet ”-O-”. Tee-kommandot matar ut det till filen packages.mozilla.org.asc i katalogen du skapade tidigare, samtidigt som all utdata kasseras till terminalen genom att skicka den till /dev/null.

Kontrollera sedan att du har installerat rätt nyckel med gpg:

 gpg -n -q --import --import-options import-show \
 /etc/apt/keyrings/packages.mozilla.org.asc

Titta noga på utgångssträngen. Det ska stå ”35BAA0B33E9EB396F59CA838C0BA5CE6DC6315A3.”

Om den gör det är det nu säkert att lägga till .deb-förvaret. Skapa filen /etc/apt/sources.list.d/mozilla.list som root och använd din favoritredigerare för att lägga till den här raden:

 deb [signed-by=/etc/apt/keyrings/packages.mozilla.org.asc] https://packages.mozilla.org/apt mozilla main

Installerar Firefox Nightly

Med Firefox Nightly-förvaret lagt till ditt system kan du installera det som med vilket annat Debian/Ubuntu-paket som helst.

Uppdatera ditt system genom att använda apt som vanligt:

 sudo apt update && sudo apt upgrade

Därefter är du redo att äntligen installera Firefox Nightly:

 sudo apt install firefox-nightly

Efter det bör du se Firefox Nightly i din skrivbordsmiljös programmeny. För att uppdatera Firefox Nightly från och med nu, uppdatera dina paket som vanligt.

Nu kan du testa den senaste Firefox-webbläsaren

Med möjligheten att installera och uppdatera Firefox Nightly med APT-pakethanteringssystemet på Debian och Ubuntu kan du prova den banbrytande webbläsaren enklare än tidigare.